Hybridi – nämä faktat sinun tulee tietää

J. Rinta-Jouppi Oy

Hybridien myynti on lisääntynyt vauhdilla autoliikenteen sähköistyessä. Hybridi alla voi ajaa ekologisesti miellyttävästä ajokokemuksesta tinkimättä. J. Rinta-Joupin Lielahdella sijaitsevan sähkö- ja hybridiautoihin erikoistuneen Green-toimipisteen KIA tuotepäällikkö Ari Harju kertoo tärkeimmät faktat hybridiautoista.

  1. Kolme eri teknistä ratkaisua

Hybridiauton toiminta perustuu kahteen yhteistyössä toimivaan moottoriin, jotka ovat bensalla tai dieselillä toimiva polttomoottori ja korkeajänniteakustolla pyörivä sähkömoottori. Sähköllä toimivaa moottoria ohjaa automatiikka, joka estää akun täyden tyhjenemisen. Nämä kaksi moottoria sisältyvät siis aina kolmeen eri toimintaperiaatteella kulkevaan hybridiautoon, joita ovat ladattava hybridi eli plug-in hybridi, itselataava hybridi eli täyshybridi sekä viimeisenä kevythybridi.

  1. Ei huolta toimintasäteestä

Ladattavalla hybridillä on mahdollista ajaa joko pelkällä sähköllä muutamia kymmeniä kilometrejä tai poltto- ja sähkömoottorin yhdistelmällä, jolloin ajoneuvo itse määrittelee moottoreiden optimaalisen käytön kulutuksen kannalta. Itselataavalla hybridillä voidaan myös kulkea puhtaasti sähköllä, mutta vain lyhyitä muutaman kilometrin matkoja kerrallaan. Kevythybridi ei sen sijaan kulje pelkällä sähköenergialla. Tässä ajoneuvoratkaisussa sähkömoottori antaa polttomoottorille lisätehoa ja avustusta kiihdytyksiin sekä ottaa talteen jarrutuksesta syntyvää energiaa. Kaikista hybrideistä löytyvän polttomoottorin ansiosta toimintasäteestä ei kuitenkaan tarvitse huolehtia.

- Polttomoottorin voimin on plug-in hybridin toimintasäde tietenkin laaja. Kaupunkiajoon on kuitenkin sähkömoottori kuin luotu, joka saakin ladattavan hybridin sopimaan loistavasti esimerkiksi työmatka-ajoon tai kauppareissuille.

  1. Matala kulutus ja pienemmät päästöt

Hybridiautojen kaksi eri voimalähdettä tarjoavat ajamiseen parempaa energiatehokkuutta ja pienempiä päästöjä. Matala polttoaineen kulutus ja pienet päästöt ovat kytköksissä toisiinsa akuston kautta eli sähköllä ajettaessa. Hybridin kulutukseen vaikuttaa kuitenkin merkittävästi myös ajotapa ja ajon olosuhteet. Esimerkiksi dynaamisessa kaupunkiajossa tiheään tapahtuvien jarrutusten synnyttämä liike-energia voidaan ottaa talteen ja käyttää uudelleen sähköenergiana, joka pienentää polttoaineen kulutusta. Huomattavan mataliin kulutuslukemiin voidaan myös päästä, kun polttomoottorilla ajetaan pelkästään satunnaisesti ja sähköakustoa ladataan usein.

  1. Päästöt vaikuttavat verotukseen

Suomessa autojen verotus jakautuu perusveroon ja käyttövoimaveroon. Hybridien pienet hiilidioksidipäästöt keventävät kyseisten autojen perusveroa huomattavasti, sillä se perustuu auton tuottamiin päästöihin. Ajoneuvoveron toinen puoli koostuu käyttövoimaverosta.

- Sähköllä ja bensalla kulkeva hybridi on käyttövoimaveroltaan edullisin. Esimerkiksi sähköön verrattuna on hybridin verotus käyttövoiman kannalta kolme kertaa pienempi.

  1. Lataus on helppoa

 Hybridi voidaan ladata helposti, tulee lataustarve sitten kotona, työpaikalla tai reissun päällä. Lataus tapahtuu samalla tavoin kuin sähköautossa. Kotona turvallisin lataustapa on ammattilaisen asentama latauspiste. Kotitalouspistorasiaa suositellaan lataamiseen vain väliaikaisesti ja vain sähköalan ammattilaisen tarkistamista pistokkeista. Julkisia latauspisteitä on taas kätevää hyödyntää tien päällä. Tällaiset pisteet ovat usein esimerkiksi kauppakeskuksissa ilmaisia.

Katso valikoimistamme löytyvät hybridiautot ja löydä itsellesi sopivin! Lue Käyttövoimakoulu-sarjamme julkaisu hybrideistä ja opi aiheesta lisää.

 

 

 

Suositellut artikkelit