Kärryillä-blogi – J. Rinta-Jouppi Oy

8 vinkkiä matkailuajoneuvon käyttöön

Kirjoittanut J. Rinta-Jouppi Oy | 07. syyskuuta 2022

Caravan-matkustaminen on parhaimmillaan mukavaa ja nautinnollista ajanvietettä. Sen sesonkiaikaa on kesä, ja monet työssä käyvät karavaanarit hyödyntävät nimenomaan kesälomansa reissun toteuttamiseen.

On kuitenkin hyvä huomioida, että matkailuajoneuvolla matkustelu ei ole enää vuodenajasta kiinni. Uudempien matkailuajoneuvojen vuosien saatossa kehittyneet lämmitysominaisuudet mahdollistavat talvimatkailun kylmissäkin olosuhteissa.

Jotta matka asuntoautolla tai -vaunulla sujuisi mutkattomasti vuodenajasta riippumatta, kokosimme listan vinkeistä, joita tulet varmasti tarvitsemaan ennen caravan-retkeä sekä tietysti sen aikana. Esimerkkinä tässä blogitekstissä käytämme uutta, 2023 mallivuoden Adria Matrix Supremea, mutta on hyvä huomioida, että samat perusperiaatteet löytyvät lähes kaikista caravan-tuotteista, iästä ja tuoteryhmästä riippumatta.

Uuden sukupolven Adria Matrix Supreme asettaa riman tyylille, tekniikalle, mukavuudelle ja käytännöllisyydelle.

Tekstistä löydät vastaukset alla oleviin kysymyksiin, voit siirtyä suoraan vastaukseen klikkaamalla kysymystä:

Voit myös vaihtoehtoisesti katsoa alta löytyvän Caravan-käyttöopas-videon, jossa J. Rinta-Joupin Vantaan Caravan-pisteen myyntipäällikkö Aleksi Mehtälä näyttää tärkeimmät vinkit, jotka olisi hyvä ottaa huomioon tulevia caravan-reissuja silmällä pitäen.

Miten sähköt liitetään?

Kun asuntoautolla- tai vaunulla saavutaan leirintäalueella, niin yleensä heti ensimmäisenä on järkevää yhdistää kulkuneuvoon sähköt. Useimpien matkailuautojen tai -vaunujen kyljestä löytyy erikseen sähköpistokkeen luukku. Toimi näin:

  1. Avaa luukku.
  2. Liitä sähköjohto pistokkeeseen.
  3. Varmista, että liitäntä on riittävän jämäkkä.
  4. Siirry auton sisätilaan ja kokeile sähköjen toimivuus.
  5. Sulje luukku.

Miten kaasu kytketään?

Nestekaasupullon kytkennällä saadaan käynnistettyä matkailuajoneuvon lämmitys, joka on tarpeellinen varsinkin viileämmillä keleillä. Tämän lisäksi kytkennällä varmistetaan kaasuhellan toimivuus, kun ruoanlaitto autossa tai vaunussa tulee ajankohtaiseksi. Nestekaasupullon tai -pullojen luukku löytyy yleensä kulkuneuvon kyljestä. Toimi näin:

  1. Varmista, että kaasupullossa on riittävästi nestekaasua.
  2. Avaa ja sulje kaasupullon hana kertaalleen kevyesti, jotta kaasusäiliön epäpuhtaudet lähtevät pullon pinnalta pois, eivätkä ne kulkeudu järjestelmään ja aiheuta ongelmia.
  3. Avaa luukku.
  4. Nosta kaasupullo varovasti sille kuuluvalle paikalle.
  5. Liitä kaasua vastaanottava letku kiinni kaasupulloon vastapäivään kiristämällä.
  6. Avaa kaasupullon venttiili ääriasentoon asti.
  7. Varmista, että kaasusuodattimen päässä oleva törmäystunnistimen nappi on pohjassa (mikäli sellainen autosta tai vaunusta löytyy).
  8. Paina ja pidä vastaanottavan letkun päässä olevaa mustaa tai vihreää nappia (letkurikkoventtiiliä) pohjassa noin 10 sekunnin ajan (mikäli sellainen autosta tai vaunusta löytyy). Nappia pohjaan painaessa tulisi kuulla pieni suhahdus, joka on merkki siitä, että kaasu on lähtenyt kulkemaan kohti ajoneuvon eri järjestelmiä.
  9. Kiristä pidikeremmit kaasupullon ympärille tukevasti.
  10. Sulje luukku.

