Automatka lapsen kanssa

J. Rinta-Jouppi Oy

Kun on lapsi matkustaa autossa, matkat kannattaa suunnitella juurikin perheen pienempien ehdoilla. Tunnelma tien päällä saattaa helposti muuttua stressaavaksi ja pitkät automatkat voivat olla raskaita lapsille. Lasten matkustaessa autossa takapenkin kinasteluilta ei aina vältytä, jonka seurauksena vanhempienkin hermot joutuvat koetukselle. Lue vinkkimme, joiden avulla jopa pitkät automatkat taittuvat lasten kanssa leppoisasti ja lapsen kuljettaminen autossa on turvallista. 

Miten kuljetan lasta turvallisesti autossa?


Mukava matkanteko lähtee liikkeelle lapsen turvallisuudesta. Lapsen kuljettamisessa autolla turvallisuus on ykkösasia. Kun on alle 135 senttimetrinen lapsi autossa, tulisi hänen olla aina matkustaa autolla ajettaessa asianmukaiseen turvalaitteeseen kytkettynä. Tämän pituusrajan ylittymisen jälkeenkin lapselle turvallisin paikka on aina takapenkillä, iästä riippumatta. Lisäksi Liikenneturva suosittelee lapsen kuljetettavan autossa selkä menosuuntaan päin kolmevuotiaaksi asti. Kuskin kannattaa varata matkaan tarpeeksi aikaa ja muistaa kunnon turvavälit. Turvallinen ja vastuullinen ajaminen on aina tärkeintä, mutta varsinkin kun takapenkillä istuu kaikista kallein lasti eli lapsi.

Miten saan lapsen viihtymään autossa?

Autossa jaksaa levottomimmatkin lapset matkustaa tyytyväisinä, kun pysähtyy tarpeeksi usein tauoille. Raitis ilma tekee hyvää ja perheen pienimmät pääsevät purkamaan ylimääräistä energiaa. Onkin erinomainen idea katsoa valmiiksi mielenkiintoisia kohteita, joissa voi käydä piipahtamassa niin lapsen autossa istuminen ei käy yksitoikkoiseksi. Ainutlaatuisia ja vierailemisen arvoisia paikkoja löytyy ympäri Suomea.

 

Taukojen ohella varsinkin kesäkuukausien lämmössä on tärkeää muistaa kunnon ilmastointi autossa ilman viilentämiseksi. Jos lapsia häiritsee kirkas ja kuumottava auringonvalo, voi ikkunoihin asentaa aurinkosuojat. Nesteytys on myös tärkeää, joten vettä kannattaa pakata mukaan runsaasti ja kannustaa lapsia juomaan.

 

Riittävän nesteytyksen lisäksi, jottei kiukku pääse yllättämään, on hyvä varata autoon mukaan paljon ravitsevia eväitä ja hauskaa puuhaa lapsille. Terveelliset ja vitamiinipitoiset naposteltavat kuten hedelmät ja vihannekset voittavat nälän parhaiten. Ne ovat oivia vaihtoehtoja sokeristen herkkujen tilalle, joita välttämällä voidaan huolehtia hampaiden kunnosta paremmin ja estää liiallinen verensokerin nousu. Mielenkiintoista tekemistä taas lapselle voi keksiä vaikkapa perinteisistä autoleikeistä, puuhakirjoista tai musiikin kuuntelusta.

 

Kaiken kaikkiaan lapsi autossa mukana on kanssamatkustajien tärkeintä pitää positiivinen asenne ja hyvä tunnelma, sillä aikuisten mieliala tarttuu herkästi myös lapsiin. Rauhallisen, mutta innostuneen ilmapiirin vallitessa kaikki odottavat edessä siintävän määränpään hauskuuksia hyvillä mielin. Katso kaikki henkilöautot ja löydä perheellesi juuri sopiva menopeli laajasta valikoimastamme, joilla lapsen matkustaminen autossa on paitsi turvallista, mutta myös mukavaa!

 

Suositellut artikkelit