Miten saat autosta parhaan vaihtohyvityksen?

J. Rinta-Jouppi Oy

Auto on kulutustuote. Sen arvo laskee käytettäessä, kun kilometrejä kertyy mittariin ja osat kuluvat. Toisaalta, hyvin hoidettuna auton arvon alenemisen voi minimoida. Me keräsimme kasaan läjän vinkkejä, joiden avulla maksimoit nykyisen ajoneuvosi arvon ja parannat mahdollisuuksia saada korkeampi vaihtohyvitys autoliikkeeltä uuteen menopeliin vaihtaessa.

Tutustu laajaan valikoimaan!

Käytetyn auton arvo koostuu monista eri tekijöistä. Tässä lueteltuna niistä muutamia:

  • Auton ikä – Yleisesti ottaen, mitä vanhempi auto, sitä vähemmän se maksaa. Vanhemmassa autossa on yleensä enemmän kulumaa ja ne saattavat tarvita enemmän huoltoa ja korjauksia. Toisaalta, erittäin hyvin pidetyt ja huolletut vanhemmat autot voivat olla jopa arvokkaampia kuin uudemmat, huonosti hoidetut autot.
  • Ajetut kilometrit – Kilometrimäärä kuvaa yleensä sitä, kuinka paljon auto on kulunut. Mitä enemmän sillä on ajettu, sitä enemmän se on kulunut käytössä.
  • Huoltohistoria – Huoltohistoria kertoo kuinka hyvin auto on huollettu ja ylläpidetty. Hyvin hoidettu auto on yleensä arvokkaampi ja herättää ostajassa enemmän luottamusta.
  • Moottori ja vaihteisto – Jos autolla olisi kaksi sydäntä, ne olisivat sen moottori ja vaihteisto. Molemmat vaikuttavat kulkuneuvon arvoon merkittävästi ja kaikkein tärkeintä on niiden säännöllinen huoltaminen. Sen avulla yllättävät viat voidaan selvittää ja tarvittavat huolto- tai korjaustoimenpiteet toteuttaa.
  • Vauriohistoria – Auton kolari- tai vauriohistoria voi herättää ostajassa epäluottamusta ja antaa signaalia siitä, että autossa voi olla piileviä vikoja, jotka eivät näy päälle päin.
  • Varustelu – Yleisesti ottaen, mitä enemmän varusteita autossa on, sitä korkeampi sen arvo on. Johtuen siitä, että useimmat varusteet lisäävät auton mukavuutta, turvallisuutta tai suorituskykyä.
  • Merkki ja malli – Mikäli automerkki tai -malli on joko suosittu, arvostettu, harvinainen tai yleisesti kysytty, on sen arvo yleensä normaalia korkeampi.

Mitä auton vaihtohyvitys tarkoittaa?

Vaihtohyvitys tarkoittaa summaa, jonka autoliike maksaa asiakkaalle hänen vanhasta autostaan, kun asiakas vaihtaa sen uuteen autoon. Vaihtohyvitys on yleensä suurempi, jos asiakkaan auto on hyvässä kunnossa ja sillä on ajettu vähän kilometrejä. Toisaalta, jos auto on vanha tai sen kunto on heikko, vaihtohyvitys voi olla pienempi.

Male hand holding car keys offering new blue car on background

Miksi autoa vaihdettaessa on hyvä tietää mihin ajoneuvoon on vaihtamassa?

Vaihtoautot ovat vapaasti hinnoiteltavia, käytettyjä yksilöitä ja niiden hinta vaihtelee vapailla markkinoilla. Ei siis ole olemassa virallista listahintaa, joka määrittelisi kullekin vaihtoautolle sen tarkan hinnan. Yleisesti voidaan todeta, että autoa ostavan olisi aina hyvä tietää mihin ajoneuvoon omaa autoa on vaihtamassa, sillä tietyissä myytävissä autoissa voi autokauppiaalla olla enemmän pelivaraa joustaa kaupassa kuin toisissa yksilöissä, joissa autokaupalle on odotettavissa muita autoja vähemmän katetta.

