Säännöllinen huolto pitää matkailuauton kunnossa

admin

Kesällä tuhannet karavaanarit lähtevät tien päälle kiertämään Suomea. Jotta matkustaminen sujuisi vaivattomasti, on kulkuneuvosta pidettävä hyvää huolta. Vuosittainen matkailuauton huoltaminen auttaa säilyttämään auton arvon ja säästää lomareissulla ikäviltä yllätyksiltä.

Varaa matkailuauton huolto!

– Kun matkailuauto on pakattu täyteen tavaraa ja moottori hajoaa pikkutien varteen, ei matkaa voi oikein jatkaa kätevästi henkilöautolla, sanoo Seinäjoen J. Rinta-Joupin paikallisjohtaja Petri Keisala.

Moni matkailuauton omistaja poistaa syksyisin auton liikennekäytöstä. Kun autolla lähdetään kuukausien seisonnan jälkeen matkaan, tulee auto huoltaa kokonaisvaltaisesti.

Ensimmäinen huoltotoimenpide on kaasulaitteiden koeponnistus, jossa auton nestekaasujärjestelmää testataan koetuspaineen avulla. Koeponnistuksen voi tehdä vain luvanvarainen toimija, kuten auto- tai huoltoliike.

Erityisesti kylmässä säilytyksessä olleiden autojen vesijärjestelmät on myös hyvä testata mahdollisten jäätymisvaurioiden varalta.

– Vesijärjestelmä tulee puhdistaa vuosittain siihen tarkoitetulla kemikaalilla. Kerran vuodessa tulisi myös vaihtaa moottoriöljy ja tarkistaa auton raitisilmasuodattimen kunto, luettelee korjaamopäällikkö Sami Toppari.

Muista tiiveystarkastus ja akun lataaminen

Tekniikan ja moottorin huoltamisen lisäksi matkailuautossa tai -vaunussa tulee teettää vuosittain tiiveystarkastus, jossa mitataan auton rakenteet ja korin saumat.

– Matkailuauto- tai vaunu olisi hyvä laittaa talvisäilöön kattoluukut ja ikkunat hieman raollaan, jotta auto kuivuu luonnollisesti, Toppari vinkkaa.

Hyvissä ajoin ennen matkaan lähtöä kannattaa tarkistaa auton akun varaus ja tarvittaessa ladata akku oikeanlaisella laturilla.

– Vuorokausi ei välttämättä ison akun lataamiseen riitä. Heikkokuntoinen akku kannattaa suosiolla vaihtaa uuteen akkuun, ettei kesän aikana tule ongelmia, Toppari sanoo.

Ennen teiden valloittamista auto on hyvä pestä päältäpäin sopivilla, ei liian vahvoilla kemikaaleilla. Ikkunapintojen kanssa tulee varoa, jottei naarmuta tai hankaa niitä väärällä pesuaineella tai -menetelmällä.

Matkailuautojen suosio kasvaa

Matkailuvaunuun pätee pääasiassa samat huolto-ohjeet kuin matkailuautoonkin. Kun matkailuvaunun kytkee vetoauton perään, tulee varmistaa, että vaunun valot toimivat takanakin ja ettei vaunun vetopää ole liian löysä.

– Erityisen tarkkana matkailuvaunun omistajan kannattaa olla renkaiden kanssa. Renkaiden tulee olla kantavuudeltaan vaunumalliin sopivat. Renkailla voi myös olla ikää, vaikka ajokilometrejä ei olisikaan takana hurjasti. Liian vanhojen renkaiden rikkoutumisvaara on suuri, Toppari muistuttaa.

Nykyajan painavat matkailuvaunut vaativat vetoautoltakin suorituskykyä. Osittain siksi matkailuautojen suosio on viime vuosina ollut kasvamaan päin koko Euroopassa. Suomessa matkailuautojen myynti kasvoi vuonna 2016 lähes 18 prosenttia.

– Karavaanarina pääsee katsomaan hienoa maatamme erilaisesta näkökulmasta pikkuteitä ja maisemareittejä ajellen. Liikkumisen vapaus on se isoin juttu, ja kyllä tästä tulee helposti koko perheen harrastus, Petri Keisala hymyilee.

Lue vinkit matkailuauton valintaan, perehdy J. Rinta-Joupin matkailuauto- ja vaunuvalikoimaan ja varaa aika osaavaan caravanhuoltoomme!

Varaa matkailuauton huolto!

J. Rinta-Joupilla matkailuajoneuvojen huoltoja hoitaa Seinäjoen autohuolto sekä Kuopion autohuolto.

Katso alla olevasta videosta perusteelliset vinkit matkailuajoneuvon käyttöön.

 

Suositellut artikkelit