Mitä huomioida käytetyn auton ostossa?

admin

Suomessa on myynnissä jatkuvasti kymmeniä tuhansia käytettyjä autoja. Mikäli uuden auton ostaminen ei tule kyseeseen, on mittavissa käytettyjen autojen valikoimissa valinnanvaraa aina muutamien satojen eurojen vaihtoehdoista satojen tuhansien eurojen malleihin.

Mitä sitten tulee ottaa huomioon auton hankinnassa, kun valitset käytettyä autoa? Alla tärkeimmät asiat koottuna.

Valitse malli huolellisesti

Kun puhutaan auton hankinnasta ja käytetystä autosta, on auton mallista yleensä jo ehtinyt kertyä jonkin verran käyttökokemusta ja tietoa mallin tyyppivioista. Netistä löytyy kattavia listauksia mallien tyyppivioista ja mallikohtaista statistiikkaa katsastuksissa havaituista puutteista ja korjauksen kohteista. Näitä tietoja kannattaa tutkia ja valita itselleen malli, joka ei sisällä vakavia tyyppivikoja ja joka ei löydy ja katsastuksessa useimmiten hylkäyksen saaneiden autojen listalta.

Vertaile ja koeaja eri yksilöitä

Kun olet löytänyt itsellesi sopivan automallin, vertaile eri yksilöitä keskenään. Erotat paremmin yksilöiden puutteet ja viat, kun sinulla on vertailukohtaa muista vastaavista. Mitä useampia autoja kokeilet, sen paremmin tunnistat erinomaisen yksilön kohdatessasi sellaisen. Saatat huomata merkittäviä eroja ajotuntumassa, yleisessä kunnossa ja varustelussa, kuten vaikkapa äänentoistossa.

Kilometrit, varusteet ja kunto tärkeitä auton hankinnassa

Yleensä ensimmäinen tarkasteltava asia on ajokilometrit. Vertaa ajokilometrejä ja hintaa muiden vastaavien mallien kanssa.

Hintaan vaikuttava tekijä ovat myös erilaiset varusteet, kuten vaikkapa ilmastointi, nahkasisusta, polttoainekäyttöinen lisälämmitin (esim. Webasto), vetokoukku, sähköiset istuimet jne. Kun tiedät mitkä varusteet autoosi tarvitset, kannattaa vertailla saman varustetason autoja keskenään mm. hinnan ja ajokilometrien osalta. Harvoin kannattaa valita suoraan halvin, mutta mikäli mahdollista, koeajo hintahaarukan molemmista päistä ja keskivaiheilta kannattaa.

Auton yleiskunnon voi tarkastaa myös itse, mutta halutessasi voit teettää autolle puolueettoman kuntotarkastuksen, jossa mm. sen kuluvat osat ja huollon tarve tarkistetaan. Autoliikkeessä nämä asiat on aina tehty, sillä autoliikkeen maineen kannalta on tärkeää, että liikkeestä myytävät autot ovat kunnossa.

Lisäksi liikkeestä autoa ostaessa ehdoton etu on se, että ammattitaitoinen myyjä voi tarjota sinulle tarvitsemiasi lisävarusteita tai -palveluita ja osaa auttaa sinua myös auton valinnassa, mikäli itse emmit vielä sinulle sopivinta mallia. Lisäksi autoliikkeet tarjoavat usein erilaisia takuuvaihtoehtoja, jotka takaavat sinulle huoletonta ajoa pitkäksi aikaa.

Auton historia

Autoa hankkiessa auton mukana kulkevasta huoltokirjasta kannattaa tarkistaa, että autolle on tehty kaikki sen määräaikaishuollot ajallaan, sillä vaihtoauto hyvitys ja auton laatu määräytyy paljolti huoltohistorian mukaan - hyvä auto on hyvin hoidettu. Sama päätee omaan vaihdossa annettavaan autoosi. Lisäksi huolellinen auton omistaja pitää tallessa kuitit tehdyistä korjauksista ja ylimääräisistä huolloista, joten on hyvä asia, jos niitä on auton mukana.

Saat autosta halutessasi varsin nopeasti perustietoja, kuten omistajan ja vakuutuksen, lähettämällä auton rekisterinumeron tekstiviestinä numeroon 16400. Paluuviestissä saat auton tekniset tiedot, omistaja- ja haltijatiedot, vakuutusyhtiön ja seuraavan määräaikaiskatsastuksen ajan. Viestissä mainitaan myös, jos katsastus on suorittamatta tai ajoneuvovero on maksamatta. Kummassakaan tapauksessa autolla ei saa ajaa, joten älä lähde koeajolle mikäli katsastus on tekemättä tai verot maksamatta. Ottaessasi autoa koeajoon autoliikkeestä, tästä asiasta ei tarvitse huolehtia.

Halutessasi voit selvittää Trafista auton historiaa laajemminkin, mm. auton aiemmat omistajat, vakuutushistorian ja käyttöhistorian. Näet myös, jos auto on joskus poistettu rekisteristä ja rekisteröity myöhemmin uudelleen.

Liikkeestä vai yksityiseltä?

Yksityiseltä ostaessasi sinun täytyy olla jo vähän kartoittanut sitä, millaista autoa etsit ja mitkä ovat vaihtoehtosi. Jos et kuitenkaan tiedä millaisen auton haluaisit tai millainen menopeli vastaa tarpeitasi parhaiten, kannattaa poiketa autoliikkeeseen. Liikkeiden laajista valikoimista voit hakea omaa autoasi helposti etsimällä omaa silmääsi eniten miellyttävimmät vaihtoehdot – lisäksi käytössäsi on ammattitaitoinen henkilökunta, joka osaa ehdottaa sinun käyttöösi sopivimmat automallit.

Kun ostat käytettyä autoa liikkeestä, kaupanteko on ammattimaisempaa ja itse myyntiprosessi on ostajalle paljon vaivattomampi ja huolettomampi. Lisäksi ostaessa käytetyn auton liikkeestä mahdolliset ongelmat ovat yleensä paljon helpompia hoitaa autoliikkeen kanssa, kun taas yksityisen kanssa mahdollisesti ilmaantuvista virheistä saattaa muodostua vaikeita riitoja, mikäli niistä päästään laisinkaan keskusteluun.

Ei myöskään kannata unohtaa sitä, että käytetyn auton liikkeestä ostaessasi mahdollinen rahoitus järjestyy muiden paperitöiden lomassa helposti ja vaivattomasti. Toki rahoituksen saa yksityiseltäkin ostettuun autoon, mutta liikkeessä rahoitustarjoukset ovat usein parempia. Lisäksi voit aina myös keskustella auton hinnasta, välirahasta tai auton mahdollisesta varustelusta. Yksityisen kanssa nämä asiat eivät välttämättä onnistu.

Löydä oma autosi kattavasta vaihtoautovalikoimastamme!

Suositellut artikkelit