Mikäli luet tätä tekstiä – olet todennäköisimmin valmistautumassa autokaupan työhaastatteluun. Joten, onneksi olkoon! Olet onnistunut kiinnittämään rekrytoijan huomion hakemuksellasi ja saanut kutsun työhaastatteluun.
Älä vielä kuitenkaan nosta jalkoja pöydälle, sillä nyt kilpailu työpaikasta kovenee entisestään ja on tullut aika erottua joukosta sekä osoittaa miksi juuri sinä olet paras henkilö kyseiseen tehtävään.
Työhaastattelutilanne voi herättää useita askarruttavia kysymyksiä, kuten…
- Miten valmistautua työhaastatteluun?
- Mitä työhaastattelussa kysytään?
- Miten vastata työhaastattelukysymyksiin?
- Mitä mukaan työhaastatteluun?
- Miten pukeutua työhaastatteluun?
Me helpotimme työhaastatteluun valmistautumista ja keräsimme kasaan tärkeimpiä vinkkejä autokaupan työhaastatteluun liittyen.
Työhakemuksen lähettäminen
Ennen kuin syvennymme tarkemmin työhaastattelun saloihin, on hyvä pureutua siihen, millainen on laadukas työhakemus ja miten sellainen rakennetaan.
Työhakemuksen tärkein tehtävä on avata ovi haastatteluun. Ajattele hakemuksesi myyntipuheena, jossa myytävä tuote olet sinä ja sinun tulee saada myytyä se työnantajalle. Tärkeintä on tuoda esiin oma osaaminen ja miten se sopii hakemaasi tehtävään. Mieti, saako rekrytoija helposti ja nopeasti sinusta kuvan, jonka haluat välittää.
Älä keskity liikaa kertomaan vain itsestäsi, sen sijaan mieti, millaista hyötyä tuot mukanasi työnantajalle. Tuo ilmi vahvuutesi, motivaatiosi ja miksi haet kyseistä työtehtävää. Hyvä työhakemus kertoo osaamisestasi, taustastasi ja persoonastasi. Älä liusu sivuraiteille vaan tarkastele, miten hakutekstissä kerrotut asiat ovat linjassa hakemuksesi kanssa.
Lähetä meille CV (curriculum vitae) eli ansioluettelosi. CV:n tulisi sisältää aikaisemmat työ- ja koulutuskokemukset sekä yhteystiedot. Sen tulee olla tiivis, helppolukuinen ja kertoa rekrytoijalle kaiken olennaisen työkokemukseen ja -koulutukseen liittyvän tiedon.
Pidä ansioluettelo mielellään yhden sivun mittaisena ja kerro siinä kaikki tehtävän kannalta oleelliset ja merkittävät tiedot sekä kokemukset – karsi siis kaikki haettavan työn kannalta merkityksetön pois ansioluettelostasi.
CV:ssä ensi sijassa kiinnostaa ammatillinen kokemus. Jos sitä ei ole, niin omaa kiinnostavuutta voi tuoda esiin kertomalla esimerkiksi harrastuksista, luottamustehtävistä tai vaikkapa työharjoitteluista. Muista merkitä aikaisempi työkokemuksesi käänteisesti kronologisessa järjestyksessä eli uusimmasta vanhimpaan, jolloin tuorein työsuhteesi sijaitsee listauksen ylimpänä.
Mikäli et ole hakemusta tehdessä lisännyt suosittelijoitasi, niin voit lisätä ne ansioluetteloosi.
HUOM! Internet on täynnä visuaalisia ilmaispohjia, joiden avulla rakennat helposti ja nopeasti itsellesi mallikkaan ansioluettelon. Muista, et ole hakemassa graafikoksi, joten pidä CV siistinä ja selkeänä. Älä siis leikittele liikaa visuaalisilla elementeillä.
Haastattelu
Työhaastattelu on molemminpuolinen vuorovaikutustilanne, joka antaa mahdollisuuden tarkentaviin lisäkysymyksiin ja henkilökohtaisempaan otteeseen.
Haastattelu toteutetaan mahdollisuuksien mukaan joko livenä tai etänä. Sen kesto on keskimäärin noin 45 minuuttia. Mikäli haastattelu toteutetaan etänä, niin pidä huoli, että yhteytesi toimivat saumattomasti, jottei se vie aikaa itse haastattelulta.
Varmista etukäteen, että olet rauhallisessa tilassa, jossa sinua ei häiritä haastattelun aikana. Ota iloinen asenne, sinä pärjäät kyllä!
Mikäli haastattelu toteutetaan livenä, ota mukaan työtodistuksesi sekä muut aikaisempien tai haettavan työn kannalta tärkeät dokumentit. Pukeudu työhaastatteluun siististi, oman tyylisi ja persoonasi mukaan.
Haastattelussa olemme kiinnostuneita kuulemaan mitä sinä haluaisit tietää yrityksestä ja työtehtävästä, mitä osaamista toisit organisaatioomme, mikä on suurin hyöty, jonka saisimme sinut palkatessa sekä miksi juuri sinä olisit sopiva kyseiseen tehtävään.
Yhteinen tavoitteemme on puolin ja toisin selvittää, kohtaako työ ja sen tekijä. Toivotamme tsemppiä hakuprosessiin!