5 vinkkiä, joilla säästät polttoainekuluissa

J. Rinta-Jouppi Oy

Katso pieniruokaiset autot

Perinteisten polttoaineiden, bensiinin ja dieselin, korkeat hinnat saavat monen autoilijan puntaroimaan tarkemmin omaa kulutustaan liikenteessä.

Usein jopa mietitään, kannattaako kesällä lähteä matkailuautolla kiertämään ympäri Suomea ja tulisiko työmatka tästä edespäin kulkea pyörällä. Polttoaineiden hintojen merkittävät heilahdukset vaikuttavat monen suomalaisen kulutustottumuksiin.

Mikäli toivot vierailevasi bensapumpulla aikaisempaa harvemmin, ota alla olevat neuvot talteen, sillä näitä vinkkejä hyödyntämällä voit säästää polttoainekuluissa pitkänkin pennin.

Tesla model s kuvattuna pilvetonta taivasta vastenSähköautojen kysyntä kasvoi hurjasti mm. polttoaineiden hintojen noustua. 

1. Taloudellinen ajaminen

Uudemmissa ajoneuvoissa on järkevää hyödyntää eco-ajotilaa, joka antaa kuljettajalle mahdollisuuden ympäristötietoisempaan ajoon. Ajotilan valinta voi rajoittaa polttoaineenkulutusta jopa 5 %, riippuen kuljettajan ajotyylistä. Pidä myös Start/Stop -toiminto päällä, jotta autosi ei käy tyhjäkäynnillä esim. ruuhkissa.

Aja tasaisesti, älä pumppaa kaasua tai jarrua. Taajaman liikennevalolähdöt kannattaa suorittaa rauhallisella kaasulla, sillä voimakkaat kiihdytykset kasvattavat polttoaineen kulutusta.

Pyri ajamaan mahdollisimman tasaisesti ja taajaman ulkopuolella suositellaan käyttämään vakionopeudensäädintä. Sen avulla voidaan maksimoida polttoainetehokkuus. Huomioi kuitenkin, että vakionopeudensäädintä ei suositella käytettäväksi taajama-alueella.

2. Ruuhkat

Pahimpia ruuhkia kannattaa välttää. Niitä esiintyy suurimmaksi osaksi kaupunkien keskusta-alueella. Jatkuvat pysähdykset ja liikkeellelähdöt ruuhkaletkan keskellä rasittavat moottoria, jousitusta sekä vaihteistoa. Sen myötä myös polttoaineen kulutus kasvaa.

Suunnittele ajoreittisi etukäteen huolella. Huolellisen suunnittelun ansiosta ajoreitti voi olla pidempi, mutta voi silti kuluttaa vähemmän polttoainetta ja säästää arvokasta aikaa. Ota suunnitelmassa huomioon myös muut tarpeet ja hoidettavat asiat. Ne kannattaa suorittaa samalla matkalla, sillä auton uudelleenkäynnistys (varsinkin talvisin) jokaista asiointia varten kuluttaa enemmän polttoainetta.

3. Rengaspaineet kuntoon

Pidä huoli ajoneuvosi rengaspaineista. Liian tyhjät renkaat eivät ensinnäkään ole turvalliset liikenteessä. Ne eivät myöskään ole polttoainetehokkaat, sillä ne suurentavat vierintävastusta ja tällöin auton moottori kuluttaa normaalia enemmän polttoainetta.

Älä laita renkaisiin myöskään liikaa ilmaa, vaan pysy suositellussa. Liian korkea rengaspaine kuluttaa rengasta voimakkaammin ja ne saattavat kulua ajossa epätasaisesti. Vaikutus näkyy negatiivisesti myös ajo-ominaisuuksissa ja varsinkin märällä kelillä liiaksi täytetyt renkaat ovat turvallisuusriski.

Ajoneuvollesi suositellut rengaspaineet löydät autosi käyttöohjekirjasta. Usein ne näkyvät myös kuljettajan oven karmissa tai polttoaineen luukun kannessa. Rengaspaineiden tarkistus olisi hyvä tehdä kuukausittain tai vähintään kausivaihtojen yhteydessä. Mikäli auton kuormitus muuttuu olennaisesti, on rengaspaineet hyvä tarkastaa ennen liikkumista. Paineiden tarkastaminen onnistuu useilla huoltoasemilla.

PolttoainepistoolitPolttoaineiden äkillinen hinnannousu rajoittaa monen suomalaisen automatkasuunnitelmia.

4. Auto ei ole varasto

Monille kuljettajille auto toimii eräänlaisena varastoratkaisuna. Autoon ahdetut tavarat lisäävät kulkuneuvon kokonaispainoa ja se vaikuttaa polttoaineen kulutukseen, sillä painavamman auton liikuttamiseen tarvitaan enemmän tehoa.

Pidä autossa mukana vain tarvitsemasi asiat. Työkaluja, lastenistuinta, koiran matkustushäkkiä tai muuta raskasta materiaalia ei kannata säilyttää autossa turhaan. Turhat tavarat poistettua autosi on taloudellisempi, ketterämpi ja tilaakin säästyy rutkasti.

5. Vaihda vähäkulutteiseen autoon

Mikäli kulkuneuvosi yksinkertaisesti kuluttaa liikaa polttoainetta, eivätkä yllä mainitut toimenpiteet hillitse kulutusta riittävästi, voi olla syytä vaihtaa vähäkulutteisempaan ajoneuvoon. Taloudellisia menopelejä on saatavilla monella eri käyttövoimalla ja niistä kannattaa valita juuri sinun ajokulutustasi vastaava vaihtoehto.

Mikäli ajat paljon lyhyttä matkaa pääsääntöisesti taajama-alueilla (esim. työmatka), niin sähköauto voi olla sinulle sopiva vaihtoehto. Jos päinvastoin matkustusta tulee paljon ja kilometrejä vilisee mittariin, niin vähäkulutteinen diesel-auto istuu tarpeisiisi paremmin.

J. Rinta-Jouppi myy uudet ja käytetyt ajoneuvot edullisesti ja valikoimasta löytyy jokaista mahdollista käyttövoimaa. Monipuolisesta valikoimastamme löydät bensiini, diesel, hybridi, sähkö sekä kaasu -autot. Katso kaikki vaihtoautot täältä ja löydä juuri sinulle sopiva taloudellinen menopeli alle.

Suositellut artikkelit