Auton tuulilasi huurussa? – Lue vinkit, joilla ehkäiset huurtumista

J. Rinta-Jouppi Oy

Auton tuulilasin huurtuminen on yleinen ongelma, joka voi vaikuttaa merkittävästi ajoturvallisuuteen. Se heikentää näkyvyyttä ja vaikeuttaa ajamista, mikä lisää onnettomuusriskiä. Huurtuneilla ikkunoilla ajaminen voi olla rangaistavaa ja johtaa jopa sakkojen saamiseen. On tärkeää varmistaa, että auton ikkunat ovat aina kirkkaat ja puhtaat, jotta ajoturvallisuus ei vaarantuisi.

Huurtuminen johtuu kosteuden kondensoitumisesta kylmälle pinnalle. On olemassa muutamia keinoja, joiden avulla voit ehkäistä tuulilasin huurtumista. Vinkit löydät tästä tekstistä – jatka siis lukemista!

Auton ilmastointijarjestelmaToimiva ilmastointijärjestelmä on yksi tehokkaimmista keinoista ehkäistä tuulilasin huurtumista.

Miksi tuulilasi huurtuu sisäpuolelta?

Kaikkein yleisin syy on kosteus. Sitä kertyy auton sisätiloihin muun muassa hengityksestä, kosteasta säästä tai vaatteista. Kun lämmin kostea ilma kohtaa kylmän pinnan, kuten auton tuulilasin, ilman sisältämä kosteus tiivistyy pieniksi pisaroiksi lasin pintaan, mikä johtaa tuulilasin huurtumiseen.

Tuulilasin pinnalle kertynyt lika, pöly tai rasvainen kerros voi edesauttaa huurtumisen muodostumista, sillä se hankaloittaa kosteuden haihtumista lasin pinnalta. Lisäksi heikosti toimiva ilmastointijärjestelmä, vuotava jäähdytinneste sekä likaiset tai tukkeutuneet raitisilmasuodattimet voivat vaikuttaa ilman kosteuteen ja edesauttaa huurtumista.

Talvisin ennen auton sisätiloihin astumista on suositeltavaa huolellisesti pyyhkiä itsensä ja puhdistaa kengät lumesta, jotta lumi ei sulaisi sisällä ja aiheuttaisi kosteutta sisätiloihin.
Varaa aika huoltoon! 

Tuulilasi huurtuu, mitä teen?

Ensimmäiseksi kannattaa säätää auton ilmastointijärjestelmä niin, että se puhaltaa lämmintä ilmaa suoraan tuulilasin suuntaan. Huomiothan, että mikäli auton moottori ei ole riittävän lämmin käynnistettäessä, voi lämmintä puhallusilmaa joutua odottamaan jonkin aikaa.

On suositeltavaa pitää auton sisätilat aina mahdollisimman puhtaina ja varmistaa ilmanvaihdon toimivuus. Mikäli ajoneuvo on täynnä tavaraa, joka kerää kosteutta tai ilmanvaihto toimii heikosti, on tuulilasin huurtuminen todennäköisempää.

Jos huurtumista ilmenee kesken ajon, pysäytä ajoneuvo turvallisessa paikassa ja tee tarvittavat toimenpiteet huurteen poistamiseksi, jotta voit jatkaa matkaa turvallisesti.

auton ilmastointijarjestelman puhallinKun ilmastointi suunnataan kohti tuulilasia, se nopeasti poistaa huurtuman lasilta ja estää uuden huurtuman syntymistä.

Tuulilasin huurteenpoisto

Kuten jo mainittua, esimerkiksi kostea ulkoilma tai sisätilan märät tekstiilit voivat aiheuttaa tuulilasin huurtumisen. Yleensä ensin kannattaa odottaa hetki ja antaa auton ilmastoinnin ja lämmityksen kuivattaa sisäilmaa, ennen kuin yrittää poistaa huurtumista.

Mikäli kuitenkin ilmastointi on heikko ja huurre ei meinaa haihtua, voi sen poistamiseksi ja ennaltaehkäisemiseksi hyödyntää seuraavia arkisia keinoja:

  • Puhdista tuulilasi: Tuulilasi tulee puhdistaa sisäpuolelta säännöllisesti, jotta sen pinnalle kertyvä lika ja rasva eivät lisää huurtumista. Pinnan puhdistamiseen kannattaa käyttää esimerkiksi ikkunanpesuainetta ja mikrokuituliinaa.
  • Käytä sisätilanlämmitintä: Käytä sisätilanlämmitintä silloin kun se on mahdollista. Lämmitin kuivattaa auton sisäilman ja auttaa vähentämään huurtumista.
  • Käytä huurtumisenestoainetta: Oikeanlainen huurtumisenestoaine estää kosteuden kondensoitumisen tuulilasin pinnalle. Ainetta voi ostaa muun muassa autotarvikeliikkeistä ja sitä on saatavilla joko suihkeena tai pyyhkeinä. Huurtumisenestoaineen käyttöohjeet löytyvät yleensä pakkauksen kyljestä. Varmista aina ennen käyttöä, onko auton tuulilasiin tai muihin lasipintoihin jo asennettu erityinen pinnoite.
  • Puhdista kuramatot: Matkustajan jalkatilasta löytyvät kuramatot tai pikemminkin lattiamatot on järkevää puhdistaa ja kuivata tasaisin väliajoin välttääkseen sisätilan kosteutta ja sen kautta tuulilasin huurtumista.

Mikäli auton ilmastointijärjestelmä ei ole riittävä estääkseen tuulilasin huurtumista, kannattaa ajoneuvo viedä ilmastointihuoltoon. Ilmastointijärjestelmä on monimutkainen kokonaisuus, jonka huoltaminen vaatii ammattitaitoa ja asiaankuuluvaa laitteistoa.

Ilmastointihuollossa ammattilainen tarkastaa, ettei järjestelmässä ole vuotoja ja että se toimii oikein. Huollossa myös vaihdetaan ilmastointilaitteen suodattimet sekä poistetaan järjestelmästä vanha kylmäaine ja lisätään tilalle uusi, joka varmistaa järjestelmän oikeanlaisen toiminnan ja viilentää sisätilan tehokkaasti.

Varaa ilmastointihuolto!

 

Suositellut artikkelit