Mikä on auton optimaalinen vaihtoväli?

J. Rinta-Jouppi Oy

Erilaisten tutkimusten mukaan jopa 70 % suomalaisista autonomistajista harkitsee oman nykyisen autonsa vaihtoa viimeistään kuuden vuoden jälkeen siitä, kun auto on otettu itselle käyttöön. Toiselle joukolle auton vaihto voi olla ajankohtaista vasta useamman käyttövuoden jälkeen, siinä vaiheessa, kun ajoneuvo alkaa olemaan jo loppuun ajettu. Mutta milloin sitten on järkevää edes alkaa harkita auton vaihtoa uudempaan?

KATSO VAIHTOAUTOT »

Tästä tekstistä löydät vastaukset alla oleviin kysymyksiin, voit siirtyä suoraan vastaukseen klikkaamalla kysymystä:

autorivi myymalan pihassa

Milloin kannattaa vaihtaa oma auto uudempaan?

Kun auton ostaa täysin uutena, ovat ensimmäiset ajovuodet usein arvokkaimpia ajanjaksoja. Varsinainen arvon aleneminen tasoittuu noin neljän vuoden jälkeen, kymmenen prosentin vuositasolle. Suhteellisen tuore, verrattain vähän ajettu ja vielä hyvässä kunnossa oleva käytetty auto on markkinoilla kysyttyä tavaraa, sillä laadukkaalle tuotteelle riittää ostajia. Uudempaa autoa kolmen tai neljän vuoden kohdalla vaihtaessasi voitkin usein saada omasta autostasi todella hyvän välirahan uudempaan autoon vaihtaessasi.

J. Rinta-Joupin myyntijohtajan mukaan kolmen tai neljän vuoden vaihtoväli on fiksu myös siksi, että tilalle hankittavan ajoneuvon hinta saattaa olla suotuisa.

– Suomalainen autonomistaja vaihtaa autoaan uudempaan muutaman vuoden välein. Tällä aikavälillä oman auton arvo ei ehdi tippua merkittävästi. Omasta autosta saa tässä vaiheessa vielä hyvän vaihtohyvityksen. Samalla muutamaa vuotta nykyistä uudemman, vastaavanlaisen auton myyntihinta on ehtinyt tulla alas jo jonkin verran, joten ajoneuvon päivittäminen tässä kohtaa aavistuksen tuoreempaan ajokkiin on hyvin suotuisaa.

Onko järkevää vaihtaa autoa tiheään tahtiin?

Auto on aina henkilökohtainen hankinta. Sen tulisi sopia omaan elämäntilanteeseen ja käyttötarpeeseen. Eteesi voi tulla tilanne, jossa henkilökohtaisessa elämässäsi tapahtuu käänteentekevä muutos. Esimerkiksi lapsen syntymä voi johtaa siihen, että suuremman tai eri runkomallisen auton hankinta on ehdoton pakko.

Joillain voi olla sellainen hetki elämässä, että oma taloudellinen tilanne paranee ja rahoitusmahdollisuudet siinä samalla vakituisten, suurempien tulojen myötä. Tällöin auton vaihto uudempaan ja vähemmän ajettuun kulkupeliin voi houkuttaa aiempaa enemmän. Joka tapauksessa, auton vaihto kannattaa tehdä aina itselle sopivalla hetkellä huomioiden kokonaistilanne.

myyja asettaa autoon koeajokilpia

Milloin kannattaa vaihtaa käytettynä ostettu auto?

Käytettynä ostetun auton kanssa pätee pitkälti samat säännöt kuin uusissa autoissa. Mitä aikaisemmin autoasi vaihdat, sitä paremmassa kunnossa autosi todennäköisesti on ja sitä vähemmän siihen on ehtinyt kertyä ajokilometrejä. Periaatteessa oikeaa vastausta kysymyksen siitä, milloin käytettynä ostettu auto kannattaa vaihtaa toiseen, ei ole. Mutta muista, että vaihtoauto on aina yksilö ja jokaisen käytetyn auton kohdalla asiaa tulee tarkastella erikseen.

Vanhemman auton vaihtovälin tiheyttä harkitessa sinun tulisi ehdottomasti huomioida auton yleiskunto, vuotuiset ajokilometrit, joita sinulle kertyy, sekä oma taloudellinen tilanteesi. Mitä pidempää vaihtoväliä harkitset, sitä suuremmiksi kasvavat riskit esimerkiksi isommista huolto- ja korjaustoimenpiteistä ja sitä todennäköisemmin autosi arvo tipahtaa. Voi olla esimerkiksi, että auton moottori antaa periksi ja rahallisesti fiksuin tapa edetä on jättää vanha auto huoltamatta ja ostaa suorilta käsin uusi tilalle. Tällöin autosi arvo alenee ja sitä tarkastellaan lähinnä autosta saatavien varaosien muodossa ja niiden arvolla.

Milloin suomalaiset sitten vaihtavat autoa?

Omien myyntitilastojemme mukaan suomalaiset autonomistajat vaihtavat autoaan useimmiten kolmen, neljän, tai viiden vuoden kohdalla. Samaan lukemaan ovat päätyneet myös muut kotimaiset tutkimukset. Autoa vaihtaessaan suomalaiset myös hankkivat mitä todennäköisimmin noin neljä vuotta nykyistä autoaan uudemman käytetyn auton tilalle, huolimatta siitä, mikä on oman auton vuosimalli.

Joidenkin selvitysten mukaan omilla kertyneillä ajomäärillä on vaikutusta suomalaisten autonvaihtoväliin. Esimerkiksi alle 10 000 kilometriä vuositasolla ajavat kuskit vaihtavat enemmän ajavia harvemmin autoaan. On myös näyttöjä siitä, että dieselautoja vaihdettaisiin hieman bensiiniautoja nopeampaan tahtiin – tässäkin syynä vuotuiset ajokilometrit.

auto ovi auki kuvattuna jarven rannalla

Kuten sanottu, auton vaihto on aina henkilökohtainen päätös, joka yleisimmin perustuu tarpeeseen. Syitä voivat olla perheen lisäys, vanhan auton heikentynyt kunto tai vaikkapa palkankorotus.

Kun auton vaihto tulee ajankohtaiseksi, on meillä siihen lääke, tai totta puhuen, aika montakin lääkettä – ajoneuvovalikoimamme pitää sisällään jopa 4 000 erilaista kulkuneuvoa.

Ja mikä parasta, asuinpaikastasi riippumatta voit ostaa auton mistä tahansa toimipisteestämme ympäri Suomen. J. kotiintoimitus-palvelu toimittaa haluamasi ajoneuvon minne tahansa Suomeen jopa 24 tunnissa.

Mikäli olet epävarma tai auton vaihto herättää askarruttavia kysymyksiä, voit olla yhteydessä ammattitaitoisiin automyyjiimme. He auttavat sinua sen järkevimmän menopelin löytämiseksi. Ota rohkeasti yhteyttä!

Tutustu valikoimaan!


Kirjoituksessa viitataan J. Rinta-Joupin omiin myyntitilastoihin, sekä Suomalaiset autokaupoilla -tutkimukseen vuodelta 2018.

Suositellut artikkelit