Matkailuautolla Jukolan viestiin - Tie vie Kauhavalle 2024

J. Rinta-Jouppi Oy

Jukolan viesti on yksi Suomen suurimmista ja odotetuimmista suunnistustapahtumista, joka kerää yhteen tuhansia suunnistajia eri puolilta Suomea ja ulkomailta. Jukolan viesti yösuunnistuskilpailu on tunnettu yhteisöllisyydestään ja ainutlaatuisesta tunnelmastaan ymäpäri maailman ja se on monelle suunnistajalle vuoden kohokohta. Tapahtuman järjestäjä ja paikkakunta vaihtelee vuosittain.

Jukolan viestin historiaa

Jukolan viesti on pitkäaikainen suomalainen suunnistustapahtuma, jonka historia juontaa juurensa vuoteen 1949, jolloin kisaan osallistui 41 joukkuetta. Tämä vuosittainen tapahtuma on kasvanut maailman suurimmaksi suunnistustapahtumaksi, joka kerää yhteen tuhansia suunnistajia sekä kotimaasta että ulkomailta.

Jukolan viestin suosio on kasvanut vuosien varrella. Tähän perinteiseen kilpailuun osallistuu vuosittain noin 20 000 suunnistajaa ja vuoden 2024 tapahtuma Kauhavalla odottaa jännittyneenä ennätyksellisen suurta osallistujamäärää. Viime vuosina osallistujia on ollut tuhansittain, ja odotukset uusista ennätyksistä ovat korkealla. Jukolan viesti tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden kokea suunnistuksen yhteisöllisyyttä ja jännitystä suurissa mittasuhteissa.

Kilpailussa joukkueet koostuvat seitsemästä suunnistajasta, jotka juoksevat vuorotellen omat osuutensa. Kilpailu alkaa illalla kello 23 ja osuuksia suunnistetaan yöaikaan, mikä lisää kilpailun haastetta ja jännitystä. Jukolan viestin reitti on vaativa ja vaihteleva, ja se suunnitellaan huolella tarjoten haasteita sekä kokeneille kilpailijoille että harrastajille.

IMG_20230617_140124 Jukola telttamajoitus Jukola matkailuajoneuvoalue

Jukolan viesti on myös suuri tapahtuma ympärilleen rakentuvine leirialueineen. Leirialueella on usein erilaisia palveluita, kuten ravintoloita, kahviloita, myyntikojuja, sauna ja pesumahdollisuudet sekä ohjelmaa tarjoavia telttoja.

Osallistuminen Jukolan viestiin on suosittua sekä kilpailutasolla että harrastajien keskuudessa. Kilpasarjojen lisäksi Jukola tarjoaa myös kunto- ja harrastesuunnistajille mahdollisuuden osallistua riippumatta tasosta ja ikäryhmästä.

Jukolan viestin lähtö

Joukkueemme

Joukkueemme Get Lost koostuu aina vanhoista konkareista ensikertalaisiin, osalla on takana yli 41 Jukolan viestiä ja osa vasta tutustuu suunnistuksen saloihin. Joukkuelaisten ikähaarukka on 29 vuodesta aina 61 vuoteen asti ja se koostuu osittain J. Rinta-Joupin työntekijöistä.

Kokeneemmat osallistujat hoitavat 3 ensimmäistä pimeä- ja hämäräosuutta ja vähemmän kokeneet vastaavat valoisammista aamuyön osuuksista. Osallistumisemme ei ole enää totista verenmaku suussa kilpailemista, eivätkä kilpailulliset tavoitteet ole sijoittua korkealle podiumilla, vaan suorittaa osuudet hyväksytyksi kaikki rastit löytäen.

Joukkueemme on suurimmalta osin paikan päällä Jukolassa koko viikonlopun perjantaista sunnuntaihin. Perjantaina ajetaan matkailuauto paikalleen ja tutustutaan Jukolan tapahtuma-alueeseen, sekä tehdään pieni iltaharjoitus harjoitusmaastoon konkareiden sparrauksessa.