Autoa ostavat keskittyvät usein liian paljon seuraamaan omasta autosta saatavaa vaihtohyvitystä, vaikka vaihtoautokauppoja tehdessä välirahan määrällä on huomattavasti tärkeämpi merkitys tehtävän lopullisen kauppasopimuksen kannalta. Vaihtohyvitys on arvo, jonka autokauppa tarjoaa omasta, vanhasta autostasi vaihdettaessa se toiseen ajoneuvoon. Väliraha on se rahasumma, joka syntyy ostettavan auton hinnan ja oman autosi vaihtohyvityksen erotuksesta – eli mitä pitää vielä maksaa päälle kauppoja tehtäessä.

Otetaan esimerkiksi tilanne, jossa asiakas on pyytänyt samanlaiseen autoon vaihtotarjouksen kahdelta eri liikkeeltä. Toinen autokauppa myy autoa hieman kalliimmalla, mutta tarjoaa asiakkaalle jonkin verran enemmän vaihtohyvitystä hänen vanhasta autostaan. Samaan aikaan, kilpaileva autoliike myy haluttua autoa toista liikettä edullisemmin, hyvittää vanhasta autosta hieman vähemmän, mutta välirahan määrä on huomattavasti toista autoliikettä matalampi.

Toisena esimerkkinä voisi olla tilanne, jossa asiakkaan haluama auto on jo yksi maan halvimmista ja sen hinnoittelu on tehty niin, että autoliikkeen saama voitto tuotteesta on todella pieni. Tällöin autokauppa harvoin pystyy tarjoamaan enää tuntuvaa ylihyvitystä asiakkaan vanhasta autosta, sillä kate on vedetty minimiin. Mutta, välirahan määrä tässä tarjouksessa saattaa silti jäädä muiden liikkeiden tarjouksia pienemmäksi, tehden siitä tarjouksista parhaimman.

On hyvä muistaa, että kalliimpaan autoon ei saa aina parempaa vaihtohyvitystä omasta autosta. Vaan kaikki lähtee auton kokonaishinnoittelusta, miten hinta asettuu vallitseviin markkinahintoihin ja miten paljon autokauppiaalla on sopimuksen osalta mahdollisuuksia olla joustava.

Pyydä maksuton tarjous autostasi >>

Miten säilyttää auton arvo ja maksimoida siitä saatava vaihtohyvitys?

Huolla auto säännöllisesti. Auton säännöllinen huolto vaikuttaa sen arvoon monin tavoin. Ensinnäkin, säännöllisesti tehdyt huollot voivat pidentää auton käyttöikää ja parantaa sen suorituskykyä. Tämä voi tehdä autosta houkuttelevamman ostajille, ja siksi nostaa sen arvoa.

Toiseksi, säännöllinen huolto voi vähentää auton korjauskustannuksia pitkällä aikavälillä. Kun auton osia huolletaan säännöllisesti, ne pysyvät paremmassa kunnossa ja vältetään ylimääräiset viat ja rikkoutumiset.

Kolmanneksi, säännöllinen huolto voi parantaa auton turvallisuutta ja luotettavuutta. Kun auton osat ovat hyvässä kunnossa, se toimii paremmin ja vähentää onnettomuuksien riskiä.


Kaksi ajokelpoista rengassarjaa. Auton renkaiden kunto vaikuttaa autosta saatavaan hyvityshintaan, sillä turvallisuus liikenteessä on kaiken a ja o. Hyvässä kunnossa olevat renkaat parantavat auton ajomukavuutta ja vähentävät vierintävastusta, mikä lisää auton polttoainetehokkuutta ja vähentää sen päästöjä.


Vaihtohyvityksen summa kohoaa merkittävästi, mikäli omistat kaksi käyttökelpoista rengassarjaa, joissa kulutuspintaa riittää useampaan ajokauteen. Kaiken kaikkiaan, hyvässä kunnossa olevat renkaat lisäävät auton turvallisuutta, tehokkuutta ja kestävyyttä, mikä lisää sen arvoa ja tekee siitä houkuttelevamman ostajille.


Katsasta auto. Auton katsastaminen ennen sen myymistä on järkevää, koska se antaa ostajalle tietoa auton kunnosta ja mahdollisista vioista. Samalla se lisää auton arvoa ja tekee siitä helpommin myytävän. Lisäksi katsastaminen antaa ostajalle lisäturvaa siitä, että auto on turvallinen ajaa ja että kaikki tarvittavat huollot on tehty. Auton katsastaminen ennen sen myymistä on siis järkevää monestakin eri syystä.

