Auton akku tyhjä? – Näin saat apuvirtaa

J. Rinta-Jouppi Oy

Auton akun tehtävä on varata sähköenergiaa, jota tarvitaan muun muassa auton moottorin käynnistämiseen. Silloin tällöin auton akku saattaa tyhjentyä, eikä moottori käynnisty. Yleisimpiä syitä akun tyhjenemiseen voivat olla:

 • Kylmät olosuhteet
  • Talvisin ajoneuvon akku vie enemmän virtaa kuin tavallisesti. Lyhyitä matkoja kylmissä olosuhteissa ajettaessa akku ei ehdi latautua riittävästi ajon aikana, joka voi johtaa akun tyhjenemiseen. Penkin ja lasien lämmittimet ja puhaltimet vievät runsaasti virtaa akusta, joka eritoten talvella voi olla suuri syy akun tyhjenemiseen. Toisin sanoen virtaa kuluu enemmän kuin sitä saadaan ajon aikana ladattua.
 • Valojen päälle jättäminen
  • Kaikkein yleisin syy on ajovalojen päälle jättäminen, sillä ne kuluttuvat paljon virtaa. Suurimmassa osassa autoja ajovalot sammuvat automaattisesti auton sammutuksen yhteydessä. Joissain autoissa valojen sulkeminen tulee kuitenkin tehdä manuaalisesti, jolloin ne saattavat huomaamatta jäädä päälle, varsinkin valoisalla kelillä. On myös hyvä huomioida, että auton sisävalo ja radio vievät akusta virtaa, joten niiden sulkemisen suhteen kannattaa olla huolellinen.
 • Akun heikko kunto
  • Autojen akut eivät ole ikuisia. Nekin kuluvat ja ajan saatossa niiden elinkaari tulee määränpäähänsä. Tuolloin tilanne realisoituu auton käynnistyksen yhteydessä. Heikentyneen akun tunnistaa siten, että ajoneuvo käynnistyy joko vaivalloisesti tai ei ollenkaan. Auton akun käyttöikää voi pidentää hyvällä huolenpidolla. Helpoiten se onnistuu ajoneuvon säännöllisellä huoltamisella. Rikkinäisen, tiensä päähän tulleen akun vaihto onnistuu kätevästi J. Rinta-Joupin ammattitaitoisessa autohuollossa.

Mistä tyhjän auton akun tunnistaa?

Auton akun tyhjenemisen tunnistaa muutamasta selkeästä merkistä. Auton oven avauksen yhteydessä sisävalo syttyy automaattisesti (jos asetettu). Mikäli näin ei kuitenkaan ole, voi se olla ensimmäinen varoittava merkki akun tyhjenemisestä.

Seuraavaksi huomio kannattaa kiinnittää ajovaloihin, mittariston valoihin sekä radioon. Jos ne eivät toimi, on akku todennäköisimmin tyhjentynyt. Mikäli valot näkyvät himmeänä, voi se kieliä akun matalasta varaustasosta.

Kokeile käynnistää ajoneuvo. Jos auto ei starttaa, eikä mitään tapahdu käännettyäsi avainta virtalukossa, on akku arvatenkin tyhjentynyt. Tällöin starttimoottori ei saa virtaa akusta.

Mitä tehdä jos auton akku on tyhjä?

Se perinteisin tapa saada virtaa tyhjentyneeseen auton akkuun on antaa apuvirtaa toisesta ajoneuvosta. Lisävirran antamiseen liittyy kuitenkin vaaratekijöitä, joten on muistettava, että vastuu apuvirran antamisesta ja oikein tehdyistä toimenpiteistä on autoilijalla itsellään. (lue vaaratekijöistä)

Turvallisempaa on käyttää apukäynnistintä tai irrallista akkua virran saamiseen. Apukäynnistimen oikeanlaiseen ja turvalliseen käyttöön löydät ohjeet hankkimasi käynnistimen ohjekirjasta.

Mikäli aiot käyttää apukaapeleita auton käynnistämiseen, niin tarkista ensin autosi ohjekirjasta, antaako autovalmistaja lupaa virran antamiseen tai ottamiseen.

