Kia Stinger yllätti automaailman

Tuomo Lampela

Detroitin automessuilla Kia esitteli uutuusmallinsa Stingerin – tilavan tehopakkauksen, joka haastaa tosissaan BMW:n nelossarjaa ja Audin A5:ta. Kia on pyrkinyt valmistamaan laadukkaan, tehokkaan ja tilavan GT:n huomattavasti kilpailijoitaan edullisemmalla hinnalla. Korealainen autovalmistaja on pestannut auton suunnitteluun BMW:n M-sarjan kehittämistäkin johtaneen Albert Biermannin, mikä osaltaan kertoo paljon Kian halusta valmistaa aidosti saksalaiset haastava, kaikin puolin ensiluokkainen GT.

Vakuuttavat luvut

Stinger on kooltaan mittavampi kuin kilpailijansa niin sisätiloiltaan kuin tavaratilaltaan, mikä tietysti puoltaa Kiaa muun muassa perheellisten käyttöön. Perheautoksi se on melkoisen ripeäliikkeinen, valitseepa tarjolla olevista moottorivaihtoehdoista kumman vain: kaksilitraisen, 255-hevosvoimaisen rivinelosen tai GT-version 3,3-litraisen V6:n, joka tuplaturbon avustuksella tuottaa hulppeat 365 hevosvoimaa. Vaihteisto on poikkeuksetta 8-portainen automaatti, ja siihen ei ole tarjolla vaihtoehtoja. Vetävien pyörien määrän voi valita, sillä tarjolla on sekä neliveto- että takavetoinen versio. GT kiihtyy nollasta sataan 5,1 sekunnissa.

Vaikka autoa onkin kehitetty paljon Nürburgringin moottoriradalla, Biermannin mukaan Stingeriä ei kuitenkaan ole tarkoitettu ajettavaksi radalla ottaen kaikki irti sen suorituskyvystä – sen ominta alaa on kilometrien ahmiminen moottoriteillä ja autobaanoilla. Se on kuitenkin kuin kotonaan myös pienemmillä maanteillä.

"Stingerin taika on sen vakaudessa kovissakin vauhdeissa, joka on pitkän akselivälin (290,5 cm) ansiota. Se ei kuitenkaan tunnu isolta autolta edes pienemmillä mutkateillä, vaan se on hyvin ketterä ja helposti hallittava", Biermann sanoo ja jatkaa: "Stinger on Kialle täysin ainutlaatuinen malli. Kukaan ei odottanut tällaista autoa – ei ulkonäön suhteen eikä ajettavuudeltaan".

Huokea lippulaiva

Kian lippulaivamalliksi Euroopassa asettuvan Stingerin hinnat Suomessa eivät ole vielä tiedossa, mutta jotain suuntaa kertoo Kian Yhdysvaltojen tuotekehityspäällikkö Orth Hendrickin arvioima alle 35 000 dollarin lähtöhinta huokeimmalle Stinger-mallille, kun Stingerin haastaman BMW 430i Grand Coupen hinnat alkavat hieman yli 41 000 dollarista.

Suomeen Stinger saapuu syksyllä 2017. Lisätietoa: Kia Suomi

 

Suositellut artikkelit