Onko uuden auton ostaminen ekoteko?

J. Rinta-Jouppi Oy

Voiko auton ostaminen olla ekoteko ja onko uusi auto ekologinen? Julkinen keskustelu pyörii ekologisten teemojen ja kestävän kehityksen ympärillä jatkuvasti. Kuluttajien käyttäytyminen myös autojen ostamisen suhteen on muutoksessa; yhä useammat ovat kiinnostuneita autojen ekologisuudesta, kertoo J. Rinta-Joupin Seinäjoen liikkeen myyntipäällikkö Sami Syväjärvi. Liikennesektori onkin yksi merkittävimmistä kasvihuonekaasupäästöjen tuottajista ja autojen valmistus syö luonnonvaroja. Päästöjen vähentäminen luo globaalin haasteen, johon omalta osaltaan uusi ekologinen auto tarjoaa auttavaa kättä. Vähäpäästöiset autot aiheuttavat mahdollisimman pieniä määriä haitallisia päästöjä niiden käytön ja valmistuksen aikana.

 

-On täysi myytti, että auton valmistaminen kuluttaisi hirveän paljon energiaa. Todellisuudessa auton valmistamiseen käytetty energia on vain kymmenesosa siitä, miten paljon polttoainetta auto kuluttaa käytön aikana. Monia vuosia vanhaa autoa ei ole syytä pitää investointina, joka tulisi kuluttaa niin sanotusti loppuun asti, painottaa Teknologian tutkimuskeskus VTT:n johtava tutkija Juhani Laurikko.

 

Liikennepäästöjen vähentämisen avainasemassa on uusi ekologinen auto. Syväjärvi pohtii syitä uusien autojen ekologisuuteen ja toteaa, että autovalmistajat jo tehtaalta lähtien kiinnittävät huomiota ja voimavaroja menopelien ympäristöystävällisiin ominaisuuksiin; autot valmistetaan vähäpäästöisiksi ja pienikulutteisiksi.

 

-Uudemman auton ekologisuus perustuu muutaman eri seikkaan. Osittain kyse on kulutuksen vähäisyydestä ja osittain katalysaattori- ja regenerointijärjestelmien tehokkuudesta. Uusien autojen edistykselliset puhdistusjärjestelmät näin ollen vähentävät haitallisten päästöjen kulkeutumista ilmakehään. Polttoaineen kulutus on siis yksi ekologisuuden mittari ja toinen on hiilidioksidipäästöjen volyymi, johon autoverotuskin nykypäivänä perustuu, kommentoi J. Rinta-Joupin Seinäjoen liikkeen myyntijohtaja Markku Ala-Hakuni.

 shutterstock_750610873

Se, mikä on ekologinen auto, riippuu loppujen lopuksi myös todella paljon auton käyttötarkoituksesta. Ekologisuuden monimutkaista luontoa ei voi liikaa painottaa; ympäristöystävällisyys ei ole yksiselitteinen asia, vaikka sitä välillä liikaa koetetaan yksinkertaistaakin.

 

-Erittäin merkittävä rooli kulutuksessa ja auton ympäristöön kohdistuvassa kuormituksessa on ratin ja penkin välissä. Millaisissa liikennetilanteissa ajetaan, millä tavalla ja milloin liikutaan vaikuttavat todella paljon kulutukseen ja päästöihin. Jos voi välttää ruuhka-ajoa ja ajaa jouhevasti niin varmasti kuluttaa vähemmän polttoainetta, joka näkyy positiivisesti paitsi ympäristössä myös omassa kukkarossa, kertoo Laurikko.

 

Yleinen uskomus on, että täyssähköauto tai ladattava hybridi ovat ympäristön kannalta parhaita vaihtoehtoja. Tämä onkin osa totuutta, mutta loppu riippuu ajoneuvon käyttötarkoituksesta ja uutuudesta. Hybridi toimii sähkömoottorilla lyhyitä matkoja, joiden ekologiseen taittamiseen se on omiaan. Kuitenkin, dieselmoottorikin voi kuluttaa vähemmän oikein ajettuna.  Laurikon mukaan tärkeimpiä seikkoja ovat mahdollisimman uusi auto, rauhallinen ajotyyli, kokonaiskilometrien vähentäminen ja ajamisen välttäminen ruuhkaiseen aikaan.

 

Nykyaikaisen ja energiatehokkaan auton hankinnalla voi siis vähentää päästöjä ja kulutusta merkittävästi. Suomen autokannan uudistaminen on näin ollen tärkeää ympäristön kannalta ja yhteinen seikka pellin alta löytyville polttoaineille onkin kyseisen auton uutuus. Uusi auto on siis myös ekologinen auto, joten uuden auton ostaminen on näin ollen ekoteko. Lue lisää siitä, miten autokannan uudistuminen vähentää päästöjä.

 

Suositellut artikkelit