Talviasuttava matkailuajoneuvo – lue vinkit asuntoauton, asuntovaunun ja retkeilyauton talvikäytöstä

J. Rinta-Jouppi Oy

Suomen luonto tarjoaa upeat mahdollisuudet matkailuajoneuvolla retkeilyyn ympäri vuoden. Talviasuminen matkailuautossa, matkailuvaunussa tai retkeilyautossa ei ole kuitenkaan vielä saavuttanut samanlaista suosiota kuin kesäinen karavaanarimatkailu. Talviloman viettäminen aurinkoisena pakkaspäivänä on kuitenkin upea ja ikimuistoinen kokemus. Matkailuajoneuvoharrastuksen yksi suurimmista eroavaisuuksista muun muassa veneily- tai moottoripyöräharrastukseen verrattuna onkin mahdollisuus käyttää matkailuajoneuvoa vuoden ympäri.

Ennen talvikäytön aloittamista on kuitenkin varmistuttava siitä, että oma matkailuauto tai matkailuvaunu soveltuu talvikäyttöön ja talviasuttavaksi. Lisäksi asuntovaunulla tai asuntoautolla lomailu talviaikaan vaatii muutamia lisätoimenpiteitä mukavan matkustamisen varmistamiseksi. Nämä toimenpiteet ovat yksinkertaisia, mutta myös välttämättömiä.

Minkälainen asuntoauto tai asuntovaunu soveltuu talvikäyttöön ja talviasuttavaksi?

Eristys: Hyvä eristys on erityisen tärkeä ominaisuus talviasuttavassa asuntoautossa tai asuntovaunussa. Hyvä eristys pitää lämmön sisällä ja kylmän ajoneuvon ulkopuolella. Lisäksi on hyvä varmistua siitä, että myös vesijärjestelmät ovat eristettyjä, jotta pakkasilla vesi ei jäädy.

Lämmitysjärjestelmä: Matkailuajoneuvossa pitää olla myös tehokas lämmitysjärjestelmä, jotta matkailuauto tai -vaunu pysyy lämpimänä myös kovilla pakkasilla. Matkailuajoneuvoissa lämmitysjärjestelmä toimii useimmiten sähköllä tai kaasulla.

Sopivat renkaat: On syytä huomioida, että renkaiden tulee myös soveltua talvikäyttöön.

Lisäksi lisälämmittimen hankkimista on hyvä harkita, kun suunnittelee asuntoautolla, asuntovaunulla tai retkeilyautolla matkustamista ja siinä yöpymistä talvella. Lisälämmitin auottaa ylläpitämään lämpöä. Lisälämmitin voi toimia esimerkiksi nestekaasulla. Matkailuajoneuvoja voi myös itse tarvittaessa lisäeristää ikkunoiden, katon ja lattian osalta.

Eroaako asuntovaunun ja asuntoauton käyttö toisistaan talvisin?

Ei juurikaan, mutta joitain eroja kuitenkin löytyy. Asuntoauto on yleisesti helpompi lämmittää ja pitää lämpimänä talvisin. Lisäksi asuntovaunua talvella käyttäessä on syytä kiinnittää huomiota myös vetävään ajoneuvoon, jonka vaatimukset kasvavat talvella liikkuessa.

Ennen matkalle lähtöä talvella

Lämpimän veden saaminen on erityisen tärkeää myös talviaikaan, joten ennen matkalle lähtöä tulee varmistaa, että auton raikas- ja harmaavesiputket ovat aina sulina ja viemäri toimii. Tämä onkin yksi tärkeimmistä seikoista, joka pitää ottaa huomioon talvella matkustaessa, sillä talviolosuhteet tuovat mukanaan paljon muistettavaa.

Ennen matkalle lähtöä on olennaista muistaa matkailuajoneuvon lämmitys. Lämmityksen voi aloittaa pakkaskeleillä jo vaikka vuorokauden etukäteen. Kostean ilman poistamiseksi, kaikki luukut ja laatikot kannattaa avata lämmitysvaiheessa hetkeksi. Vedet on syytä lisätä vasta ajoneuvon lämpiämisen jälkeen, jotta vesi ei jäädy järjestelmiin. Monessa matkailuautossa on nykyisin myös lämmitettävä ja eristetty harmaavesisäiliö, jota voi huoletta käyttää talvella.

Talvikeleillä ajaessa matkailuajoneuvo tulee puhdistaa huolellisesti lumesta aina ennen liikkeelle lähtöä turvallisen ajokokemuksen takaamiseksi. Renkaiden kunto on myös tärkeä tarkistaa ennen liikkeelle lähtöä.

Matkailuauto, -vaunu tai retkeilyauto on tärkeä muistaa myös huoltaa ennen talvisesongin alkua. Erityisesti ajoneuvojen akkujen lataus kylmällä kelillä saattaa osoittautua yllättävän tärkeäksi asiaksi, vesijärjestelmien oikea-aikaisen täytön ja tyhjentämisen kanssa.

J. Rinta-Joupin laadukas caravan-huolto varmistaa, että matkailuajoneuvosi on valmiin talven seikkailuihin.

Talvikäytön jälkeen talvisäilytykseen

Käyttämättömänä lämpöjen päällä pitäminen ei ole eduksi ajoneuvolle. Kun auto jää talviseisontaan, on hyvä avata laatikostot, jotta ilma vaihtuu. Mahdollisesti käytössä olleet raikas- ja harmaavesijärjestelmä tyhjennetään.

Esimerkkejä talvikäyttöön sopivista asuntoautoista ja asuntovaunuista

Mikä on paras matkailuajoneuvo talvikäyttöön? Talviasuttavaksi sopivia asuntovaunuja, asuntoautoja ja retkeilyautoja on useita. Yleisesti voidaan todeta, että mitä uudempi matkailuajoneuvo on, sitä todennäköisemmin se soveltuu talvikäyttöön. Tässä kuitenkin muutamia esimerkkejä matkailuajoneuvo merkeistä, joilta löytyy hyvin talviasuttavaksi suunniteltuja asuntovaunuja, asuntoautoja tai retkeilyautoja:

Matkailuajoneuvo on oivallinen tapa matkustaa myös talvella, oli kyseessä sitten asuntoauto, asuntovaunu tai retkeilyauto. Oli talvilomalle lähdössä sitten koko perhe tai ystäväporukka, J. Rinta-Joupilta löydät uudet ja käytetyt matkailuajoneuvot. Ota rohkeasti yhteyttä matkailualan ammattilaisiin ja etsitään sinulle sopiva ajoneuvo!

Katso kaikki matkailuajoneuvot

Suositellut artikkelit