Kuinka kuolinpesän auto myydään?

J. Rinta-Jouppi Oy

Kuolinpesän auton myynti vaatii kaikkien osakkaiden suostumuksen. Yhden kuolinpesän osakkaan allekirjoitus riittää autoa liikkeelle myytäessä, mutta allekirjoittanut on vastuussa muiden kuolinpesän osakkaiden suostumuksesta. Eli auton luovuttaja vastaa viime kädessä siitä, että kyseisen auton myymiselle on kaikkien osakkaiden suostumus. Suostumus ei vaadi laadittua asiakirjaa.

Kun auto siirtyy kuolinpesälle, siitä ei tarvitse tehdä rekisteri-ilmoitusta. Vasta auton siirryttyä kuolinpesältä uudelle haltijalle, siitä tulee tehdä rekisteri-ilmoitus seitsemän päivän kuluessa.

Kuolinpesän autoa myydessä sinulta tulee löytyä rekisteröintitodistuksen II-osa eli ilmoitusosa, jos sinulta ei löydy II-osaa, saat uuden maksullisen katsastusasemalta.

Kuolinpesän auton myynti3

Autoliikkeelle autoa myytäessä auton myyjänä voi toimia kuolinpesän hoitaja eli yleensä leski tai perijä. Auton voi myydä myös valtakirjalla valtuutettu muu taho tai henkilö. Tällöin valtakirjasta on käytävä ilmi kaikkien kuolinpesän osakkaiden valtuutus.

Auton myynti jo ennen perunkirjoitusta edellyttää rekisteröintiä varten tehdyn sukuselvityksen. Selvitykseen tulee lisätä edesmenneen vainajan virkatodistukset kaikista kotipaikkakuntiensa seurakunnista tai maistraateista. Perunkirjoituksen jälkeen ei erillistä selvitystä tarvita. Mikäli kuolinpesän osakkaista tai testamentista on epäselvyyttä, kuolinpesää hoitava asiantuntija pystyy varmistamaan, ettei pesän myymiselle ole minkäänlaisia esteitä.

Ennen perunkirjoitusta ei aina tiedä, ketkä osakkaat kuolinpesään kuuluu. Vasta perunkirjoituksessa selviää myös mahdollinen testamentti. Perunkirjoituksen jälkeen osakkaat ovat nähtävissä perunkirjasta. Huomioi, että perukirjassa mainituilta toissijaisilta perijöiltä ei tarvita erillistä suostumusta auton myyntiin, mikäli vainajan aviopuoliso on elossa. Toissijaisen perillisen suostumus tarvitaan ainoastaan, kun olet myymässä viimeisenä kuolleen puolison jälkeen jäänyttä autoa.

Kuolinpesän auton myynti1

Kevyt muistilista

  • Varmista, että sinulla on valtuutus muilta kuolinpesän osakkailta ajoneuvon myyntiin.
  • Kuolinpesän myydessä ajoneuvoa, rekisteri-ilmoitus tulee tehdä seitsemän päivän kuluessa.
  • Pidä huolta, että rekisteriotteen ilmoitusosa on tallessa. Uuden saa katsastusasemalta.
  • Odota rauhassa perunkirjoituksen valmistumista, ajoneuvon tulee löytyä perunkirjasta.
  • Epävarmassa tapauksessa varmista aina asiantuntijalta mahdolliset myymisen esteet.
  • Huolehdi, että perunkirja tai valtakirja on mukana ajoneuvoa myytäessä.

Jos tiedät haluavasi kuolinpesän ajoneuvosta eroon, toimi nopeasti, sillä kuolinpesä on velvollinen maksamaan ajoneuvoveroa ja samalla vakuutukset siirtyvät kuolinpesän kontolle. Myy ajoneuvosi J. Rinta-Joupille, jotta kustannuksesi eivät paisu turhaan. Me katkaisemme vakuutukset ja veronmaksun ostotapahtuman yhteydessä!

Haluamme kaupankäynnin olevan turvallista. Tästä syystä edellytämme kuolinpesän osakkaan allekirjoituksen lisäksi valtakirjaa jokaiselta kuolinpesään kuuluvalta henkilöltä. Näin varmistamme turvalliset autokaupat ja vältymme yllättäviltä tilanteilta.

"Kuolinpesän auton myynti autoliikkeelle on turvallista, vaivatonta sekä joustavaa. Liikkeen kanssa toimiessa asiat hoituvat helposti ja asiakkaan ei tarvitse nähdä niin suurta vaivaa", kertoo J. Rinta-Joupin myyntijohtaja Markku Ala-Hakuni.

Myy autosi meille!

Miksi myydä kuolinpesän ajoneuvo J. Rinta-Joupille?

  • Vältyt turhilta kustannuksilta, kuten vakuutukset ja verot
  • Meidän asiantuntijamme hoitavat ajoneuvon paperityöt puolestasi
  • Maksamme ajoneuvostasi reilun hinnan
  • Me noudamme auton kotipihastasi!

Jos sinulla on kuolinpesän auto tai ajoneuvo tarjolla – myy autosi meille!

Lähde: Trafi

Suositellut artikkelit