Miten valmistautua autokaupan työhaastatteluun? – Lue vinkit!

J. Rinta-Jouppi Oy

Mikäli luet tätä tekstiä – olet todennäköisimmin valmistautumassa autokaupan työhaastatteluun. Joten, onneksi olkoon! Olet onnistunut kiinnittämään rekrytoijan huomion hakemuksellasi ja saanut kutsun työhaastatteluun.

Älä vielä kuitenkaan nosta jalkoja pöydälle, sillä nyt kilpailu työpaikasta kovenee entisestään ja on tullut aika erottua joukosta sekä osoittaa miksi juuri sinä olet paras henkilö kyseiseen tehtävään.

tyohaastattelu

Työhaastattelutilanne voi herättää useita askarruttavia kysymyksiä, kuten…

 • Miten valmistautua työhaastatteluun?
 • Mitä työhaastattelussa kysytään?
 • Miten vastata työhaastattelukysymyksiin?
 • Mitä mukaan työhaastatteluun?
 • Miten pukeutua työhaastatteluun?

Me helpotimme työhaastatteluun valmistautumista ja keräsimme kasaan tärkeimpiä vinkkejä autokaupan työhaastatteluun liittyen.

J. Rinta-Joupin rekrytointiprosessi koostuu kolmesta vaiheesta, joihin pureudumme tarkemmin tässä tekstissä. Voit siirtyä suoraan haluamaasi vaiheeseen klikkaamalla sitä.

 1. Työhakemuksen lähettäminen
 2. Lyhyt videohaastattelu
 3. Jatkohaastattelu

automyyja_tyohaastattelu

Työhakemuksen lähettäminen

Ennen kuin syvennymme tarkemmin työhaastattelun saloihin, on hyvä pureutua siihen, millainen on laadukas työhakemus ja miten sellainen rakennetaan.

Työhakemuksen tärkein tehtävä on avata ovi haastatteluun. Ajattele hakemuksesi myyntipuheena, jossa myytävä tuote olet sinä ja sinun tulee saada myytyä se työnantajalle. Tärkeintä on tuoda esiin oma osaaminen ja miten se sopii hakemaasi tehtävään. Mieti, saako rekrytoija helposti ja nopeasti sinusta kuvan, jonka haluat välittää.

Älä keskity liikaa kertomaan vain itsestäsi, sen sijaan mieti, millaista hyötyä tuot mukanasi työnantajalle. Tuo ilmi vahvuutesi, motivaatiosi ja miksi haet kyseistä työtehtävää. Hyvä työhakemus kertoo osaamisestasi, taustastasi ja persoonastasi. Älä liusu sivuraiteille vaan tarkastele, miten hakutekstissä kerrotut asiat ovat linjassa hakemuksesi kanssa.

Lähetä meille CV (curriculum vitae) eli ansioluettelosi. CV:n tulisi sisältää aikaisemmat työ- ja koulutuskokemukset sekä yhteystiedot. Sen tulee olla tiivis, helppolukuinen ja kertoa rekrytoijalle kaiken olennaisen työkokemukseen ja -koulutukseen liittyvän tiedon.

Pidä ansioluettelo mielellään yhden sivun mittaisena ja kerro siinä kaikki tehtävän kannalta oleelliset ja merkittävät tiedot sekä kokemukset – karsi siis kaikki haettavan työn kannalta merkityksetön pois ansioluettelostasi.

CV:ssä ensi sijassa kiinnostaa ammatillinen kokemus. Jos sitä ei ole, niin omaa kiinnostavuutta voi tuoda esiin kertomalla esimerkiksi harrastuksista, luottamustehtävistä tai vaikkapa työharjoitteluista. Muista merkitä aikaisempi työkokemuksesi käänteisesti kronologisessa järjestyksessä eli uusimmasta vanhimpaan, jolloin tuorein työsuhteesi sijaitsee listauksen ylimpänä.