Lauantaina levätään, valmistetaan ruokaa ja tankataan, sekä valmistaudutaan kaikin keinoin illalla alkavaan mittelöön. Päivällä seurataan Venlojen viestin lähtö paikan päältä, jonka jälkeen seuranta jatkuu televisiolähetyksen välityksellä. Illalla viimeiset huoltotoimet ennen Jukolan lähtölaukausta ja osa joukkueesta nauttimaan lyhyistä unista ennen osuutta.

Osuuden jälkeen pääsee nauttimaan järjestäjän tarjoamasta pesumahdollisuudesta, sekä pääsymaksullisesta saunasta. Sunnuntaina viestin loputtua palaudutaan ja levätään, jonka jälkeen alkaa siirtyminen kohti kotikonnuja.

Jukolan viesti - Get Lost joukkue Mynämäki

Mynämäen Jukolassa vuonna 2022 sade teki tepposet kokeneelle suunnistajallemme ja silmälasien huurtuessa kartanluvusta tuli mahdotonta, ja sen vuoksi viimeiset kuusi rastia tultiin rastinumeroita kyselemällä maaliin. Harmiksemme vain yksi rasti jäi välistä ohittaen sen noin 20 metrin etäisyydeltä. Hylkäämiseen johtanut suoritus sulatti silloisesta hyvästä lähtönumerosta 449 aikamoisesti sijoituksia alaspäin ja nyt lähdemmekin mukaan häntäpään joukkueena numerolla 1688. Avausosuudella on siis mahdollista ottaa aika monta päänahkaa heti lähdöstä.

Jukolan viesti - Get Lost joukkue Porvoo

Jukola vuonna 2023 järjestettiin Porvoossa. Kisaan lähdettiin viimeisestä rivistä joukon peräpäästä, numerolla 1688, viime vuotisen sijoituksen perusteella. Lämmin keli teki viestin olosuhteista vaativat jopa yön pikkutunneilla, mutta sijoitus nousi tasaisen varmasti kohta loppua ja olimmekin lopussa jo lähes 500 parhaan joukossa. Ankkuriosuudella olimme vielä mukana kilpailussa kunnes tapahtui se, mitä ei toivo näissä kilpailuissa tapahtuvan, eli rastin läpijuoksu leimaamatta. Tulos oli siten sama kuin edellisvuonnakin, eli hylätty. Tämä korventaa mieltä, mutta onpa taasen tavoite kirkkaampana Kauhavalla.

Matkailuajoneuvon edut urheilutapahtumassa

Jukolan viestiin osallistuvilla on monia vaihtoehtoja majoittumiseen, mutta matkailuauto tarjoaa ainutlaatuisen ja joustavan vaihtoehdon. Matkailuautolla saapuminen ja majoittuminen antaa vapauden suunnitella oma aikataulu ja nauttia tapahtumasta omilla ehdoilla. Matkailuautolla tai matkailuvaunulla Jukolan viestiin saapuminen ja majoittuminen tarjoaa monia etuja:

 1. Matkailuautolla matkustaminen tuo vapautta ja joustavuutta, sillä voit suunnitella oman aikataulusi ja reittisi. Ei tarvitse huolehtia aikatauluista tai varailla hotellihuonetta, vaan sinulla on kaikki tarvittavat mukavuudet matkailuautossasi.
 2. Majoittuminen matkailuautossa tai asuntovaunussa tuo mukanaan kodinomaiset mukavuudet ja mahdollisuuden säilyttää omat rutiinit. Voit valmistaa omat ruokasi, säilyttää kätevästi omia tavaroitasi ja nauttia yksityisyydestäsi.
 3. Kaikki matkatavarat on helppo pitää suojassa vaihtelevalta säältä ja sateelta, sekä säilyttää turvallisesti lukkojen takana.
 4. Mahdollisuus lämmittää tai viilentää asuntoautoa kelistä riippuen.

