Vähäpäästöinen auto yhä useamman toiveena – laaja valikoima houkuttelee kaupoille

Juuso Koivuniemi

Autoteknologia on kehittynyt viimeisten vuosien aikana hurjasti, ja vähäpäästöisten autojen suosio kasvaa jatkuvasti. Markkinoiden uusimmat vähäpäästöiset mallit tarjoavat ajomukavuutta ja tyylikkyyttä moneen makuun – ympäristöystävällisyyttä unohtamatta.

– Vähäpäästöiset autot ovat autoalalla jo tätä päivää. Valikoima on todella monipuolinen ja uusia malleja on tulossa jatkuvasti, kertoo Kian PR-päällikkö Lauri Puintila.

Vähäpäästöisillä autoilla tarkoitetaan joko vaihtoehtoisilla käyttövoimilla toimivia autoja, kuten sähkö-, hybridi- ja biokaasuautoja, tai bensa- ja dieselautoja, joilla on tarpeeksi alhaiset hiilidioksidipäästöt.

Kialla vähäpäästöisten autojen suosio on näkynyt muun muassa myyntimenestyksenä Niro crossover -mallissa, joka on vähäpäästöinen hybridiauto. Ladattava hybridiauto Optima Plug-in on sen sijaan ollut kysytty edustusauto yritysten keskuudessa. Myös sähköauto Soul EV on herättänyt paljon mielenkiintoa jo etukäteen.

– Kuluttajien tietoisuus vähäpäästöisistä autoista lisääntyy jatkuvasti. Autojemme suosio osoittaa, ettei vähäpäästöisen auton omistajan tarvitse tinkiä muotoilusta – hybridikin voi olla erittäin tyylikäs auto, Puintila sanoo.

Vähäpäästöinen ei enään riitä – Nollapäästöiset autot tekevät tuloaan

Tulevaisuudessa pienemmät päästöt nousevat autoteollisuudessa entistä tärkeämpään rooliin kansainvälisten päästömääräysten ja lainsäädännön seurauksena. Ford on yhtenä toimijana mukana rakentamassa kattavaa sähköautojen latausverkostoa Eurooppaan.

– Sähköistymisen myötä haluamme tarjota asiakkaillemme suorituskykyisempiä autoja, ei pelkästään pienempää polttoaineenkulutusta. Ford on julkistanut tuovansa Euroopan markkinoille vuoteen 2020 mennessä uuden, kompaktin kokoisen täyssähköauton. Vuoteen 2030 mennessä nollapäästöisiä autoja ennustetaan olevan tarjolla enemmän kuin perinteisiä polttomoottoreita, kertoo Juuso Asp, Fordin viestintäpäällikkö.

Fordin valikoimaan kuuluu muun muassa EcoBoost-bensiinimoottoreita, taloudellisia dieselmoottoreita sekä hybridimalleja. Näistä Ford Fiesta ja Ford Focus 1.0 EcoBoost -moottorilla ovat koko Ford-henkilöautomalliston suosituimpia malleja Suomessa.

– Polttoaineenkulutus pienenee pienempien päästöjen myötä. Vähäpäästöisellä autolla saa myös parkkeerata monissa paikoissa alennettuun hintaan tai jopa veloituksetta, Asp muistuttaa.

Vähäpäästöisen etuna edullinen ylläpito       

Vähäpäästöisten autojen yksi merkittävimmistä eduista liittyy verotusetuun. Autoverotus perustuu hiilidioksidipäästöihin, ja siksi vähäpäästöisestä autosta maksetaan veroa huomattavasti vähemmän.

– Opelilla on valikoimassa vähäpäästöisiä autoja monessa eri hintaluokassa. Jokaisessa henkilöautomallissamme on tarjolla Ecoflex- ja Ecotech-moottoreita. Moni näistä malleista on manuaalivaihteinen, jolloin hintakin on edullisempi, kertoo Opel Finlandin tuotepäällikkö Joakim Järvi.

TSN Gallupin tekemän Uuden auton ostajat -tutkimuksen mukaan vuonna 2015 uuden auton ostajista 58 % piti tärkeänä tai erittäin tärkeänä auton alhaisia päästöjä. Opelin suosituin malli on Opel Astra, jonka mallistossa on laaja valikoima vähäpäästöisiä vaihtoehtoja. Yhtiö aikoo täydentää vähäpäästöisten autojen valikoimaansa julkistamalla toukokuussa uuden maastohenkisen Karl Rocksin ja Insignia Grand Sportin.

– Jos yli puolet ostajista on sitä mieltä, että ekologisuus on tärkeää, niin on se vahvasti tulevaisuuden trendi. Kaiken kaikkiaan vähäpäästöisyys ei ole mikään rajoittava tekijä autokaupoilla – päinvastoin, Järvi summaa.

Katso tästä kaikki J. Rinta-Joupilla myynnissä olevat vähäpäästöiset autot!

Suositellut artikkelit