Näin valmistelet autosi kesäkuntoon – katso niksit!

J. Rinta-Jouppi Oy

Säiden vihdoin lämmetessä ja auringon paahtaessa on hyvä valmistella auto kesäkuntoon. Kunnolla pesty ja puunattu auto lisää viihtyvyyttä, mutta myös ajoneuvon elinikää. Aktiivisesti suoritetut huollot ja menopelin siisteydestä huolehtiminen vuodenaikojen vaihtuessa takaavat auton säilymisen luotettavana ja turvallisena vuosien saatossa.

 

Auto kesäkuntoon -projekti kannattaa aloittaa sisätiloista. Talven pölyt ja kosteuden saa hyvin lähtemään perusteellisella imuroinnilla ja sisäosien pyyhkimiseen soveltuvalla pesuaineella. Kylmien kuukausien lumituiskeesta oman osansa ovat saaneet myös tuulilasit, eikä niiden huoltoa sovi unohtaa. Tuulilasin naarmuisuus tulee helposti esille auringon porottaessa ja voi aiheuttaa jopa turvallisuusriskin. Pienet naarmut on kuitenkin mahdollista poistaa kotikonstein naarmunpoistoaineella ja mikrokuituliinalla. Suurempien kolhujen poisto hoituu kätevimmin J. Rinta-Joupin myymälöissämme, joissa on tarjolla tuulilasipalvelu kaikenlaisiin tuulilasien korjaus- ja vaihtotarpeisiin. Uudenveroisen tuulilasin viimeistelevät uudet tuulilasinpyyhkimien sulat, jotka takaavat kitkattoman liukumisen lasipinnalla.

 

Sisäosien ollessa moitteettomassa kunnossa on hyvä siirtyä menopelin pinnan huoltamiseen. Talvisten teiden suolat ja hiekat rasittavat auton maalipintaa ja niiden poispesu on ensimmäinen askel auton ulko-osien huollossa. Seuraavaksi pintaan palautetaan häikäisevä kiilto lisäämällä suojaava kerros vahaa. Hyvä vahapinta ehkäisee maalipinnan kulumista kesän olosuhteissa, joissa saasteet, lika ja aurinko ovat suurimmat tuhoisat tekijät. 

 

Renkaiden huolto ja kunnon tarkistaminen ovat keskeisessä osassa auton kesäkuntoon valmistelemista. Ajoneuvon kuluminen näkyy hyvin renkaista ja niitä voidaankin pitää autossa ilmenevien vikojen osoittimina. Renkaiden kulumista ja urasyvyyttä on tärkeää pitää silmällä. Kesäsateen yllättäessä vesiliirron vaara on suuri, jos renkaat ovat kuluneet liian sileiksi. Hyvät kesärenkaat parantavatkin ajomukavuutta huomattavasti. Renkaiden lisäksi jarrujen huolto on kylmien säiden päättyessä tarpeen. Talven aikana jarrusatuloiden sisälle on kertynyt suolaa ja muuta likaa, jotka vaikuttavat niiden toimivuuteen. Perusteellisessa jarruhuollossa jarrut avataan ja puhdistetaan.

 

Kun auton kesäkuntoon valmisteleminen on melkein päätöksessä, voi viimeisenä vielä tarkistaa ja vaihtaa ajoneuvon nesteet. Tuulilasien pesunesteitä kannattaa lisäillä jarrunesteiden vaihdon ohella. Myös moottorin öljyjen vaihto on tärkeässä roolissa, sillä tuhriintunut öljy voi kuormittaa moottoria ja näin ollen laskea sen elinikää. Ympäristökin kiittää huolellisesti tehdystä auton kesäkuntoon valmistelusta, sillä heikosti voideltu moottori lisätä haitallisia päästöjä. Samalla voi myös tarkistaa ilmastointijärjestelmän kunnon. Ilmastoinnin sisäilmasuodattimet kannattaa vaihtaa uusiin säännöllisesti, koska ne vaikuttavat ajoneuvon sisälle tulevan ilman laatuun. Usein itsestäänselvyytenä pidetyn ilmastoinnin unohtaa helposti huoltaa ja sen arvon huomaakin vasta helteisten kesäkelien koittaessa, kun alkaa kaipaamaan viilentävää ilmavirtaa.

 

Valmistele auto kesäkuntoon kotoa käsin tai tuo se huoltoon J. Rinta-Joupin autoliikkeeseen. Kunnolla valmisteltu ja huollettu auto on valmiina kesäisten teiden valloittamiseen!

 

Suositellut artikkelit