Mikä auto lapsiperheelle?

J. Rinta-Jouppi Oy

Lapsiperheen arki on usein täynnä vilskettä ja kiirettä, ja kun perhe harkitsee uuden auton hankintaa, on se taloudellisesti suuri päätös. Lasten myötä myös elämisen kustannukset ovat todennäköisesti nousseet.

Auton valinnassa onkin otettava huomioon lukuisia seikkoja. Sen on oltava monipuolinen ja soveltuva erilaisiin arjen tilanteisiin sekä ennen kaikkea oltava turvallinen. Samalla monille on tärkeää, että auto näyttää hyvältä ja tarjoaa miellyttävän ajokokemuksen.

Yleisimmin perheiden valinta kohdistuu farmariautoihin, jotka ovat hyvin tyypillisiä perheautoja. Muita vaihtoehtoja ovat ns. katumaasturit sekä isommat tila-autot

Mistä sitten kannattaa aloittaa, kun valitsee autoa perheelle? Seuraavaksi käymme läpi muutamia tärkeimpiä asioita sopivan perheauton löytämiseen liittyen. Lisäksi tarjoamme esimerkkejä sopivista autoista perheille.

auto_lapsiperheelle

Kuinka monelle henkilölle autossa pitää olla tilaa, eli kuinka monta istuinta tarvitaan?

Auton istuinmäärä on ensimmäisiä päätettäviä asioita. Esimerkiksi kaksilapsiselle nelihenkiselle perheelle normaali viisipaikkainen auto on monesti riittävä. Toisaalta, jos perheen koko kasvaa viiteen tai etenkin kuuteen henkeen, vaihtoehdoksi nousee 7-paikkaiset tila-autot. Yksi hyvin suosittu 7-paikkainen auto on Skoda Kodiaq, jota saa sekä 5-paikkaisena että 7-paikkaisena.

Auton koko

Auton koko kannattaa huomioida myös muutoin kuin istumapaikkojen määrässä. Lapsiperheet suosivat farmariautoja tai maastureita, koska niissä on monesti tilaa joka suuntaan enemmän.

Tavaratilan koko - Yksi tärkeimmistä kriteereistä perheauton valinnassa

Ensimmäisenä kannattaa kiinnittää huomiota tavaratilan kokoon. Lapsiperheen auton tavaratilaan pitää mahtua ainakin lastenvaunut sekä esimeriksi ruokaostokset ja urheiluvälineet. Ulkoapäin katsottuna auto voi näyttää isolta, mutta tavaratila saattaa olla yllättävän pieni. Esimerkiksi pienemmissä citymaastureissa tavaratila on yleisesti melko pieni verrattuna esimerkiksi farmariautoihin.

Autokaupoille mentäessä kannattaakin ottaa lastenvaunut mukaan, jotta pääsee kokeilemaan tavaratilan kokoa käytännössä. Yleisimmissä lapsiperheiden autoissa, kuten esimerkiksi Volkswagen Passatissa sekä Skoda Octaviassa tavaratilan koko on varsin riittävä. Lisäksi muita hyviä vaihtoehtoja tavaratilan koko huomioiden ovat Volvo V60, Volvo V90 sekä esimeriksi Skoda Superb.

volvo_tavaratila

Auton sisätilojen pituus ja leveys - Tilava perheauto on monen tähtäimessä

Tavaratilan koon lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota auton sisätilan pituuteen ja leveyteen. Kun lastenistuimet asennetaan takapenkille, tarkoittaa se monesti sitä, että etupenkkejä ei mahdu laittamaan niin taakse kuin ehkä haluaisi. Lapsiperheen onkin syytä varmistua autoa ostaessa siitä, että lastenistuimien asentamisen jälkeen myös etupenkkiläisille jää riittävästi tilaa.

Myös auton sisätilojen leveydellä on merkitystä varsinkin, jos perheeseen kuuluu kaksi lasta ja molemmilla on lastenistuin takapenkillä. Tulee tilanteita, jolloin istuimien väliin olisi hyvä mahtua aikuisen istumaan. Joko pidemmillä matkoilla perheen kesken tai jos kuljetetaan yhtä lisähenkilöä. Kaikkiin muutoin melko isoihinkin autoihin ei mahdu kahden lastenistuimen väliin kunnolla istumaan. Tämän vuoksi takapenkin leveyteen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Takapenkin leveyden merkitys vain korostuu, jos sinne pitäisi mahduttaa kolme lastenistuinta.

