Haaveiletko vapaasta reissaamisesta pitkin Suomen tai Euroopan maanteitä? Leiriytymistä laadukkailla eurooppalaisilla leirintäalueilla, tai täydellistä rauhaa Lapin erämaissa, mutta omissa puhtaissa lakanoissa? Asuntoauto laajentaa matkailun mahdollisuuksia ja antaa käyttäjälleen vapauden matkustaa miltei mihin tahansa – tai ainakin sinne, minne autolla on mahdollista päästä.
Ensimmäistä matkailuautoa ostaessa kannattaa pohtia toden teolla sitä, kuinka monta reissaajaa autolla tehtävillä reissuilla olisi, millaiseen käyttöön auto tulee ja onko tarve ympärivuotinen. Alla muutamia huomioita, joita matkailuautoa valitessa on hyvä muistaa.
Mieti huolellisesti, kuinka monelle matkustajalle tilaa tarvitaan. Jos tilantarve ei ole suuri – pienet matkailuautot tai retkeilyautot ovat käteviä kulkupelejä taittamaan lomamatkat vaivatta.
Matkustatteko pariskuntana, vai lähteekö matkaan aina koko kuusihenkinen perhe? Pieni matkailuauto ei tällöin ole välttämättä se paras vaihtoehto, vaan on huomioitava makuupaikkojen määrä kaikille osallistujille. Nämä paikat ja niiden kokonaismäärä vaikuttaa aina myös muihin tiloihin, joten tämä on myös tarkkaan pohdittava asia.
Makuupaikkoja matkailuautoissa on sekä kiinteitä että muuntautuvia. Makuupaikaksi muuntautuvat usein ruokailuryhmä pöytineen, joskus myös muut istuimet. Makuupaikkojen määrää miettiessä kannattaa miettiä montako kiinteää makuupaikkaa tarvitaan, sillä pidemmällä reissulla päivittäinen jumppa ruokailuryhmän muuttaminen sängyksi ja toisinpäin saattaa alkaa turhauttaa. Tällöin parempi vaihtoehto on esimerkiksi puoli-integroiduista autoista yhä useammin löytyvä – katosta alaslaskettava parivuode.
Takatallin koko kannattaa miettiä sen mukaan, mitä kaikkea matkalle on tarpeen ottaa mukaan. Isot harrastusvälineet, kuten surffilaudat, polkupyörät, laskettelusukset ja golfbägit vaativat tilaa, eivätkä mukana kulkevat puutarhakalusteetkaan grilleineen aivan pieneen tilaan mene. Jos matkaatte aina koko perheellä ja haluatte tehdä useimmiten ruoat itse, kannattaa miettiä huolellisesti myös keittiön ja sen säilytystilojen, keittolevyjen ja pesualtaiden määrän tarvetta.
Matkailuautot jaotellaan neljään tyyppiin:
Alkovimallinen matkailuauto on tyypeistä yleisin ja tunnistettavin. Siinä auton ohjaamon päällä on kiinteä nukkumatila ikkunoineen. Sijoittamalla makuutilat ohjaamon päälle on muuta asuintilaa voitu suunnitella enemmän oleskeluun tai suurempaa makuupaikkamäärää tavoitellen.
Puoli-integroidussa matkailuautossa tehdasvalmisteisen pakettiauton standarimallisen ohjaamon jatkeeksi on rakennettu asuinosa. Suurin ero alkovimalliin on ohjaamon päällä oleva tila, jossa on yleensä pieni säilytystila tai alas laskeutuva sänkymekanismi. Ilmanvastus on alkovimallia pienempi, mikä tarkoittaa myös pienempää polttoaineenkulutusta.
Integroitu matkailuauto on rakennettu ohjaamoa myöden tehdasvalmisteisen pakettiauton tai kuorma-auton rungon ja tekniikan päälle. Ohjaamo ei siis erotu visuaalisesti tai toiminnallisuuksiltaan asuinosasta laisinkaan verrattuna puoli-integroituun malliin, vaan auto on niin sisältä kuin ulkoakin yhtenäinen kokonaisuus. Muita etuja ovat usein isommat ikkunat ja parempi näkyvyys. Lisäksi sisätilat toimivat paremmin, sillä ohjaamo on osa asuintilaa ja esimerkiksi etupenkit ovat usein kääntyvää mallia, jolloin ne muuntuvat oleskelutilan istuimiksi.
Retkeilyauto on matkailuautoista pelkistetyin. Se on pakettiauto, jonka kuormatila on muutettu asunto-osaksi. Retkeilyautoissa on usein miltei sama varustus kuin muissakin matkailuautoissa, mutta usein varusteet ja niiden käytettävyys ovat myös pelkistetymmät. Ulkoapäin pienet retkeilyautot ovat vaikeita erottaa jopa normaalista pakettiautosta. Retkeilyautot soveltuvat huonommin talvikäyttöön usein vähäisemmän eristyksen vuoksi, minkä vuoksi lämmityskulut ja lämmön ylläpitäminen muodostuvat talvella ongelmaksi. Etuina voidaan pitää usein huomattavasti muita malleja huokeampaa hintaa sekä pieniä ulkomittoja.
Matkailuauton tyypin valinta riippuu siis vahvasti siitä, kuinka monelle tarvitaan makuupaikat ja millaista käyttöä autolla on – sekä tietysti se, käytetäänkö autoa ympäri vuoden vai ainoastaan kesäkaudella. Suuremman perheen tulisi aloittaa itselle sopivan ajoneuvon kartoitus suuremmista autoista. Tällöin puhutaan usein retkeilyautosta neljälle henkilölle. Pienempi joukko, eli vaikka pariskunta pääsee alkuun aloittaessaan tiedustelun pienemmästä retkeilyautosta kahdelle ihmiselle.
Muista miettiä auton hankinta myös ajokorttisi ajokorttiluokkaa silmällä pitäen: mikäli omaat B-kortin, saat ajaa maksimissaan 3500 kiloa painavaa matkailuautoa.
Uusi on tietysti aina uusi, ja autoliikkeistä voit tilata uuden auton eri varustelutasoin. Lisäksi rahoitustarjoukset uusiin autoihin ovat yleensä hieman parempia kuin käytettyihin.
Myös käytettyjen valikoima on laaja, ja vaihtoehtoja löytyy varmasti jokaiseen eri tarpeeseen. Retkeilyautot kahdelle tai neljälle – olitpa itseksesi retkeilevä yksinäinen susi tai kuusihenkinen perhe, joka haluaa reissata koko kesän Euroopan leirintäalueilla.
Yksityisellä hinta voi joskus olla huokeampi, mutta auton liikkeestä ostaessasi saat kokonaisvaltaista palvelua, jossa sinun itse ei tarvitse huolehtia paperitöistä. Liikkeessä kaupanteko on luotettavampaa, ja useimmiten voit neuvotella ostamallesi autolle takuun, jonka myötä voit huoletta todeta autosi toimivuuden ja laadun. Lisäksi voit autokaupan yhteydessä ostaa tarvitsemasi lisävarusteet, joilla teet automatkailustasi vieläkin mukavampaa!