Mikäli et ole hakemusta tehdessä lisännyt suosittelijoitasi, niin voit lisätä ne ansioluetteloosi.

HUOM! Internet on täynnä visuaalisia ilmaispohjia, joiden avulla rakennat helposti ja nopeasti itsellesi mallikkaan ansioluettelon. Muista, et ole hakemassa graafikoksi, joten pidä CV siistinä ja selkeänä. Älä siis leikittele liikaa visuaalisilla elementeillä.

”Yksinkertainen on kaunista”, toteaa HR-päällikkö Marjo Mäkelä CV:stä puhuttaessa.


tyonhakijat

Lyhyt videohaastattelu

Mikäli onnistuit kiinnittämään rekrytoijan kiinnostuksen vetovoimaisella hakemuksellasi – saat kutsun ensimmäiselle haastattelukierrokselle, lyhyeen videohaastatteluun.

Videohaastattelussa nauhoitat itsestäsi lyhyitä, maksimissaan minuutin mittaisia videoita, joissa vastaat muutamaan rekrytoijaa kiinnostavaan kysymykseen.

Valmistaudu siis kertomaan itsestäsi ja muista, että tässä kohtaa teet ensivaikutelman, joka on videohaastattelun tärkein palanen.

 • Kuka olet, mistä tulet, mikä on tilanteesi juuri nyt?
 • Mitä meidän olisi tärkeää ymmärtää ja tietää aikaisemmasta työkokemuksestasi?
 • Oletko jo jonkin asian ammattilainen?
 • Mikä osaamisessasi ja toiminnassasi on tärkeintä?

Meille tärkeintä on, että olet oma itsesi. Itsensä kuvaaminen ja videolla puhuminen ei tule kaikilta luontaisesti. Me emme sitä myöskään sinulta odota. Emme ole palkkaamassa sinua filmitähden rooliin, joten kaiken ei tarvitse tulla liukuhihnalta. Rentoudu, ole oma itsesi ja tuo luonnettasi esiin!

Jatkohaastattelu

Rekrytointiprosessin seuraava vaihe on toinen haastattelukierros – jatkohaastattelu. Tässä vaiheessa rekrytointiprosessia olet jo pitkällä – kärkihakijoiden joukossa.

Jatkohaastattelu on molemminpuolinen vuorovaikutustilanne, joka antaa mahdollisuuden tarkentaviin lisäkysymyksiin ja henkilökohtaisempaan otteeseen.

Jatkohaastattelu toteutetaan mahdollisuuksien mukaan joko livenä tai etänä. Sen kesto on keskimäärin noin 45 minuuttia. Mikäli haastattelu toteutetaan etänä, niin pidä huoli, että yhteytesi toimivat saumattomasti, jottei se vie aikaa itse haastattelulta.

Varmista etukäteen, että olet rauhallisessa tilassa, jossa sinua ei häiritä haastattelun aikana. Ota iloinen asenne, sinä pärjäät kyllä!

etahaastattelu

Mikäli haastattelu toteutetaan livenä, ota mukaan työtodistuksesi sekä muut aikaisempien tai haettavan työn kannalta tärkeät dokumentit. Pukeudu työhaastatteluun siististi, oman tyylisi ja persoonasi mukaan.

Jatkohaastattelussa olemme kiinnostuneita kuulemaan mitä sinä haluaisit tietää yrityksestä ja työtehtävästä, mitä osaamista toisit organisaatioomme, mikä on suurin hyöty, jonka saisimme sinut palkatessa sekä miksi juuri sinä olisit sopiva kyseiseen tehtävään.

Yhteinen tavoitteemme on puolin ja toisin selvittää, kohtaako työ ja sen tekijä.

Katso avoimet työpaikat

Toivotamme tsemppiä hakuprosessiin! Lisätietoja tai vinkkejä työnhakuun liittyen voit kysyä J. Rinta-Joupin HR-päällikkö Marjo Mäkelältä sähköpostitse osoitteesta marjo.makela@rintajouppi.fi.

Suositellut artikkelit