Pikaopas sähköauton kotilataukseen

J. Rinta-Jouppi Oy

Liian usein sähköautoa hankittaessa tulee mietittyä vaan sitä missä julkisissa tiloissa, kuten kaupoissa tai työpaikalla voin autoani ladata. Se tärkein, eli kotilataaminen unohdetaan täysin, tai sen oletetaan hoituvan samasta tolpasta mistä auto talvisin lämmitetään.

JRJ_sahkoauto_lataus_1200x628-02

SÄHKÖAUTON KOTILATAUS 

On tärkeää huomioida, että kotoa löytävää pistokemallia ei ole tarkoitettu sähköauton latauksesta aiheutuvan, todella voimakkaan virran pitkäaikaiseen syöttöön. Sähköauton lataus ei ole verrattavissa oikeastaan mihinkään muuhun, totuttuun arkiseen sähkölaitteen toimesta aiheutuvaan pistorasian kuormitukseen.

Kännykkä kuormittaa vain noin 0,002 prosenttia sähköä verrattuna sähköauton lataamiseen. Myös suuret kotitalouden kuluttajat, kuten hiustenkuivaaja tai pölynimuri, joiden teho on noin 1,5 kW, kuluttavat huomattavasti vähemmän kuin sähköauto, sillä lataus- tai käyttöaika näissä laitteissa on usein maksimissaan yhden tunnin. Yksikään sähköauto ei perinteisellä kotilatauksella lataudu täyteen tässä ajassa. 40km akku, vaatii normi pistorasiasta noin 4h latauksen.

Turvallinen ja asiantuntevasti asennettu latauslaite auttaa välttymään monelta murheelta ja vakavalta vaaratilanteelta. Suurjännitteisiä kodin laitteita, kuten uunia tai sähkösaunaa ei kotitalouksissa liitetä verkkovirtaan pistorasioiden kautta, vaan suoraan sähkötauluun. Tätä kautta on helppo ymmärtää, miksi myös sähköauto tulisi ladata ainoastaan suoraan sähkötauluun kytkettävän latauslaitteen avulla.

 

TILAPÄISLATAUS KOTONA

Sähköauton tai hybridiauton lataustavoista puhuttaessa tulee usein vastaan termi ”tilapäislataus”. Autojen mukana toimitetaan tilapäislatauslaite, joka pystytään kotitalouspistorasiaan, eli SUKO-pistorasiaan kytkemään ja sitä kautta energiaa auton akkuun siirtämään. Ammattikielessä tätä kutsutaan lataustavaksi 2.

Tilapäislatauslaite, joka toimitetaan autojen mukana kyllä kestää tämän tason kuormituksen, mutta kotiseinässä olevaa pistoketta ei ole tällaiseen suunniteltu. Lataustapa kaksi onkin määritelty vain tilapäiseksi tavaksi ladata sähköajoneuvo. Tämä lataustapaa on kykeneväinen antamaan vain puolet siitä lataustehosta, mitä itse auto pystyy ottamaan vastaan.

Suomalaisissa kotitalouksissa esiintyy pistorasioita, joita on rakennettu eri vuosikymmenien aikana, jolloin niistä puuttuu olennaisia vikavirtasuojauksia. Lisäksi, monesti vanhat pistorasiat ovat kuluneet runsaan käytön vuoksi aivan liian väljiksi edes turvallisen tilapäislatauksen varmistamiseksi.

Mikäli aiot ladata uutta autoasi edes hetken tilapäislatauksella kotona, varmista

omalta kotivakuutusyhtiöltäsi heidän kantansa asiaan. Moni kotimainen vakuutusyhtiö on säätänyt ehtoihinsa pykälän, jossa vaaditaan, että latauspistoke, tai -asema tulee olla ammattilaisen asentama ja tarkistama. Tästä vaaditaan myös usein kirjallinen todistus näytettäväksi.

JRJ_sahkoauto_lataus_1200x628-01

MITÄ KUULUU LATAUSASEMAN ASENNUKSEEN?

Kun tilaat latauspisteen, tai -aseman asennuksen J. Rinta-Joupilta, saat kokonaisvaltaisen paketin. Meiltä ostettuun asennukseemme kuuluu luonnollisesti aina laitteen pinta-asennus – useimmiten tämä tarkoittaa asennusta talon seinään. Lisäksi, max. 15m pituinen latauspisteelle tarvittava, pinta-asennettava syöttökaapeli kaapeloidaan suoraan sähkökeskukselta, oli kyseessä erillinen ryhmäkeskus sähkökatoksessa, tai itse pääkeskus.  Läpivienti kevyeen rakenteeseen kuuluu myös hintaan. Betoniseinien läpiviennit vaativat erikoiskalustoa ja -työtä, joten nämä veloitetaan erikseen.

Työmme on aina läpinäkyvää ja näetkin jo ensimmäisiä, alustavia arvioita tehdessä, täytyykö asemaa asennettaessa kotiisi ottaa huomioon seikkoja, jotka vaikuttavat myös työn hintaan.

Tarvittavia pinta-asennustarvikkeita emme veloita erikseen, emmekä näiden tarvikkeiden sähköasennustyötä. Latauslaitteen sähkönsyötön kytkeminen kiinteistön sähkökeskukseen ja kytkeminen vapaaseen sulakkeeseen, sekä tarvittaessa laitekohtainen vikavirtasuojan asennus ovat myös alkuperäiseen hintaan kuuluvia työvaiheita.

Asennuksen lopuksi suoritamme aina ammattilaisen toimesta käyttöönottotarkastuksen ja dokumentoinnin, sekä totta kai, koulutamme sinut käyttämään uutta latausasemaasi.

Kaikki tämä tapahtuu n. 2 vko tuotteen tilauksesta.

Meidän oman ammattilaisen toimesta asennetulla asemalla on 3- vuoden onsite takuu, mikä tarkoittaa sitä että asema tullaan kotiin vaihtamaan ja paikalleen asentamaan uuteen 4 arkipäivän sisällä ilmoituksesta= eli, huoletonta ja helppoa!

Eikä siinä vielä kaikki!

Asennuksen osuus latausaseman asennustyöstä on kotitalousvähennyskelpoinen!

Jos mielenkiintosi heräsi latauspisteiden suhteen voit täältä sellaisen tilata itsellesi kotiin, jo tänään!

Suositellut artikkelit