Auton_huolto

Auton myyntiaika. Aika, jolloin olet myymässä autoasi voi vaikuttaa hyvityssumman suuruuteen. On järkevää seurata markkinaa ja tutkia, millaista kysyntää kyseisellä merkillä, mallilla tai käyttövoimalla on juuri myyntihetkellä.

Esimerkiksi alkuvuodesta 2021 sähköautot kävivät Suomessa kaupan hurjaa vauhtia ja niiden myyntihinnat nousivat. Mitä pidemmälle vuosi eteni, sähkön hinta kallistui. Se herätti kuluttajissa epäluottamusta, mikä näkyi sähköautojen kysynnän laskuna, jonka vuoksi myös myyntihinnat laskivat.

Autokaupassa kysyntä vaihtelee myös vuodenajasta riippuen. Talvisin kuluttajaa voi kiinnostaa enemmän olosuhteisiin soveltuvat autot ja varusteet.

Esimerkiksi nelivetoautot ovat kysyttyjä talvisin sekä myös autot, jotka sisältävät vuodenaikaan sopivia varusteita, kuten vaikkapa lohkolämmitin tai lämmitettävä tuulilasi. Kesällä sen sijaan ilmastoidut autot voivat olla kysytympiä, varsinkin jos autoon on tehty hiljattain ilmastointihuolto.


Tuulilasin kunto. Tuulilasi on tärkeä osa auton turvallisuutta. Esimerkiksi halkeileva tuulilasi voi haitata näkyvyyttä ja aiheuttaa vaaratilanteita liikenteessä. Siksi tuulilasin kunto kartoitetaan usein auton kunnon arvioinnissa ja se vaikuttaa auton kokonaisarvoon.

On tärkeää huolehtia auton tuulilasin kunnosta ja huoltaa se tarvittaessa. Tuulilasin vaihto on tarpeen, jos se on niin vaurioitunut, ettei sitä enää voida korjata. Vaihto on tarpeen myös, jos tuulilasi alkaa näyttää epätasaiselta tai jos sen pinta on liian karkea, mikä taas heikentää näkyvyyttä.

Mikäli tuulilasi on hyvässä kunnossa, eikä vaadi korjaus- tai vaihtotoimenpiteitä, niin se vaikuttaa positiivisesti autosta saatavaan hyvityshintaan.


Auton yleiskunto. On tärkeää ymmärtää, että mitä vähemmän autoliikkeen tarvitsee tehdä autoon kustannuksia vaativia toimenpiteitä, sen korkeampi on sen hyvityshinta.

Auton yleiskunnosta kannattaa pitää huolta, sillä mikäli auton ulkopinnasta löytyy suurempia lommoja, naarmuja, ruostetta tai muita maalipinnan vaurioita, vaikuttaa se heti negatiivisesti arvoon ja sitä kautta saatavaan hyvityshintaan.

Myös sisätilojen yleiskunnosta kannattaa pitää aktiivisesti huolta imuroimalla säännöllisesti, jotta kertynyt lika ja roska eivät haalista alustaa tai aiheuta epämiellyttävää hajua sisätiloissa. Lisäksi on järkevää lyhyin väliajoin pyyhkiä penkit, ikkunat ja kojelauta.

Mechanic in uniform assess the damage on the car

Kun auton vaihto tulee ajankohtaiseksi, meiltä löydät valikoimasta tuhansia eri vaihtoehtoja tien päälle. Saatavilla on runsaasti käytettyjä henkilöautoja, sekä uusia Kia- ja Ford-ajoneuvoja. Lisäksi meiltä löydät uudet sekä käytetyt matkailuajoneuvot sekä läjäpäin käytettyjä moottoripyöriä.

Tutustu myynnissä oleviin ajoneuvoihin, löydä sinulle sopiva ja pyydä vaihtotarjous nykyisestä menopelistäsi. Osaavat myyjämme palvelevat sinua paikan päällä autoliikkeissämme ympäri Suomen sekä kotisivujemme chat-palvelussa, ota rohkeasti yhteyttä!

Tutustu valikoimaan!

Suositellut artikkelit