Huolettaako pakkaset? Poimi parhaat vinkit talviautoiluun

Tuomo Lampela

Talven vaihtelevat sääolosuhteet edellyttävät kesäkelien autoilua enemmän ennakointia ja varustelua. Huolehtimalla talvikeleillä itsestäsi ja autostasi huolehdit myös muusta liikenteestä ja pääset turvallisesti perille.

1. Vaihda ja tarkista talvirenkaat

Oletko jo vaihtanut talvirenkaat? Varmista, että autosi talvirenkaiden urasyvyys on yli viisi millimetriä tai vähintään lakisääteiset kolme millimetriä. Älä myöskään unohda renkaiden tärkeää jälkikiristystä ensimmäisen sadan ajokilometrin jälkeen. Jos autosi alla ovat nastarenkaat, tarkista, että nastoja on riittävästi ja että ne ovat tukevasti kiinni renkaassa.
Mittaa autosi renkaiden ilmanpaine noin kolmen viikon välein. Sopiva ilmanpaine talviolosuhteisiin on 20 kilopascalia. Suositeltua ilmanpainetta tyhjemmän renkaan pito-ominaisuudet ovat talvikeleillä heikommat, niiden ajettavuus kärsii ja renkaat kuluvat nopeammin.

2. Huolla ja varusta autosi oikein

Varmista, että talven tullen autosi akku on kunnossa. Voit testauttaa akkusi vaikka huollon yhteydessä. Sähkölaitteiden ja lämmityksen tuoma kuormitus rasittaa akkua erityisesti talvella, joten säästele akkua näiden laitteiden maltillisella käytöllä pakkaskeleillä. Mikäli akun varaustaso laskee huomattavasti, eikä autosi lähde käyntiin, niin katso turvalliset ohjeet apuvirran antamiseen.

Muista myös varustaa autosi talvilaatuisella dieselillä ja pakkasenkestävällä tuulilasin puhdistusnesteellä. Lisäksi varmista, että autosi jäähdytysnesteet pysyvät juoksevana aina -30 asteeseen saakka. Talvella autosta on hyvä löytyä myös asianmukaiset talvivarusteet, kuten jääraappa, lumiharja ja -lapio.
Lämpimät varavaatteet ja heijastinliivit kannattaa varata autoon siltä varalta, että auto hyytyy ennen aikojaan tien pientareelle.

3. Valmistele autosi ennen ajoa

Muista laittaa autosi lämpiämään hyvissä ajoin ennen lähtöä, koska se helpottaa auton käynnistämistä ja säästää polttoainetta. Esilämmitetty auto myös hillitsee päästöjä.
Varmista riittävä ajonäkyvyytesi joka suuntaan pyyhkimällä lumet autosi päältä ja raappaamalla jäät ikkunoista. Puhdistamalla kenkäsi lumesta ennen autoon astumista vältät ikkunoiden höyrystymisen niiden sisäpuolelta.

4. Ennakoi liikenteessä

Ajonopeudet on jo muutettu talvinopeuksiksi, mutta talviautoilu vaatii autoilijalta muutakin kuin nopeusrajoitusten seuraamista. Muuta ajotapasi ja -nopeutesi vuodenajan ja kulloisenkin kelin mukaiseksi.
Vältä liikenteessä äkkinäisiä liikkeitä ja vaali riittävää turvaväliä. Muista, että liukas keli pidentää jarrutusmatkaa yli puolella kesäkeleihin verrattuna. Totuttele turvallisesti oman autosi toimintaan talven erilaisissa olosuhteissa.

Turvallista matkaa!

Lähteet: Liikenneturva, liikkeellä.fi, Nokian Renkaat ja Koillissanomat.

Uusi auto hakusessa talvea kohti? Tutustu J. Rinta-Joupin autovalikoimaan 

Suositellut artikkelit