Takapenkin tenavat tyytyväiseksi – Vinkit lasten kanssa autoiluun

admin

Kesällä moni lapsiperhe reissaa ympäri Suomea mummolaan, mökille tai huvipuistoihin. Lue kymmenen vinkkiä, joilla teet autossa istumisesta mukavaa yhteistä ajanvietettä!

Pitkät automatkat voivat olla varsinkin perheen pienimmille välillä uuvuttavia. Autoilu koko perheen voimin onnistuu, kun muistaa huomioida muutamat perusasiat.

1. Tee ennakkovalmistelut ajoissa

Varaa yöpaikka etukäteen ja pakkaa auto valmiiksi, jotta lähdön koittaessa lapset voidaan nostaa autoon ja lähteä saman tien.

2. Pakkaa mukaan eväitä ja tekemistä

Ota matkalle mukaan tarpeeksi pienille sormille sopivaa syötävää ja juotavaa, kuten trip-mehuja, hedelmälohkoja, rusinoita ja pähkinöitä. Kiinnitä etuistuimen selkänojaan pussi, johon lapsi voi etukäteen valita leluja, pelejä, piirustusvälineet ja kirjoja.

3. Pyri ajoittamaan matkustaminen sopivaan vuorokaudenaikaan

Pienten lasten kannalta päiväuniaika on hyvää aikaa istua autossa. Isompien lasten kanssa on parempi lähteä heti aamusta liikenteeseen. Pitkissä reissuissa myös yötä myöten ajaminen voi olla vaihtoehto, mutta tällöin tulee perillä huomioida nukkuvien lasten siirtäminen pois autosta.

4. Huomioi turvallisuus

Lapselle turvallisin paikka autossa on takapenkillä oleva turvaistuin. Ainakin kolmivuotiaaksi asti lapset matkustavat turvallisimmin selkä menosuuntaan kiinnitetyssä turvaistuimessa tai -kaukalossa. Alle 135 cm pitkien lasten on käytettävä autossa painon mukaan määräytyvää turvalaitetta.

5. Huolehdi tarvittava määrä pysähdyksiä

Monen tunnin ajomatkalla on hyvä pysähtyä useamman kerran, jotta aika ei käy autossa liian pitkäksi. Pysähdysten aikana lasten kannattaa antaa purkaa energiaa leikkipaikoilla. Tämä palkitaan myöhemmin, kun innokkaat leikkijät simahtavat takapenkille. Ota autoon mukaan tyynyjä ja huopia, jotta lasten on helpompi nukkua.

6. Vältä matkapahoinvointi

Autossa voi tulla huono olo esimerkiksi kirjan tai tabletin selaamisesta. Huonoa oloa voi estää juomalla tarpeeksi, välttämällä makean syömistä ennen matkaa ja sen aikana ja välttämällä mäkisiä ja mutkaisia teitä. Vahinkoja varten autoon kannattaa ottaa helposti saataville vaihtovaatteet ja talouspaperia.

7. Muista lämpötila

Ilmastoinnin ansiosta paahtavan kuumissa autoissa istuminen on onneksi pitkälti historiaa. Muista kuitenkin tarkistaa, etteivät puhaltimet puhalla suoraan lasta kohti ja että auton lämpötila ja lapsen vaatetus ovat sopivia.

8. Valitse sopiva musiikki

Ota automatkalle mukaan lasten mielimusiikkia tai äänikirjoja. Ne käyvät hyvin myös matkapahoinvoinnista kärsiville ja saavat ajan kulumaan mukavasti.

9. Ota mukaan leikkimieli

Autossa on hyvin aikaa jutella ja viettää aikaa lasten kanssa. Esimerkiksi ”Laiva on lastattu” -leikki sopii hyvin autoon. Vähän isompien lasten kanssa voi arvuutella kilpaa vastaantulevien autojen merkkejä tai seuraavan viitan osoittamaa kilometrimäärää perille.

10. Muista hyvä tunnelma

Automatkalla on välillä kärsivällisyys ja positiivinen ajattelu tarpeen. Lähde tarpeeksi ajoissa matkaan ja etene lasten ehdoilla. Tärkeintä, että koko porukalla on hyvä mieli ja pääsette turvallisesti perille!

Lähteet: Autoliitto, Liikenneturva

J. Rinta-Joupilla on kattava valikoima lapsiperheille sopivia autoja. Kurkkaa sopivat vaihtoehdot ja tule koeajolle!

Suositellut artikkelit