Kuinka asuinosan ja lämmitysjärjestelmän käyttöpaneeleita hallitaan?

Kun sähköt ja kaasu on saatu kytkettyä ajoneuvoon, on aika siirtyä operoimaan auton sydäntä eli käyttöpaneeleita. Käyttöpaneeleista kytketään virrat päälle autoon, jonka jälkeen muun muassa valo-, lämmitys- sekä vesipumpun toimintojen ohjaaminen mahdollistuu. Huomioithan, että eri merkkien ja mallien välillä on eroja käyttöpaneelien toiminnallisuuksissa. Käyttöpaneeleista pystyt hallita muun muassa seuraavia ominaisuuksia:

  • Virran päälle/pois kytkeminen.
  • Vesipumpun päälle/pois kytkeminen. Suositeltavaa aktivoida, kun vedenkäyttö tulee ajankohtaiseksi.
  • Sisä- ja ulkovalojen päälle/pois kytkeminen.
  • Lämmityksen päälle/pois kytkeminen. Suositeltavaa valita tavoiteltu lämpötila ja asettaa lämmitykselle toivottu käyttövoima sekä teho.
  • Lämminvesivaraajan päälle/pois kytkeminen. Varaaja mahdollistaa lämpimän veden kulun.

Kuinka kaasuliesi toimii?

Kun vatsaa alkaa kurnia, on aika siirtyä matkailuajoneuvon keittiön ääreen valmistamaan ruokaa. Kaasuhellaa käyttäessä on hyvä muistaa, että hellan päällä oleva kansi ei ole induktioliesi, vaan lasinen suojus, joka tulee poistaa/nostaa ylös ennen käyttöä. On hyvä myös muistaa, että kaasuhellan toiminnallisuudet saattavat vaihdella eri merkkien ja mallien välillä. Toimi näin:

  1. Nosta ylös tai poista kaasuhellan päällä oleva suojus.
  2. Valitse liedeltä poltin, jota haluat käyttää (mikäli autosta tai vaunusta löytyy useampi poltin).
  3. Valitse poltinta vastaava kytkin.
  4. Paina pietsosytytin pohjaan ja käännä samaan aikaan varovasti vasemmalle. Sytyttimen tulisi alkaa napsuttamaan sytytystä päälle ja liedelle pitäisi ilmestyä maltillinen liekki (mikäli liekki ei ilmesty ja sytytin ei reagoi, niin on syytä tarkastaa kaasupullojen kytkennät uudelleen).
  5. Kattila tai pannu liedelle ja ruoanlaittohommiin.

Miten jääkaappia käytetään?

Matkailuauton tai -vaunun jääkaappiin voi kätevästi asettaa tien päältä tehdyt ruokaostokset, jotka kylmäsäilytystä vaativat. Matkailuajoneuvon jääkaappi toimii tarvittaessa myös ajon aikana 12 voltin sähkövastuksella, eli kulkuneuvon ei tarvitse olla pysähdyksissä, jotta jääkaappi pysyy viileänä. Mikäli jääkaappia ei ole vielä ennen matkan aloitusta kytketty päälle, ja saavutaan esim. leirintäalueelle ja kaappia käynnistellään ensimmäistä kertaa, niin toimi näin:

  1. Kytke virrat pitkään painamalla.
  2. Valitse jääkaappia ylläpitävä käyttövoima: sähkö, akku tai kaasu. Suosittelemme käyttövoiman valinnassa hyödyntämään automaattitoimintoa, jolloin ajoneuvo valitsee automaattisesti sopivimman, tarjolla olevan käyttövoiman.
  3. Valitse jäähdytysteho. Viisiportaisessa jäähdytystason valinnassa suositellaan käytettäväksi 3/5 tehoa, joka riittää normaalilla käytöllä erittäin hyvin (kun käytössä on 230V maasähkö piuhalla).