Kaiken kaikkiaan matkailuautolla Jukolan viestiin matkustaminen ja majoittuminen tarjoaa vapauden, mukavuuden ja yhteisöllisyyden kokemuksen. Se on erinomainen tapa kokea tämä legendaarinen suunnistustapahtuma ja luoda ikimuistoisia muistoja.

Millaisella matkailuautolla on hyvä osallistua Jukolaan?

Matkailuauton valinta Jukolan viestiin on tärkeä päätös, ja optimaalisen auton valitsemiseksi on huomioitava joukkueen koko, tarvittavat tilat ja varusteet sekä henkilökohtaiset mieltymykset. Alkovimalli on suositeltava vaihtoehto, joka tarjoaa tilaa useammalle henkilölle ja runsaasti säilytystilaa. Jos suunnittelet osallistumista Jukolaan ja matkailuauton hankintaa, suosittelemme huomioimaan seuraavat asiat:

 • Tarvitset autossa tilaa 5-7 hengelle niin matkustamiseen, kuin majoittumiseenkin.
 • Suuren erillisen tavaratilan, joka helpottaa joukkueen varustuksen säilytystä
 • Runsaasti makuupaikkoja oleskelutilojen lisäksi
 • Etumarkiisi suojaamaan matkailuauton ulkopuolella olevia tarvikkeita.
 • Pyörätelineet polkupyörille alueen pidempien siirtymisien helpottamiseksi.

Matkailuauton alkovi-korimalli voi olla juuri sinulle sopiva vaihtoehto. Alkovimallissa auton etuosaan, kuljettamon yläpuolelle, on rakennettu ylimääräinen nukkumatila, joka tarjoaa käytännöllisen ja tilavan makuupaikan. Takana sijaitsevan erillisen tavaratilan yläpuolella on myös yleensä makuupaikat kahdelle.

Alkovimallisen matkailuauton etuosaan sijoitettu nukkumatila on usein suuri ja tarjoaa valmiita makuupaikkoja. Tämä on erityisen kätevää, jos matkustajia on useita ja haluat hyödyntää tilan tehokkaasti. Joukkueen jäsenet voivat odottaessa kilpailun alkua makoilla mukavasti valmiissa makuupaikoissa istumapaikoista tinkimättä, jolloin yösijat ovat valmiina ilman erillistä vuoteiden järjestelyä.

Lisäksi alkovimallissa on usein runsaasti säilytystilaa. Suuri tavaratila mahdollistaa matkatavaroiden ja muiden tarvikkeiden ja leiriytymisvälineiden kätevän säilytyksen. Voit pakata mukaan tarvittavat varusteet ja tavarat ilman tarvetta järjestää niitä kaappeihin.

Alkovimallisen matkailuauton suuren tilan ansiosta myös matkustaminen sujuu vaivatta ja tarjoaa erilaisia mukavuuksia. Voit nauttia tilavasta oleskelualueesta, jossa on tarpeeksi istumapaikkoja kaikille matkustajille. Lisäksi, kun on aika levätä, voit helposti muuttaa oleskelutilan lisämakuupaikoiksi, jolloin kaikki matkustajat voivat nukkua mukavasti ja levollisesti.

Matkailuauto integroidulla ohjaamolla voi myös vastata valintakriteereitämme silloin, kun makuutiloja ei tarvita samanaikaisesti istuinryhmäosuuden kanssa. Integroidulla ohjaamolla varustettu matkailuauto tarjoaa avaramman oleskelutilan auton ns. päiväasennossa. Hinnaltaan integroidut matkailuautot ovat kuitenkin yleensä arvokkaampia verrattuna muihin korimalleihin.

Puoli-integroitu matkailuauto tarjoaa integroitua matkailuautoa pienemmässä tilassa makuupaikat 4-5 hengelle. Sisätilat voivat isommalla aikuisporukalla tuntua hieman ahtailta ja yleisemmin ne on rekisteröity vain 4 henkilölle.

