Uuden sukupolven autot tuovat liikenteeseen turvaa

Tuomo Lampela

Elokuun alussa pienet koululaiset alkavat kulkea koulumatkojaan niin kävellen kuin polkupyörilläkin. Tämä vaatii etenkin autoilijoilta erityistä tarkkaavaisuutta, jotta onnettomuuksilta vältytään. Autojen turvallisuusominaisuudet ovat viime vuosina parantuneet huimin askelin ja ne tuovat turvaa autoilijan itsensä lisäksi myös muille tielläliikkujille.

Autoja yhä enemmän, onnettomuuksia yhä vähemmän

Autojen turvallisuus on parantunut suurin askelin viimeisten vuosikymmenten aikana ja se näkyy onnettomuustilastoissa. Vaikka autoja on yhä enemmän liikenteessä, onnettomuuksia sattuu vähemmän. Ensin turvallisuus parantui, kun autoihin saatiin automaattiset turvavöiden kiristimet, turvatyynyt ja lukkiutumattomat jarrut. Viime vuosina turvallisuutta ovat lisänneet ajovakauden hallintajärjestelmät, automaattinen hätäjarrutus, turvakorirakenteet, jarruassistentti ja jalankulkijoiden turvallisuutta parantava turvatyyny. Nyt yhä useampi autovalmistaja tuo autoihinsa myös erilaisia turvallisuutta parantavia sovelluksia.

Jalankulkijat eivät jää nykyautoilta huomaamatta

Uusien autojen turvallisuusominaisuuksia kehitetään paikkaamaan ihmisten inhimillisiä ajovirheitä ja huomiointikyvyn rajallisuutta. Erilaiset törmäyksenestoavustimet tunnistavat jalankulkijat ja pyöräilijät ja varoittavat kuljettajaa lähestyvästä esteestä. Ihmisten tunnistamisen lisäksi autouutuudet tunnistavat myös vaihtuvat led-valokyltit ja tärkeimmät liikennemerkit.

Auto jarruttaa äkkitilanteissa omatoimisesti

Äkkitilanteessa kuljettajan reaktioaika on vähintään sekunti. Esimerkiksi alhaisessa 60 km/h nopeudessa auto kulkee sekunnin aikana 17 metriä. Jarrutusmatka on tästä nopeudesta hyvissä olosuhteissa noin 15 metriä. Auto pysähtyy siis 32 metrin päästä siitä, kun tiellä oleva este on huomattu. Nopeuden kaksinkertaistuessa jarrutusmatka nelinkertaistuu. Uusissa autoissa olevat erilaiset jarrutusavustajat huomaavat esteet ja reagoivat nopeasti. Ne tehostavat jarrutusta ja jarruttavat jopa automaattisesti.

Kaistavahti pitää auton tiellä

Kaistavahdit nimensä mukaisesti huolehtivat siitä, ettei auto ajaudu ulos tieltä. Kaistavahti ohjaa auton automaattisesti takaisin kaistalle. Mukautuvat ajovalot auttavat syksyn pimeillä teillä. Kuljettajalla ei mene huomiota pitkien ajovalojen vaihtamiseen, kun auto säätää ajovalot automaattisesti tilanteeseen sopiviksi. Nykyautoista löytyy myös erilaisia ominaisuuksia, jotka huolehtivat siitä, ettei kuljettaja pääse nukahtamaan kesken ajon. Auto saattaa esimerkiksi huomauttaa jos ote ohjauspyörästä ei ole riittävän napakka.

J. Rinta-Joupin liikkeiden ammattitaitoisilta automyyjiltä löydät lisätietoa eri merkkien ja eri mallien turvallisuusominaisuuksista. Tule koeajamaan ja testaamaan liikenteessä, kuinka autouutuudet helpottavat ajamista ja tekevät siitä turvallisempaa.

Katso J. Rinta-Joupin uusien autojen valikoima

Suositellut artikkelit