Matkailuajoneuvoala kasvaa vauhdilla ja ajoneuvojen taso on noussut viime vuosina valtavasti. Samalla matkailuautojen ja matkailuvaunujen käyttö on osittain eriytynyt toisistaan. Matkailuautolla liikutaan ja tehdään pidempiä matkoja, vaunut taas ovat siirtyneet kausipaikoille.
Yhä useampi käyttää matkailuajoneuvoa ympärivuotisesti. Matkailuajoneuvojen varustelu on nykyisin niin kattava, että se mahdollistaa myös talviasumisen. Monet ovat jopa vaihtaneet kiinteän asuntonsa matkailuajoneuvossa asumiseen.
– Ihmiset ottavat irtiottoja arjesta ja lähtevät esimerkiksi kiertämään Eurooppaa autolla. Matkassa saatetaan olla puolikin vuotta ja töitä tehdään etänä, kertoo J. Rinta-Joupin myyntijohtaja Petri Keisala.
Matkailuautojen mittareihin kerääntyy kilometrejä, mutta asuntovaunut ovat yhä enemmän paikoillaan erilaisilla kausipaikoilla. Kausipaikoilla on kova kysyntä niin leirintäalueilla kuin hiihtokeskusten läheisyydessä. Kiinteästä kausipaikasta tulee monille toinen koti.
– Vaunuihin monet ostavat etuteltan, jolloin tulee lisätilaa ulkoiluun. Caravan-tarvikkeita löytyy monenlaisia puutarhakalusteista matkagrilleihin. Etenkin moni vaunun omistaja hankkii lisätarvikkeita ja sitä kautta viihtyvyyttä, Keisala kertoo.
Sähkö ei aina ole välttämätön, kun liikutaan matkailuajoneuvon kanssa. Ajoneuvoissa on joko valmiina tai niihin vain hankkia muitakin energianlähteitä.
– Esimerkiksi viikon verran voi hyvinkin asua matkailuautossa ilman sähköä. Autossa on oma akkunsa ja sen lisäksi asunto-osassa on omansa. Lisäksi voi asentaa myös tupla-akun, jolloin saa mukavasti lisävirtaa, opastaa Keisala.
Sähköttömän asumisen kesto riippuu sääolosuhteista. Virtaa tarvitaan esimerkiksi valaistukseen, lämmitykseen ja käynnistämiseen. Lämpimällä säällä, kun lämmityslaitetta ei tarvita, akkua kuluu huomattavasti vähemmän kuin kylmillä keleillä. Kaasulla voi laittaa ruokaa ja pitää jääkaapin käynnissä. Ajoneuvo kannattaa kuitenkin kytkeä sähköverkkoon aina kun mahdollista, jotta kaasua ei kulu.
– Matkailuajoneuvon katolle voi asentaa myös aurinkopaneelin, jolloin ei tarvitse jännittää akun tyhjenemistä. Aurinkopaneeli on pitkäikäinen ja sama aurinkopaneeli menee koko ajoneuvon eliniän.
Petri Keisala kertoo, että matkailuvaunuja ostetaan myös lisätilaksi esimerkiksi kesämökille.
– Suomalaisten kesämökit eivät ole niin kovin suuria, joten vaunuilla saadaan lisää majoitustilaa. On kuitenkin tärkeää muistaa huoltaa säännöllisesti myös paikallaan oleva matkailuvaunu.
Matkailuvaunut tulee katsastaa kahden vuoden välein. Huolto olisi kuitenkin syytä tehdä kerran vuodessa. Monet rakentavat kausipaikoille vaunun ympärille terassit ja etutelttakin on sisustettu. Tällöin iloisena yllätyksenä voi tulla leirintäalueiden järjestämät huoltopäivät, joissa huoltaja tulee vaunun luokse, eikä vaunua tarvitse lähteä liikuttamaan. On kuitenkin tärkeää myös itse huoltaa matkailuajoneuvoa säännöllisesti, sillä jälleenmyyntiarvoa arvioitaessa katsotaan koko ajoneuvon kuntoa, eikä vain ajokilometrejä.
– Suosittelen pitämään ajoneuvon puhtaana ja suojaamaan renkaat auringonvalolta. Talvisin kannattaa huolehtia, ettei katolla ole metrin lumikasaa. Pressulla autoa ei kuitenkaan saa peittää, sillä ilman pitää päästä kiertämään. Kosteudenpoistajia kannattaa käyttää sisätiloissa talvisin, Keisala muistuttaa.