Käyttövoimakoulu: Hybridi takaa mukavan ajon

J. Rinta-Jouppi Oy

 

Bensa, diesel, sähkö ja hybridi.. Käyttövoimien kirjo on laaja ja tarjoaa autoilijalle monia vaihtoehtoja. J.Rinta-Joupin käyttövoimakoulu-sarja esittelee eri voimanlähteitä tuoden esille niiden hyvät kuin huonotkin puolet. Lue sarjan asiantuntijoiden hyödylliset vinkit oikeanlaisen käyttövoiman valintaan ja varmista, että valitsemasi käyttövoima palvelee juuri sinun omia tarpeitasi parhaiten.

 

Hybridiautolle ominaista on sen kaksi voimanlähdettä; bensiini- tai dieselmoottori ja sähkömoottori. Hybridiautot voidaan jaotella muutamaan eri kategoriaan. Ladattavissa plug-in hybrideissä on akku, joka ladataan samalla lailla kuin täyssähköautoissa ulkoisesta virtalähteestä. Tällaisella menopelillä voi ajaa polttomoottorin lisäksi puhtaasti myös pelkällä sähköllä kymmenien kilometrien matkoja. Kevythybrideissä taas sähkömoottori talteen ottaa auton liikkeestä syntynyttä energiaa näin avustaen polttomoottoria esimerkiksi kiihdytyksissä. Pelkällä sähköllä ei siis varsinaisesti ajeta, mutta miellyttävä ajotuntuma on taattu. Itselataavat hybridit ovat vain hieman kehittyneempiä kuin kevythybridit, sillä niillä voidaan ajaa muutaman kilometrin matkoja myös pelkän sähkömoottorin voimin, joka ei siis kevythybridissä ole mahdollista.

 

- Hybridi palvelee parhaiten kaupunkiajoa, sillä sen toimintasäde ei ole niin kehittynyttä kuin esimerkiksi täyssähköautojen. Pitkässä maantieajossa käyttövoima muuttuu bensaksi tai dieseliksi hyvinkin nopeasti, kertoo J.Rinta-Joupin Seinäjoen Jouppilantien liikkeen myyntipäällikkö Juha Suvanto.   

 

Hybridi hyödyntää polttoainetta mahdollisimman tehokkaasti ja näin ollen helpottaa taloudellista ajamista. Hybriditekniikka nimittäin pyrkii pitämään moottorin ja voimansiirron hyötysuhteen ihanteellisena. Tällainen hybridiautoista löytyvä moottoreiden yhteistyö mahdollistaa sekä paremman polttoainetalouden että matalat käyttökustannukset.

 

- Hybridi on autona varsin vähäpäästöinen ja ekologinen vaihtoehto. Pienten hiilidioksidipäästöjen takia näiden autojen verotus on pienempää kuin vastaavien fossiilisia polttoaineita käyttävien ajoneuvojen, joka vaikuttaa myös auton hankintahintaan.

 

Hybridiautojen kirjosta ladattavat plug-in hybridit ovat käyttökuluiltaan edullisimpia, sillä niiden lataamiseen voidaan käyttää halpaa kotitaloussähköä tai latauspisteitä. Huokeahintaisesta latauksesta huolimatta julkisia latauspisteitä ei löydy Suomesta vielä sillä mittakaavalla, että se palvelisi sähköautoilua parhaalla mahdollisella tavalla.

 

Hybridi sopii siis loistavasti varsinkin lyhyempien matkojen ajoon päästöttömän sähkömoottorinsa ansiosta. Ajajan ei kuitenkaan tarvitse huolehtia hybridin käyttösäteestä pitkilläkään matkoilla, sillä polttomoottori astuu kuvaan, kun sähkö ei enää riitä. Jos haluat tietää lisää hybrideistä, lue miten ajaa hybridillä oikein täältä saaden siitä parhaan mahdollisen hyödyn irti tai opi suosittujen käyttövoimien eroista täältä. Katso myös kaikki valikoimamme hybridihenkilöautot ja löydä omasi!

Suositellut artikkelit