Mitä muistaa auton keväthuollossa? – Lue ammattilaisen vinkit

Juuso Koivuniemi

"Kun on aika tehdä keväthuolto autoon, on syytä alkaa miettiä oman kärrynsä huoltotoimenpiteitä raskaan talven jälkeen. Auton voi toki myös huoltaa itse, mutta suurimmassa osassa tapauksista on hyvä antaa keväthuolto ammattilaisten tehtäväksi", tässä Helsingin J. Rinta-Joupin jälkimarkkinointipäällikkö Rainer Ehron vinkit auton keväthuoltoon.

Varaa keväthuolto! 

Auton keväthuollon yhteydessä tehtävä renkaiden kausivaihto

Renkaiden vaihdon yhteydessä on syytä tarkistaa niin alle laitettavien kesärenkaiden kuin alta otettavien talvirenkaidenkin kunto. Urasyvyydet vaikuttavat renkaan pitoon, ja laissa onkin määritelty urasyvyydelle alarajat: 1,6 milliä kesärenkaille ja 3 milliä talvirenkaille. Renkaista on syytä vaihdon yhteydessä tarkastella myös silmämääräisesti mahdollisten kudosvaurioiden varalta. Mikäli renkaat ovat kuluneet toispuoleisesti tai muuten epätasaisesti, kannattaa ohjauskulmat tarkastuttaa ja säädättää.

Auton keväthuollon yhteydessä on hyvä tarkastaa nastarenkaista nastojen määrä ja muut poikkeamat, koska syksyllä samojen renkaiden on tarkoitus mennä taas auton alle. Keväällä talvirenkaiden uusiminen on yleensä edullisempaa kuin syksyllä, jolloin niiden kysyntä kasvaa. Samalla kun rengas on irti, kannattaa tarkastaa ainakin silmämääräisesti seuraavat asiat:

  • jarrupalojen ja jarrulevyjen kunto
  • ohjaus- ja vetoakseleiden nivelien suojakumien eheys rasvavuotojen ja muiden repeytymien varalta
  • jousien kuntoa arvioitaessa kannattaa käsin tunnustelemalla varmistua, ettei jousi ole esimerkiksi osittain katkennut alapäästään
  • iskunvaimentimissa tarkista mahdolliset vuodot – kiinnitä ajossa huomiota siihen, onko vaimentimien teho heikentynyt
@jrintajouppi Ovatko kesärenkaasi jo liian kuluneet? Kokeile tätä kikkaa! 🚙🛞😱 #kesärenkaat #autot #autokauppajossaonjiitä #käytäjiitä #vinkki ♬ I Just Wanna Know - Luke Reeves

Auton moottoritilan keväthuolto ja nesteiden tarkistus

Jäähdytysnesteen määrä tulee tarkistaa, jotta moottorin lämpötila ei nouse liian kuumaksi kesän helteillä. Jos määrässä on vajautta, kannattaa tarkistaa potentiaaliset vuotokohdat järjestelmässä. Sama pätee myös moottorin öljymäärään.

Katso myös jarrunesteen pinnan taso ja ohjaustehostimien öljymäärä. Jarrunesteet tulisi uusia säännöllisesti, sillä vesipitoisuuden noustessa jarrunesteen kiehumispiste laskee. Tämän myötä jarrut saattavat hävitä voimakkaassa jarrutuksessa. Jarrunesteeseen kertynyt vesi myös syövyttää jarrusylintereitä ja saattaa aiheuttaa kalliita korjauksia esimerkiksi ABS-jarrujärjestelmään.

Samaan menoon on hyvä testata vielä apulaitehihnojen kunto ja uusia ne tarvittaessa. Kesälomareissulla ei ole mukava jäädä tien varteen katkenneen laturin hihnan vuoksi – huolellisella keväthuollolla tämä tilanne voidaan välttää.

Muut auton keväthuoltoon kuuluvat toimenpiteet

Auton ilmastoinnin toimivuus kannattaa tarkistaa ennen kesää ja tarvittaessa huollattaa se. Kokemustemme mukaan ihmiset havahtuvat ilmastointilaitteiden ongelmiin vasta ensimmäisinä hellepäivinä, kun autossa alkaa tulla tukalan kuuma. Myös raitisilmasuodatin kannattaa vaihtaa säännöllisesti. Auton huoltovälejä kannattaa siis noudattaa. 

Tuulilasin pesimien toiminta ja pyyhkimien sulkien kunto on syytä myös tarkastaa, meillä kun kesällä saattaa ajoittain tulla reippaitakin sateita. Valojen toimivuus on myös helppo havainnoida omatoimisesti ja ohjeet polttimoiden uusimiselle on usein kerrottu auton ohjekirjassa. Ajopolttimoita uusiessa suosittelen vaihtamaan samalla kertaa molemmat. Kuten syksylläkin, myös keväthuollossa kannattaa voidella ovien lukot ja saranat.

Kun auto on huollettu läpikotaisin, loppusilauksen huolettomalle autoilukesälle antaa pesu ja huolellinen vahaus, joka suojelee auton maalipintaa muun muassa porottavalta auringolta ja maalipinnan herkästi pilaavilta linnunjätöksiltä.

J. Rinta-Joupilta saat kattavaa huoltoa autollesi. Olemme muun muassa Fordin ja Kian valtuutettu merkkihuolto, mutta muutkin merkit ovat tervetulleita. Matkailuautohuolloissa edustamme Adriaa, Bürstneria, Kabea ja Sun Livingiä. Muista tehdä auton keväthuolto ajoissa ja nauti turvallisista kilometreistä tien päällä!

Varaa aika huoltoon! 

Suositellut artikkelit