Käyttövoimakoulu: Sähköauto on vihreä valinta

J. Rinta-Jouppi Oy

Bensa, diesel, sähkö ja hybridi.. Käyttövoimien kirjo on laaja ja tarjoaa autoilijalle monia vaihtoehtoja. J.Rinta-Joupin käyttövoimakoulu-sarja esittelee eri voimanlähteitä tuoden esille niiden hyvät kuin huonotkin puolet. Lue sarjan asiantuntijoiden hyödylliset vinkit oikeanlaisen käyttövoiman valintaan ja varmista, että valitsemasi käyttövoima palvelee juuri sinun omia tarpeitasi parhaiten.

 

Sähköautoihin lukeutuvat sähköenergialla toimivat täyssähköautot ja ladattavat hybridit. Täyssähköautot kulkevat pelkällä sähköenergialla toisin kuin ladattavat hybridiajoneuvot, jotka hyödyntävät niin polttomoottorin kuin sähkömoottorin toimintaa näin erottuen perinteisistä hybridiautoista.

-CPLvkmH

Sähköauto voidaan ladata kolmella erilaisella tavalla; lataaminen latauspisteissä, lataaminen pikalatauspisteissä tai lataaminen kotona kotitalouspistorasiasta. Sähköauton lataaminen on turvallista, sillä autojen oma latausjärjestelmä on suojattu ylikuormittumiselta tai mahdollisilta sähköiskuilta. Myös latauspisteiden suojalaitteistot on asennettu keskeyttämään lataus, jos laitteisto havaitsee vikatilanteita latauksen aikana.

 

Yleisin sähköautojen lataustapa on kotitalouspistorasiasta tapahtuva lataaminen. Tämä on kuitenkin suhteellisen hidasta ja vaatii erillisen kotilatauspisteen hankkimisen. Julkisissa latauspisteissä sähköauto latautuu taas verrattain nopeammin. Vaikka latauspisteiden vähäisyys Suomessa voi luoda haasteita käytännölliseen lataukseen, laajentuu valtakunnallinen latauspisteverkosto jatkuvasti. Sähköauton akun varauskyky on kuitenkin rajallinen, joka luonnollisesti rajoittaa auton toimintasädettä.

160-1

- Sähköauto on varsin suositeltu ajoneuvo kaikille autoilijoille. Kuitenkin jos ajaa päivittäin erittäin pitkiä välimatkoja, ei sähköllä toimiva menopeli sovellu aivan yhtä saumattomasti kuin normaalikuluttajan tarpeisiin kuten työmatkoille tai kaupassakäyntiin, kuvailee J.Rinta-Joupin Tampereen Lielahden Green-toimipisteen myyntipäällikkö Reijo Mattila sähköautojen potentiaalisinta asiakaskuntaa.

 

Yksi ilmiselvimmistä sähköauton hyvistä puolista on sen vähäpäästöisyys. Kyseisten autojen akkujen valmistus tuottaa toki hiilidioksidipäästöjä, mutta itse ajaminen ei tuota niitä ollenkaan. Näin ollen sähköauton käytön voidaan ajatella korvaavan tuotannosta aiheutuneet korkeammat päästöt nopeasti.

 

- Monille sähköauton ostajille tärkeää on juurikin kyseisen ajokin ympäristöystävällisyys.

 

Vähäpäästöisyyden ohella sähköauto houkuttelee ostajia sen huokeilla käyttökustannuksilla. Sähköllä kulkevan auton akun lataaminen on edullista. Kotitalouksissa kustannus kertyy normaalisti sähköstä maksettavan hinnan mukaan ja julkisissa latauspisteissä hinnoittelu perustuu minuuttien tai kilowattien määrään. Myös kertamaksut ovat yleisiä ja joissain tapauksissa sähköauton lataaminen on jopa ilmaista.

 

Jos kiinnostuit sähköautojen maailmasta, lue lisää niiden haasteista tai tutustu vähäpäästöisten autojen erityispiirteisiin. Katso myös J.Rinta-Joupin kaikki valikoimissa olevat sähköautot!

 

Suositellut artikkelit