Millaisia vuoderatkaisuja matkailuajoneuvoista löytyy?

Väsy voi yllättää karavaanarin toiminnantäyteisen päivän päätteeksi tai vaikkapa välittömästi ruokailun jälkeen. Silloin on yleensä rentouttavaa mennä makuulleen matkailuajoneuvon vuodetilaan.

Matkailuautoissa ja -vaunuissa on olemassa monenlaisia pohjaratkaisuja, jotka täten vaikuttavat myös autojen vuodetyyppeihin. Adria Matrix Supremessa makuuhuone sijaitsee auton takaosassa ja se on toteutettu saarekevuoteellisella mallilla, jossa parivuode on keskellä ja pedin molemmin puolin löytyy kulkutilaa. Caravan-tuotteiden erilaisia vuoderatkaisuja ovat saarekevuode, erillisvuode, ranskalainen parivuode, laskuvuode, alkovi, kerrosvuode sekä erilaiset lisävuoderatkaisut, joista yleisin on sohvaryhmästä koottu yhden tai kahden hengen lisävuode.

  • Saarekevuode on matkailuajoneuvon perältä löytyvä parivuode, jonka molemmilla reunoilla on kulkutilaa sänkyyn. Esimerkkinä käyttämämme Adria Matrix Supreme pitää sisällään hienon saarekevuoteellisen vuoderatkaisun.
  • Erillisvuode on vuoderatkaisu, jossa pedit ovat irti toisistaan ja yleensä niiden välissä kulkee käytävä. Jossain malleissa erillisvuoteen voi yhdistää parivuoteeksi patjapalojen avulla.
  • Ranskalainen parivuode on useasti hiukan saarekevuodetta kapeampi ja se on sijoitettuna yleensä jommalle kummalle sivulle. Ranskalaisia parivuoteita näkee käytettävän eniten retkeilyautojen vuoderatkaisuna. Joissain matkailuajoneuvoissa voi olla myös pelkkä poikittainen parivuode takaosassa.
  • Laskuvuode on matkailuajoneuvon katossa sijaitseva "piilotettu vuode", joka yleensä lasketaan vasta unentarpeen iskiessä. Se sijaitsee yleisimmin joko ohjaamon tai oleskeluhuoneen päällä. Uudemmissa malleissa laskeminen tapahtuu sähköisesti nappia painamalla, kun taas vanhemmissa sen laskeminen tapahtuu manuaalisesti vetämällä.
  • Alkovi on helppo tunnistaa, sillä sen huomaa jo autoa ulkopäin katseltaessa. Se on matkailuauton ohjaamon päältä löytyvä vuoderatkaisu, joka on yleisimmin varustettu kahdelle hengelle sopivalla vuoteella. Alkovi on yleensä perheen nuorimpien suosima nukkumapaikka johtuen sen korkeasta sijainnista, joka tuo hiukan extreme-fiilistä.
  • Kerrosvuode on nimensä mukainen, joko kaksi- tai kolmikerroksinen vuoderatkaisu, joka on alkovin lisäksi perheen pienimpien mieleen. Lisäksi kerrosvuoteissa voi olla painorajoituksia, joten se on lapsille hyvin soveltuva nukkumisratkaisu. Kerrosvuoteet sijaitsevat yleisimmin joko matkailuajoneuvon perällä poikittain tai jommalla kummalla reunalle pitkittäissuunnassa.

Miten suihkutilaa voi hyödyntää?

Monet tietävät suihkun käytön perusperiaatteet. Vettä säiliöön, veden lämmitys päälle ja eikun suihkuttelemaan. Suihkutilan monikäyttöisyyttä kannattaa kuitenkin hyödyntää myös arjen sujuvoittamiseksi ja lisäsäilytystilan saamiseksi.

Suihkutilaa voi käyttää kuivauskaappina. Uudempien matkailuajoneuvojen suihkutilan yläosasta löytyy sinne asennettu tanko, johon voi kätevästi ripustaa esimerkiksi pyykit tai sateessa kastuneet vaatteet. Sitä voi hyödyntää myös vaatekaappina ja henkaroida takkeja tai muita asusteita. Mikäli tankoa ei auton suihkutilasta löydy, niin vaatteiden kuivaukseen kannattaa hyödyntää kikkakonstein pyykkinarulla tehtyjä kuivausratkaisuja.

