Näin autoilet koiran kanssa kesällä

J. Rinta-Jouppi Oy

Yhtä karvaista perheenjäsentä ei halua kukaan jättää pois koko perheen yhteisiltä kesälomareissuilta tai viikonloppumatkoilta mökille. Mutta mikä on turvallisin ja mukavin tapa kuljettaa koira autossa? Haastattelimme eläinalan asiantuntijoita, jotka jakoivat vinkkinsä koiran kanssa autoiluun.

 

Koira autossa voi olla turvallisuusriski niin matkustajille kuin karvaturrille itselleen, jonka takia koiran oikeanlainen kuljettaminen on tärkeää onnistuneen autoilun kannalta. Mitä tulee autojen varusteluun, on olemassa muutamia eri vaihtoehtoja koirien kuljettamiseen; isommat koirat kannattaa matkan aikana pitää avoimessa tavaratilassa, mutta pienemmät karvakorvat voivat olla takapenkillä. Eläinlääketieteen kandidaatti Lotta kuvailee kuljetustapoja ja kertoo, että olkoon koira sitten tavaratilassa tai takapenkillä, on matkustajien ja koiran väliin hyvä laittaa suojaava verkko. Takapenkillä matkustava koira tulee aina myös kiinnittää auton turvavöihin tietynlaisilla koirille sopivilla valjailla, jotka on suunniteltu kestämään kolaritilanteita.

 

- Koira autossa vapaana muodostaa aina riskin. Lemmikin kytkeminen varmistaa sen, ettei innostunut koira pääse häiritsemään kuskia ja aiheuttamaan vaaratilannetta, kertoo Lotta.

 

Pienenkin koiran törmäyspaino moninkertaistuu jo hitaastikin ajettaessa. Turvallinen autoilu onkin siis ensiarvoisen tärkeää rakkaan lemmikin kanssa. Koira autossa puutteellisesti kytkettynä saattaa kolaritilanteessa tai jo kovassa jarrutuksessa lentää tuulilasiin asti ja näin satuttaa itseään ja muita matkustajia.

 

Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton SEY:n toiminnanjohtaja Kati Pulli painottaa, että helteisten kesäilmojen helliessä koiraa ei voi jättää hetkeksikään kuumaan autoon. Lämpimillä säillä ilma auton sisällä kohoaa vaarallisiin lämpötiloihin myös varjossa. Riittävä veden saanti ja sopiva tuuletus on lemmikille myös välttämätöntä.

 

- On valitettavaa, että joka kesä meille tulee ilmoituksia ohikulkijoilta, jotka ovat huomanneet koiran yksin kuumassa autossa, sanoo Pulli.

 

Koiran viihtymisen automatkan aikana voi varmistaa tarjoamalle sille turvallisen olon lisäksi mahdollisimman mukavat oltavat. Tavaratilan lattia on usein tassuille liukas ja epämiellyttävä. Lattialle voi asettaa esimerkiksi kumisen maton, josta koira saa hyvin tukea auton kiitäessä eteenpäin. Takaikkunoihin voi myös asentaa aurinkosuojat, jotta paiste ei pääse häiritsemään eläinmatkustajaa. 

 

- Koira ei hikoile samalla lailla kuin ihminen ja sen lämmönsäätely on huonompaa. Autoillessa on siis hyvä pitää ilmastointi päällä ja katsoa ettei koira ole suorassa auringonvalossa, Lotta kuvailee.

 

Kaikki karvaturrit nauttivat ohitse vilisevien maisemien seuraamisesta ja loikoilusta auton mukavuudessa. Kun turvallisuudesta on huolehdittu, sujuvat reissut vaivatta myös koira autossa mukana. Koko perheen voimin voi vaikka kierrellä kotimaamme ainutlaatuisimmissa kohteissa!

 

Suositellut artikkelit