Tilavan takapenkin omaavia perheautoja ovat mm. Skoda Superb sekä Audi A6.

Lastenistuimet ja ISOFIX perheautoissa

Isofix-kiinnitys tekee lastenistuimien kiinnittämisestä helpompaa ja turvallisempaa. Isofix on eurooppalainen standardi ja nykyisin se on pakollinen varuste uudemmissa autoissa. Isofix-kiinnikkeet sijaitsevat takapenkillä penkin ja selkänojan liitoskohdassa. Joistain harvoista autoista Isofixit löytyvät myös etupenkiltä.

Ostaessasi autoa, varmista, että autossa on riittävästi Isofix-kiinnityspisteitä. Yleensä Isofixien olemassaolo mainitaan myös autoilmoituksessa.

Kaikissa lastenistuimissa ei kuitenkaan ole Isofix-kiinnitysominaisuutta. Tällöin kyseeseen voi tulla turvavyökiinnitys tai etupenkin kiskojen alle tuleva kiinnitys. On hyvä siis varmistaa, että etupenkin kiskojen alla on riittävästi tilaa, jotta kiinnitysnauha mahtuu menemään sen alta. Lähes kaikissa autoissa näin onkin tai kiinnitykselle on oma paikkansa. Esimerkiksi Volvoissa on monesti omat kiinnityspaikat. Valmistaudu kuitenkin pieneen taisteluun, jotta saat kiinnitysnauhan kulkemaan näppärästi kiskon alta.

isofix

Turvallisuus

Kaikista tärkeintä auton valinnassa lapsiperheelle on tietenkin turvallisuus. Kannattaakin tutustua autojen turvallisuusluokituksiin sekä mahdolliesti testituloksiin ennen auton hankintaa. Lisäksi on syytä kiinnittää huomiota, että millaisia ajoa avustavia teknologioita autossa on. Sellaisia voivat olla muun muassa kaistavahti tai kuolleen kulman varoitin. Yleisesti voidaan todeta, että mitä uudempi auto on, sitä enemmän siinä on erilaisia turvallisuuteen liittyviä ominaisuuksia.

Ulkonäkö

Vaikka turvallisuus ja käytännöllisuus ovatkin tärkeimmät asiat lapsiperheille, ei kannata kuitenkaan luopua haaveista omistaa omaa silmää miellyttävä auto. Perheille sopivia autoja löytyy laaja kattaus, joten joukosta löytyy varmasti jokaisen silmään myös tyylikkäitä autoja. Esimerkiksi uudemmat Volvo V60, Volvo V90 tai Audi A6 -autot ovat monien silmää miellyttäviä autoja. Toisaalta tyylikkyys on katsojan silmässä, joten pyri löytämään auto, joka vastaa omaa esteettistä makuasi.

Volvo V60
Volvo V90
Audi A6

 

Penkkien materiaali

Vaikka penkkien verhoilu liitetäänkin monesti ulkonäköön, on sillä merkitystä penkkien puhtaanapitoon. Lapsiperheissä kuraa ja muuta likaa tulee väkisinkin auton sisätiloihin. Monesti tummempi penkkien väri koetaan lian kannalta helpommaksi, sillä lika ei tällöin niin selkeästi näy. Lisäksi penkkejä tehdään kahdesta materiaalista: nahasta ja kankaasta. Monet mieltävät nahan helposti puhdistettavaksi, mutta toisaalta taas kangaspenkkienkin kannattajia puhdistettavuuteen liittyen löytyy.

Budjetti perheauton tai tila-auton hankintaan

Perheellä käytettävissä oleva budjetti tietysti määrittelee hyvin pitkältä sen, minkä hintaiseen autoon on varaa. Kaikkia säästöjään ei kannata käyttää auton hankintaan, eikä kuukausittaista budjettia kannata autorahoituksen myötä laittaa liian tiukille. Onneksi perheautoja löytyy jokaiselle kukkarolle. Kannattaakin miettiä, että mitkä ominaisuudet ovat teidän perheelle välttämättömiä ja mistä voi tinkiä.

Katso alle 15 000 € farmariautot

Katso yli 15 000 € farmariautot

Yhteenveto

Lapsiperheen auton valinta on yllättävän monitahoinen asia, jossa pitää ottaa huomioon useita eri seikkoja, turvallisuus kuitenkin aina etusijalla. Koeaja, istu ja fiilistele – se on paras tapa löytää juuri teidän perheelle sopiva auto.

Katso kaikki perheautot

Suositellut artikkelit