Pori ja Pori Jazz – upea kesäinen matkakohde karavaanarille!

J. Rinta-Jouppi Oy

Pori mielletään toisinaan jäykäksi ja turhankin suorasukaiseksi. Tämä lienee totta murteen kohdalla, mutta keskellä kauneinta heinäkuuta Pori muuttuu ihastuttavan lämpimäksi ja rytmikkääksi menomestaksi SuomiAreenan ja Pori Jazzien potkaistessa kaupungin superviikot käyntiin. Tähän aikaan vuodesta kaupunki näyttää ehdottomasti parhaat puolensa ja Satakunta onkin kesällä mitä mainioin matkakohde matkailuajoneuvolla reissaaville karavaanareille.

Pori-1Porin Kirjurinluoto on kaunis tapahtumapaikka, jossa riittää tekemistä niin aikuisille kuin lapsillekin.

Majoitus

Tärkeimmät asiat ensimmäiseksi. Eli missä karavaanari voi matkailuajoneuvollaan yöpyä? Matkaajan onneksi Pori on täynnä oivallisia paikkoja asettaa karavaani sivuun ja pysähtyä hetkeksi nauttimaan Satakunnan kesäilmasta.

Ensimmäisenä monelle matkaajalle tulee mieleen Yyteri. Ei olekaan yllätys, että juuri täältä pohjoisen suurimman hiekkarannan lomasta löytyy Yyteri Resort & Camping -leirintäalue. Yyterin leirintäalueelta voit varata paikkoja niin karavaaneille, kuin ihan pelkälle teltallekin. Alue on yksi Porin suosituimmista, sillä kukapa ei haluaisi herätä meren rannalta pitkällisen tanssituokion päätteeksi. Tästä syystä varaukset kannattaa tehdä hyvissä ajoin, kauan ennen heinäkuun jatsahteluita.

Yyteri ei suinkaan ole ainoa paikka Porissa, joka tarjoaa leirintäalueita matkailuautoille tai asuntovaunuille. Toinen mainio kohde, josta kysellä vapaata tilaa, on Siikaranta Camping Reposaaressa. Reposaari on tunnettu hieman taiteellisena puutalojen täyttämänä idyllisenä saarena. ”Räpsöö” on itsessään kuin omanlaisensa kaupunki miniatyyrikoossa, sillä alueella asuu vain noin tuhatkunta asukasta ja pituutta saarella on kolme kilometriä, leveyttä vain puolikas. Jollakin tavalla mieleen tupsahtaa Tanskan Kristianstad kiltimpänä ja kalastajamaisempana versiona.

Muita hyviä majoitusalueita on Reposaaren Lontoon uimarannan lähettyviltä löytyvät paikoitusalueet, sekä tietysti Pori Jazzien ajaksi järjestettävät viralliset, mutta väliaikaiset camping-alueet.

Pori-2Reposaari tarjoaa uljaita merinäkymiä ja idyllistä asutusta sekä on mainio kesälomakohde karavaanilla matkustaessa.

Ruokailu

Pori ei ole ruokapaikoiltaan ehkä Suomen New Orleans, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö makumatkalle voisi täällä päästä. Erinomaisia uudemman aikakauden street food -tyylisiä ravintolaelämyksiä tarjoilevat vaikkapa katuburgereihin erikoistunut Blind Burger, pizzeriat Nuåvo ja Dante, sekä fuusioravintola Pikku X. Myös Torget, Porin torin helmassa on todellinen löytö vierailijalle.

Mikäli uskaltautuu pidemmälle, on Reposaaren rannalla seisova Turo’s Holy Smoke myös kokemisen arvoinen keittiövierailu. Pihaan pääsee kätevästi vaikkapa retkeilyautolla! Jokainen edellä mainituista ravintoloista ovat suhteellisen uusia kaupungin katukuvassa, joten porilainen ruokakulttuuri kokee selvästikin pienoista nostetta. Hienompaa ravintolaelämystä voi hakea keskustan upeasta ravintola Borgista. Borg sijaitsee nimensä mukaisesti aivan Björne Borgin ydinkeskustan ydinpisteessä. Tarjolla on niin burgereita, kuin enemmän fine dining -makujakin.

Mikäli festivaalitunnelma on korkealla ja liput Pori Jazzeille hankittuna, ei ruokaa tarvitse kylläkään kaukaa metsästää. Kokenut karavanaari suunnistaa niin maanteillä, kuin kätevästi ruokakojulta toiselle – joista Jazzeilla ei ole puutetta. Paikalla olivat vuonna 2022 niin paikallisia ravintolayrittäjiä, kuin ulkopuolelta tulleita katuruuan mestareitakin. Ja festivaalien rauhallisen tunnelman sekä tilavan pohjakartan ansiosta ruuan tilaus oli helppoa ja vaivatonta.

Pori-3Pori Jazz -festivaalialueella ei ruoan perässä tarvinnut juosta. Erilaiset katuruokakojut loivat valinnanvaraa jokaiselle festaroitsijalle.

SuomiAreena

Suomen suurin yhteiskunnallinen festari. Tällä nimellä SuomiAreena itsensä kuvailee. Ja tämä lienee ihan totta, sillä SuomiAreena tarjoilee vuosittain suuren määrän paneelikeskusteluita ja haastatteluita yhteiskunnallisesti tärkeiden asioiden tiimoilta. Vuoden 2022 seuratuimmat henkilöt olivat ehdottomasti Jari Aarnio, sekä Suomen Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola. Aiheet vaihtelivat tänäkin vuonna ulkomaan politiikasta aina kansallishäpeään saakka.