Auto_akku

Näin annat apuvirtaa toisesta autosta:

 1. Apuvirtaa antavan ajoneuvojen moottorin tulee käydä hetken aikaa, jotta auton akku latautuu ja on mahdollisimman täynnä virtaa.
 2. Siirrä apuvirtaa antava ajoneuvo mahdollisimman lähelle käynnistettävää autoa. Pidä huoli, että autot eivät kuitenkaan kosketa toisiaan.
 3. Sammuta moottori ja ota molemmista autoista avaimet pois virtalukoista.
 4. Tarkista molempien autojen käyttöohjekirjasta apuvirtakaapeleiden kiinnikkeiden sijainnit, josta selviää kumpi on miinus ja kumpi on plus napa. Ole tarkka, sillä väärin kytketyt kaapelit saattavat pahimmillaan vahingoittaa autoja.
 5. Liitä punainen apukäynnistyskaapeli käynnistettävän auton akun plus-napaan.
 6. Liitä punaisen apukäynnistyskaapelin toinen pää virtaa antavan auton akun plus-napaan.
 7. Tarkista, että kaapelin pihdit ovat asetettu kunnolla kiinni akkujen napoihin.
 8. Tämän jälkeen musta apukäynnistyskaapeli liitetään virtaa antavan auton akun miinusnapaan. Pidä huoli, ettei kaapelit ja niiden päät kosketa missään tilanteessa toisiaan.
 9. Liitä seuraavaksi mustan apukäynnistyskaapelin toinen pää virtaa vastaanottavan auton maadoituspisteeseen tai auton runkoon kohtaan, jossa on paljas metallipinta. Pidä huoli, että maadoitus on puhdas. Älä kiinnitä teknisiin laitteisiin.
 10. Kun kaapelit on turvallisesti kiinnitetty, käynnistä virtaa antavan auton moottori.
 11. Käynnistä apuvirtaa tarvitseva auto ja anna sen käydä noin 10 minuutin ajan, jolloin akku ehtii varautua sähkövirrasta.
 12. Ota viimeisenä kytketyn mustan kaapelin pää irti moottorin tai rungon osasta.
 13. Tämän jälkeen otetaan käänteisessä järjestyksessä punaisen kaapelin päät irti autojen akkujen plus-navoista. Pidä huoli, ettei kaapelien päät kosketa toisiaan.
 14. Ota lopuksi mustan apukäynnistyskaapelin toinen pää irti miinus-navasta.
 15. Toimenpiteiden jälkeen on suositeltavaa ottaa yhteyttä suoraan huoltoliikkeeseen mahdollisimman nopeasti, että akun kunto saadaan tarkastettua ja tarvittaessa uusittua. 
 16. Mikäli olet epävarma apuvirranantotoimenpiteistä, niin useimmat hinauspalvelut tarjoavat apuvirran antoa. Tarkista oman autovakuutuksesi sisältö ja ole tarvittaessa yhteydessä vakuutusyhtiöösi.

Auton_akku_tyhjaTyhjä akku on yksi yleisimmistä syistä siihen, ettei auto käynnisty.

Apuvirran antaminen toisesta ajoneuvosta pitää sisällään riskejä, varsinkin väärin toteutettuna. Pahimmassa tapauksessa molemmat autot voivat kärsiä vaurioista. On tiedossa tapauksia, joissa autojen elektroniikka on mennyt rikki, kun niille on annettu apuvirtaa.

Apuvirtaa autoon antaessa tulee noudattaa erityistä varovaisuutta. Lue auton käyttöohje huolellisesti. Varmista, että apukäynnistyksessä käytettävillä ajoneuvoilla on sama akkujännite, 12 volttia. Ei suositella käytettävän bensiini- ja dieselmoottorillisten autojen akkuja käynnistyksessä, koska niiden akuissa on erilaiset kylmäkäynnistysampeerit, jonka vuoksi sähkölaitteet voivat vahingoittua tai toimenpide voi olla epätehokas. Älä myöskään apukäynnistä autoa, jossa johdotus on viallinen, jonka akku vuotaa tai on muita vikoja.

Kaikkein turvallisinta on nojautua ammattilaisen apuun, jotta ylimääräisiltä yllätyksiltä ja vaaratilanteilta vältytään. J. Rinta-Joupin laadukas ja osaava autohuolto on apunasi auton akkuun tai korjaukseen liittyvissä asioissa, aina ammattitaidoilla. Auto ja sen akku vaatii säännöllistä huoltoa, joten ota rohkeasti yhteyttä jo tänään!

autohuolto akunvaihtoSäännöllinen huolto ja ylläpito pidentää autosi käyttöikää huomattavasti, sekä takaa huolettomampia kilometrejä tien päällä. Suosi alan ammattilaista autosi huoltotarpeissa, osaava J. autohuolto huoltaa autosi vuosien kokemuksella.

Suositellut artikkelit