Miten vessaa ja WC-kasettia käytetään?

Matkailuajoneuvoista löytyvän kasettivessan käyttö on helppoa ja yksinkertaista. Ennen käyttöönottoa vessaan tulee laittaa WC-kemikaalit. Niitä on saatavilla joko nestemäisenä tai vaihtoehtoisesti pussimaisina tabletteina.

Ennen kuin pönttöön toimitetaan tavaraa, on WC-kasetin läppä avattava, jotta tavara kulkeutuu kasettiin. Avausvipu löytyy yleensä pöntön kyljestä. Tämän jälkeen luonnollinen toimitus, huuhtelu, vivusta läppä kiinni ja lopuksi vielä WC-pöntön kansi kiinni.

Varmistathan, että ennen toimenpiteitä kasetissa oleva pesu/poistoputken korkki on kiinni paikallaan. Lisäksi kasetin läpän tulee olla suljettuna kasetin asettamishetkellä.

Matkailuajoneuvoista löytyvät WC:t ovat kemiallisia vessoja, joten niiden tyhjentäminen pitää suorittaa niille soveltuviin paikkoihin. Näitä paikkoja ovat esimerkiksi leirintäalueilta löytyvät tyhjennyspisteet sekä matkan varrelta löytyvät valikoidut huoltamot.

Kasetti-WC:n kasetti löytyy matkailuajoneuvon kyljestä jommalta kummalta puolelta. Kasettia tyhjentäessä luukku tulee avata ja vetää kasetti ulos. Tyhjennyshetkellä apunasi toimii kasetista löytyvä ilmausnappi, joka avittaa tavaran ulostuloa.


Kaikki matkailuautot ja -vaunut tarvitsevat ylläpitäviä huoltotoimenpiteitä, jotta niiltä kaikkein ikävimmiltä yllätyksiltä vältyttäisiin reissun päällä. Yhteenvetona J. Rinta-Joupin Vantaan caravan-liikkeen myyntipäällikkö Aleksi Mehtälä haluaa muistuttaa matkailuajoneuvojen omistajia kolmesta tärkeästä autonhuoltoon liittyvästä seikasta.

  1. "Jos käytät matkailuautoa tai -vaunua vain kesäkauden, niin kannattaa hoitaa vuosihuolto myös asunto-osalle reissukauden alussa. Huollossa käydään lävitse mm. kaasujärjestelmät, laitetarkistukset ja muut yksityiskohdat, jotta kaikki toimisi sitten reissuilla mahdollisimman mutkattomasti."
  2. "Varsinkin tuoreemmissa asuntoautoissa ja -vaunuissa kannattaa ehdottomasti teettää kosteusmittaus/tiiveystarkistus vuosittain, että mahdollinen valmistajan tiiveysturva pysyy voimassa ja sillä pääsee ennaltaehkäisemään suurempia vaivoja, joita saattaa tulla yllätyksenä eteen, mikäli ei muista tarkistavia toimenpiteitä säännöllisesti tehdä. Haluan lisäksi painottaa, että nämä huolellisesti tehdyt toimenpiteet vaikuttavat myös positiivisesti hinnoitteluun kaupantekohetkellä."
  3. "Jos reissukauden lopetus ajoittuu ennen kylmää talvea, niin kannattaa huolehtia vesijärjestelmien huolellinen tyhjennys. Paineilmatyhjennyksen avulla saadaan putken mutkista kaikki vesihelmet pois, jotteivat ne sitten talvikaudella pääse särkemään järjestelmiä ja aiheudu arvokkaiksi korjauskuluiksi seuraavan kauden alussa, kun reissuun tulisi lähteä."

Kaikkiin edellä mainittuihin toimenpiteisiin suosittelemme voimakkaasti ammattitaitoista caravanhuoltoa. J. Rinta-Joupin osaava matkailuautojen huolto palvelee sinua Kuopiossa ja Seinäjoella, tervetuloa!