Matkailuauto vai -vaunu? – Vinkit aloitteleville karavaanareille

admin

Kesäisin Suomen leirintäalueet täyttyvät tuhansista matkailuautoista ja -vaunuista. Lue alta vinkit sinulle sopivan matkailuajoneuvon hankintaan!

Karavaanariharrastuksella on kovasti kysyntää. Matkailuautojen ja -vaunujen myynti on Suomessa yleisesti kasvussa.

– Kesäkuussa 2018 koko maassa tehtiin paras kuukausitulos moneen vuoteen: matkailuajoneuvojen myynti kasvoi reilu viidenneksen viime vuoden kesäkuuhun verrattuna, kertoo Seinäjoen J. Rinta-Joupin matkailuautojen ja -vaunujen myyntijohtaja Petri Keisala.

Tutustu matkailuautoihin >>

J. Rinta-Joupilla matkailuajoneuvon ostaja päätyy useammin matkailuautoon kuin -vaunuun. Viime vuonna myydyistä uusista matkailuajoneuvoista kaksi kolmasosaa oli autoja, käytettyjen kohdalla autoja myytiin puolet enemmän.

Matkailuautossa viehättää liikkumisen helppous

Matkailuautojen suosiota selittää matkustusmukavuus. Matkailuautolla on helppo liikkua monenlaisilla teillä, ja kaikki tarvittava löytyy kätevästi saman katon alta.

– Esimerkiksi kaupungeissa matkailuauton saa huomattavasti vaunua helpommin parkkiin. Matkailuauto sopii myös hyvin ulkomaanmatkailuun, kuten Norjan vuoristoon ja Keski-Eurooppaan, Keisala pohtii.

Suurin osa uusien matkailuautojen ostajista on eläkeiän kynnyksellä olevia pariskuntia, jotka haluavat helpon tavan matkustella ja tavata uusia ihmisiä. Parhaiten matkailuauto sopiikin 2–4 hengen käyttöön.

– Valtaosa matkailuautoista on rekisteröity neljälle matkustajalle. Viisihenkiselle perheelle autovalikoima on jo suppeampi, Keisala sanoo.

Matkailuvaunut lapsiperheiden suosikkeja

Lapsiperheelliset karavaanarit päätyvät Keisalan mukaan yleensä matkailuvaunuun.

– Matkailuvaunut ovat tänä päivänä suuria ja hyvin varusteltuja. Joissain vaunuissa on nukkumapaikkoja jopa yhdeksälle.

Nykyajan jopa yli kaksituhatta kiloa painavat matkailuvaunut vaativat myös vetoautolta tehoja.

– Pikkuautolla ei voi vaunua lähteä vetämään niin kuin vielä parikymmentä vuotta sitten, Keisala sanoo.

Tutustu matkailuvaunuihin >>

Matkailuvaunuissa ostajia viehättää niiden edullisempi hankintahinta ja kätevyys pitkäaikaisessa leiriytymisessä. Monet matkailuvaunut ovat tänä päivänä suuria ja hyvin varusteltuja, eli niistä on moneen käyttötarkoitukseen. Monelle ne toimivatkin kesämökin korvikkeena. Joissain vaunuissa on nukkumapaikkoja jopa yhdeksälle. Myös pieniä matkailuvaunuja on olemassa, joissa nukkuu kahdesta neljään henkeä.

– Oman leirin voi rakentaa rauhassa pystyyn ja laittaa puutarhakalusteet sekä grillin paikalleen. Vaunun voi sitten helposti jättää paikalleen leirintäalueelle, kun haluaa lähteä ostoksille tai katsomaan nähtävyyksiä. Matkailuauton kanssa leiri täytyy joka kerta purkaa, Keisala miettii.

Kotimaanmatkailun suosio kasvussa

Matkailuajoneuvoihin on viime vuosina tullut lisää nykyaikaista tekniikkaa ja niiden varustetaso on parantunut huimasti.

– Jos vertaa esimerkiksi 15 vuoden takaisiin matkailuautoihin ja -vaunuihin, niin kyllä nämä uudet ovat ihan eri sarjassa. Matkailuautoissa on nykyään muun muassa ilmastointi, vakionopeudensäädin, Bluetooth-yhteys ja pienempi polttoaineen kulutus.

Keisala uskoo, että suurten ikäluokkien eläköityessä kotimaanmatkailun ja karavaanariharrastuksen suosio nousee uusiin ulottuvuuksiin.

– Ihmiset arvostavat yhä enemmän vapaa-aikaa ja haluavat panostaa siihen. Lomalla halutaan tehdä jotain mukavaa yhdessä perheen kanssa ­– ja onhan karavaanariharrastus yksi parhaita tapoja viettää kesää!

Käy lukemassa vinkit matkailuauton valintaan ja katso J. Rinta-Joupin kattava matkailuajoneuvovalikoima!

Caravan-lisävarusteet meiltä! Tutustu nyt >>

Suositellut artikkelit