Retkeilyautot ovat yleisimmin rekisteröity neljälle hengelle ja niissä on rajoitetusti makuupaikkoja, jonka vuoksi se ei tarjoa tiloja koko joukkueen käyttöön. Retkeilyauto on kuitenkin hyvä valinta silloin, mikäli makuupaikkoja ei tarvita 2 kpl enempää. Lisäksi ne ovat pienempikokoisia, helpommin hahmotettavissa ja hallittavissa pakettiautomaisen ajotuntuman vuoksi.

Matkailuautojen lisävarusteista suosittelemme peruutuskameraa ahtaissa parkkipaikoissa liikkumisen helpottamiseksi, polkupyörätelinettä pyörien kuljettamiseen, etumarkiisia suojaamaan ulkotavaroita satelta ja tarjoamaan aurinkoisella kelillä varjopaikan, sähköinvertteriä muuntamaan akuista 230V pistokevirtaa laitteille ja asunto-osan ilmastointilaitetta pitämään sisäilman viihtyisänä.

Matkailuauton kunto kannattaa tietenkin tarkistaa ennen reissuun lähtöä ja huollattaa tarvittaessa. J. Rinta-Joupin matkailuautohuolto toimii Kuopiossa ja Seinäjoella, sekä Ford-merkkihuolto palvelee matkailuautojen alustan kanssa Helsingin, Kuopion ja Seinäjoen huoltotoimipisteissämme.

Matkailuauto valintamme Jukolaan

Jukolan viesti matkailuauto

Kokonaisuutena alkovimallinen matkailuauto vastaa valintakriteereitämme tarjoten tilaa 5-7 henkilölle, suuren tavaratilan sekä runsaasti valmiita makuupaikkoja. Makuupaikkoja ei välttämättä tarvitse olla kaikille joukkueen jäsenille, sillä joukkuelaiset saapuvat paikanpäälle eriaikaisesti. Myöskään yöaikaan tapahtuvan suunnistuksen käynnissä ollessa, on hereillä aina vähintään kolme joukkuelaista.

Voit matkustaa mukavasti ja joustavasti, hyödyntää tilan tehokkaasti ja nauttia yhteisistä hetkistä kanssamatkustajien kanssa. Valitsemalla alkovimallin, saat monipuolisen ja käytännöllisen matkailuauton, joka täyttää tarpeesi ja luo unohtumattomia Jukola-kokemuksia.

Jukola 2024 Kauhavalle osallistumme nyt laajemmalla osastolla ollen tapahtuman virallinen kumppani. Osastomme löytyy matkailuajoneuvoalueelta ja on alueemme onmerkittynä näyttävästi J. Rinta-Jouppi Oy -beach flagilla. Osastolla voit liittyä JII-Klubiin ja osallistua 100 € huoltoasemalahjakortin arvontaan. Alueellamme on esillä uutta kalustoa henkilöautopuolelta ja matkailuauto joukkuekäytössä. Tule reippaasti osastollemme tutustumaan.

Katso kaikki matkailuajoneuvot

Usein kysytyt kysymykset

 1. Milloin Jukolan viesti 2024 pidetään?
  Jukolan viesti 2024 järjestetään Kauhavalla 15.-16.6.2024.

 2. Missä tapahtuma järjestetään?
  Kilpailun keskuksena toimii Kauhavan lentokenttä.

 3. Kuinka moni joukkue osallistuu Jukolan viestiin?
  Osallistujamäärä vaihtelee vuosittain, mutta odotukset uusista ennätyksistä ovat korkealla.

 4. Mikä on Venlojen Viesti?
  Venlojen Viesti on naisten suunnistuskilpailu, joka käydään Jukolan viestin yhteydessä.

 5. Miksi matkailuauto on hyvä vaihtoehto Jukolan viestiin osallistumiseen?
  Matkailuautolla matkustaminen tarjoaa vapauden, mukavuuden ja joustavuuden, sekä mahdollisuuden säilyttää omat rutiinit ja nauttia tapahtumasta omilla ehdoilla.

Suositellut artikkelit