SuomiAreenan ehdoton vetovoima on useimpien tilaisuuksien maksuton sisäänpääsy. Toki, suosituimpiin keskusteluihin saa luvan saapua ajoissa varaamaan tuolia itselleen, mutta pääsääntöisesti paikan päällä riittää tilaa myös takana seisoskelevalle myöhäiselle saapujalle. Tilaisuuksien live-taltiointi tuo tapahtumaan erityistä jännitettä.

Kesäinen keskustelufestivaali ja sen pääteemat vaihtuvat vuosittain. Mutta yksi asia ei muutu, SuomiAreena on ehdottoman mielenkiintoinen festivaali nähdä ja kokea. Tapahtuma vilisee kotimaan vaikuttajia ja tunnelma kaupungissa on suorastaa sähköisen energinen koko viikon ajan. Tänne on hyvä tulla sivistymään matkailuauton kanssa, ennen metsän siimekseen loppulomaksi siirtymistä!

Pori-4Porin kaupungintalon edessä liehuivat kesän ykköstapahtumien liput: SuomiAreena ja Pori Jazz.

Pori Jazz

Pori vilisee tapahtumia ja tarjottavaa heinäkuun helteillä. Mutta kaiken kruunaa Pori Jazz. Vuodesta 1966 järjestetyt Jatsit ovat yksi Euroopan suurimmista jazz-musiikkifestivaaleista ja joidenkin tutkimusten mukaan yksi Suomen kiinnostavimpia kesätapahtumia – eikä ihme.

Pori Jazz on aikuisten ihmisten Provinssi Rock. Vaikka tapahtuma on saanut tietyissä piireissä snobin maineen, on tunnelma ihana, herttainen ja lämmin. Nirppanokkaisuudesta ei ole tietoakaan, vaan jokainen yleisön jäsen on selvästi saapunut nauttimaan blues, hip hop, soul ja popin supertähtien musiikkiannista.

Asiantuntijan vinkki: varaudu aina Pori Jazziin sadetakin ja retkituolin kera, myös eväskori on aiheellinen. Tilaisuus on tunnettu kautta aikain piknik-tapahtumana ja suurin osa alueesta onkin pyhitetty katsojien omille huoville ja kokoon taitettaville istuimille. Saavu paikalle myös hyvissä ajoin, mikäli mielit varata juuri tietyn alueen ruohokenttää hyvällä näkyvyydellä varustettuna. Parhaat viedään nopeasti käsistä!

Pori-6
Pori Jazz 2022 järjestettiin 8.7.–16.7. ja erilaista ohjelmaa oli tarjolla päivittäin. Torstaista lauantaihin tapahtuman kruunasi väkevä esiintyjäkaarti.

Porin keskustan aivan laidalla sijaitseva Kirjurinluoto toimii Pori Jazzin tapahtumapaikkana. Alue on kaunis ja festivaalien järjestäjät ovat selvästi osanneet ottaa huomioon tämän puistoalueen parhaat puolet. Jatsien alue oli tänä vuonna koristeltu suuren, koko kansan puutarhajuhlan omaisesti. Iltojen pimentäessä taivaan, puissa roikkuvien lyhtyjen luoma hehku oli suorastaan välitön jatkuvista sadekuuroista huolimatta – ja niitähän riitti.

Sanotaan että kesä kuivaa, minkä se kastelee. Pori Jazzeilla tämä piti todellakin paikkansa. Iltojen supertähtien John Legendin, Emile Sandén, Tinashen ja Simply Redin tanssittaessa kansaa, kosteus tuntui poistuvan vaatekerrastosta kuin itsestään. Festivaalin kattaus erilaisia musiikkityylejä eri ikäisiltä esiintyjiltä oli hyvin mietitty ja palveli isoa joukkoa kuuntelijoita. Pori Jazzin yksi menestyksen salaisuus onkin aina ollut ohjelmakartan suunnittelu – koskaan ei tiedä mitä uusia musiikkimaailman tulokkaita Jatseilla pääsee kuuntelemaan, ennen heidän supertähteyttään.

Nousevista artisteista erikseen mainittakoon Rosa Coste, joka vauhditti perjantaipäivän käyntiin todellisella antaumuksella ja lahjakkuudella.

Pori-7Piknik-tunnelma elää vahvana Jazzeilla. Yleisön vakiovarusteisiin kuuluvat viltit, huovat sekä retkituolit.

Lopputulema

Pori on outo, mutta ehdottoman uniikki kesäkaupunki mennä ja kokea. Alueena paikka on kompakti ja matkailuajoneuvolla liikkuminen on suhteellisen vaivatonta.

Karavaanarille tämä heinäkuinen Pori on kokemisen arvoinen rasti suoritettavaksi kesälomien aikana. Ja tiedätkö mitä? Porissa on myös yksi liike, joka tarjoaa ilmaiset kahvit jokaiselle paikan päälle saapuvalle karavaanarille. Nimittäin J. Rinta-Jouppi! Avasimme toukokuussa 2022 Poriin uuden toimipisteen, jossa kahvia on tarjolla ympäri vuoden, aukioloaikojen puitteissa. Tervetuloa ensi kerralla, kun eksyt Poriin!

Pori-8Kirjurinluodon väliaikainen camping-alue täyttyi erilaisista matkailuun soveltuvista ajoneuvoista. Mikäli caravan-hammasta kolottaa ja tarve uudelle matkailuajoneuvolle on ajankohtainen, niin ryntää osoitteeseen rintajouppi.fi. Verkkosivuiltamme löydät laajan ja monipuolisen valikoiman uusia sekä käytettyjä caravan-tuotteita.

Selaa matkailuajoneuvoja!

Suositellut artikkelit