Tehokas auton pesu – lue parhaat vinkkimme

J. Rinta-Jouppi Oy

Syksy tekee tuloaan tuoden tullessaan kuraiset tiet. Samalla ajankohtaiseksi aiheeksi nousee auton pesu. Säännöllinen ja tehokas auton pesu estää lian pinttymisen autoon ja jopa maalipinnan syöpymisen. Auto olisikin hyvä puhdistaa noin kerran kuukaudessa. Millä tavoin auto pestään ja puunataan kunnolla? Keräsimme parhaat vinkit tehokkaaseen ja oikeaoppiseen auton pesuun.

 

Auton pesu aloitetaan esipesulla, joka on tärkeä ensiaskel. Siinä esipesuaineen voimin huuhdellaan ylimääräinen lika ja saasteet auton pinnasta. Tämä estää maalipinnan mikronaarmuuntumisen poistamalla pienet kivet ja muut auton pintaa vahingoittavat elementit. Esipesuaineen valinta on suuressa roolissa, sillä valittavissa on vahaa liuottavia aineita tai liuottimettomia aineita. Tärkeää on kuitenkin muistaa, että auton pesuun omalla pihalla liittyy sääntöjä ja esimerkiksi liuottimien käyttö kotipihassa on kiellettyä, jos pesuvettä ei pystytä ohjaamaan hiekan- ja öljynerotuskaivon kautta jätevesiviemäriin. Myös vanteet, auton alusta ja pyörän kaaret huuhdellaan esipesussa huolellisesti.

 

Mekaaninen pesuvaihe eli käsinpesu seuraa esipesua. Tällöin auto pestään ylläpitävässä puhdistuksessa autoshampoolla. Pesukinnas on paras vaihtoehto käsinpesuvaiheeseen, sillä se imee itseensä lian puhdistaen pinnan tehokkaasti. Kinnasta liu’utetaan kevyesti ylhäältä alas pesujälkeä minimoivalla tavalla, pyöriviä liikkeitä välttäen. Lisäksi maalipinnan on hyvä olla kostea aina kun kinnas lasketaan sille, eikä veden käytössä kannata säästellä. Muutaman kerran vuodessa voidaan auton pinnalle suorittaa myös tarkemmin kohdistettu lianpoisto. Jokaiselle likaongelmalle kuten jarrupölylle, pielle tai ruosteelle löytyy omat aineensa.

 

Viimeisenä vaiheena tehokkaassa auton pesussa on kuivaus, joka suoritetaan maalipinnan ollessa putipuhdas. Oikeanlainen ja huolellinen kuivaus estää kalkkitäplien muodostumisen auton pinnoille. Sopiva väline kuivaamiseen on hyvälaatuinen mikrokuituliina. Tässä vaiheessa, pinnan vielä ollessa märkä, voidaan sille suihkuttaa pikakiilloketta tai muuta vastaavaa tuotetta. Tärkeää on kuivata myös auton tiivisteet ja ovien välit, jotta vältytään niiden jäätymiseltä kylmien ilmojen lähestyessä.

 

Lasien kuivausta ja pesua ei myöskään sovi unohtaa. Etulasin puhtaus tulee esille auringon valossa ja lasien huurtumisessa helposti. Lian ja saasteiden poistaminen ehkäisee huurtumista ja parantaa näkyvyyttä luoden turvallisen ajokokemuksen. Laseille sopiva väline on myös mikrokuituliina ja lasinpuhdistusaine.

 

Tehokkaan auton pesun ollessa suoritettuna, on ajelu syyssäässä parhaimmillaan. Auton pesun ohella menopelin arvon säilymisen kannalta olennaista on auton säännöllinen huoltaminen. Katso tarjoamamme huoltopalvelut täältä! Voit myös ottaa varaslähdön talvivalmisteluihin ja lukea tärkeimmät vinkit tulevaisuudessa häämöttäviin pakkaskeleihin täältä.

Suositellut artikkelit