Millaista on elämä ilman autoa? Lue kaksi eri kokemusta

J. Rinta-Jouppi Oy

Millaista on elämä ilman autoa? Auto on monelle suomalaiselle perustarve, josta ei voi tinkiä. Autolla hurautetaan aamulla töihin ja illalla urheilemaan, joten se mahdollistaa koko perheen aktiviteetit. Lukuisat automerkit suunnittelevat ajoneuvonsa vastaamaan yksilöllisiä tarpeita ja valikoiman runsaus ei helpota oikean auton löytämisessä. Onko kuitenkaan mahdollista elää täysin ilman autoa, jos ei asu ydinkeskustassa? Helsingin lähiseudulla asuva Una Floor ja Tampereen länsipuolella asuva, Teemu Kotakorpi, kertovat omat kokemuksensa elämästä ilman omaa autoa.

Helsingin keskustasta lähikuntaan muuttanut Una Floor, kertoo, että ajatuksen autottomuudesta alkuun laittoi vähä käyttö, korkeat kustannukset sekä toimivat vaihtoehtoisratkaisut, kuten julkinen liikenne ja erilasten sovellusten kautta vuokrattavat autot. ”Autosta luopuminen ei ainakaan toistaiseksi ole aiheuttanut ongelmia. Jos on tarvetta autolle, meidän taloyhtiöllämme on yksi ja kaverilta saa tarvittaessa lainaan”. Paras asia autottomassa elämässä Floorin mukaan on huolettomuus siitä, ettei autolle voi tapahtua mitään. Floor kertoo olevansa todella tyytyväinen autottomuuteen ja ettei se toistaiseksi ole aiheuttanut ongelmia perheen arkielämään. Una Floor myy tällä hetkellä autoaan nettikaupassa, kun taas Teemu Kotakorpi kertoo myyneensä autonsa yksityishenkilölle Helsinkiin myöskin netin kautta.

Rannikolta takaisin Pirkanmaalle muuttanut Kotakorpi kertoo ajatuksen autottomuudesta olleen pinnalla jo hetken henkilökohtaisen ympäristöteon muodossa. ”Työ on Tampereen keskustassa, eli toimistolle pääsee hienosti julkisen liikenteen avulla. Auto kustantaa tietyn verran rahaa kuukaudessa, jonka lisäksi sen arvo laskee käytössä”. Kotakorpi painottaa kuitenkin lopullista päätöstä autosta luopumisesta ympäristötekona.

”Paljon enemmän täytyy suunnitella ja elämä vaikeutuu, jos menee muualle kuin keskustaan. Kihlatulla on kuitenkin auto ja bussi menee kahdeksan minuutin välein”. Parasta autottomuudessa on kuitenkin Kotakorven mukaan rahallinen säästö. Kotakorpi kertoo julkisten lisäksi käyttävänsä paljon pyörää ja toimivansa tilanteen mukaan ”Niin kauan, kun asun seudulla, jossa on näin hyvät julkiset käytössä en tarvitse autoa, mutta jos tilanne muuttuu, ostan auton”.

Haluatko sinäkin myydä autosi helposti? Myy se meille täältä! Tai vieraile ostotoimiston sivuilla. J. Rinta-Jouppi ostaa vaihtoautoja miljoonien eurojen edestä.

Suositellut artikkelit