Kesäisin tuhannet karavaanarit lähtevät tien päälle kiertämään Suomea. Jotta matkustaminen sujuisi aina vaivattomasti, on kulkuneuvosta pidettävä hyvää huolta. Vuosittainen matkailuauton huoltaminen auttaa säilyttämään auton arvon ja säästää lomareissuilla ikäviltä yllätyksiltä.
– Kun matkailuauto on pakattu täyteen tavaraa ja moottori hajoaa pikkutien varteen, ei matkaa voi oikein jatkaa kätevästi henkilöautolla, sanoo Seinäjoen J. Rinta-Joupin paikallisjohtaja Petri Keisala.
Moni matkailuauton omistaja poistaa syksyisin auton liikennekäytöstä. Kun autolla lähdetään kuukausien seisonnan jälkeen matkaan, tulee auto huoltaa kokonaisvaltaisesti.
Ensimmäinen huoltotoimenpide on kaasulaitteiden koeponnistus, jossa auton nestekaasujärjestelmää testataan koetuspaineen avulla. Koeponnistuksen voi tehdä vain luvanvarainen toimija, kuten auto- tai huoltoliike.
- Lue myös: 8 vinkkiä matkailuajoneuvon käyttöön
Erityisesti kylmässä säilytyksessä olleiden autojen vesijärjestelmät on myös hyvä testata mahdollisten jäätymisvaurioiden varalta.
– Vesijärjestelmä tulee puhdistaa vuosittain siihen tarkoitetulla kemikaalilla. Kerran vuodessa tulisi myös vaihtaa moottoriöljy ja tarkistaa auton raitisilmasuodattimen kunto, luettelee korjaamopäällikkö Sami Toppari.
Muista tiiveystarkastus ja akun lataaminen
Tekniikan ja moottorin huoltamisen lisäksi matkailuautossa tai -vaunussa tulee teettää vuosittain tiiveystarkastus, jota myös kosteusmittaukseksi kutsutaan. Siinä mitataan auton rakenteet ja korin saumat.
– Matkailuauto- tai vaunu olisi hyvä laittaa talvisäilöön kattoluukut ja ikkunat hieman raollaan, jotta auto kuivuu luonnollisesti, Toppari vinkkaa.
Mikäli tiiveystarkastus jää tekemättä, voi edessä olla matkailuauton kosteusvaurion korjaus, joka on jokaisen karavaanarin painajainen. Kosteus vaarantaa ajoneuvon rakenteellista eheyttä, jonka lisäksi kosteus voi tuoda mukanaan terveysriskejä esim. homeen myötä.
Matkailuauton kosteusvaurion korjausprosessi alkaa perusteellisella vaurion laajuuden arvioinnilla, jonka jälkeen vaurioituneet materiaalit poistetaan ja korvataan uusilla. On tärkeää tunnistaa kosteuden lähde, jotta voidaan estää sen uusiutuminen. Kosteusvaurion korjauksen hinta riippuu pitkälti vaurion aiheuttamasta laajuudesta.
Sitten kun on tarkoitus lähteä asuntoautolla matkaan, on hyvissä ajoin järkevää tarkistaa auton akun varaus ja tarvittaessa ladata akku oikeanlaisella laturilla.
– Vuorokausi ei välttämättä ison akun lataamiseen riitä. Heikkokuntoinen akku kannattaa suosiolla vaihtaa uuteen akkuun, ettei kesän aikana tule ongelmia, Toppari sanoo.
Ennen teiden valloittamista auto on hyvä pestä päältäpäin sopivilla, ei liian vahvoilla kemikaaleilla. Ikkunapintojen kanssa tulee varoa, jottei naarmuta tai hankaa niitä väärällä pesuaineella tai -menetelmällä.
Matkailuautojen suosio kasvaa
Matkailuvaunuun pätee pääasiassa samat huolto-ohjeet kuin matkailuautoonkin. Kun matkailuvaunun kytkee vetoauton perään, tulee varmistaa, että vaunun valot toimivat takanakin ja ettei vaunun vetopää ole liian löysä.
– Erityisen tarkkana matkailuvaunun omistajan kannattaa olla renkaiden kanssa. Renkaiden tulee olla kantavuudeltaan vaunumalliin sopivat. Renkailla voi myös olla ikää, vaikka ajokilometrejä ei olisikaan takana hurjasti. Liian vanhojen renkaiden rikkoutumisvaara on suuri, Toppari muistuttaa.
Nykyajan painavat matkailuvaunut vaativat vetoautoltakin suorituskykyä. Osittain siksi matkailuautojen suosio on viime vuosina ollut kasvamaan päin koko Euroopassa.
– Karavaanarina pääsee katsomaan hienoa maatamme erilaisesta näkökulmasta pikkuteitä ja maisemareittejä ajellen. Liikkumisen vapaus on se isoin juttu, ja kyllä tästä tulee helposti koko perheen harrastus, Petri Keisala kertoo hymyillen.
- Lue myös: Vinkit matkailuauton valintaan
Matkailuauton katsastus
Matkailuauton katsastus on tärkeä vuosittainen tapahtuma, jolla varmistetaan ajoneuvon turvallisuus ja tieliikennekelpoisuus. Katsastuksessa tarkastetaan huolellisesti matkailuauton mekaaniset järjestelmät, kuten jarrut, ohjaus, valot ja pakokaasupäästöt, sekä varmistetaan, että ne täyttävät voimassa olevat turvallisuusmääräykset. Lisäksi tarkastellaan ajoneuvon rakenteellista kuntoa, kuten korin, alustan ja mahdollisten nostolaitteiden eheyttä. Erityistä huomiota kiinnitetään myös matkailuautoille ominaisiin asumiseen liittyviin varusteisiin, kuten kaasu- ja sähköjärjestelmiin, varmistaen niiden turvallisen toiminnan.
Katsastuksessa voidaan myös antaa suosituksia mahdollisista huoltotoimenpiteistä, jotka parantavat ajoneuvon turvallisuutta ja mukavuutta. Katsastuksen läpäiseminen on edellytys matkailuauton rekisteröinnin jatkamiselle ja tiellä liikkumiselle, minkä vuoksi ajoneuvon valmistelu katsastusta varten, kuten tarvittavien korjausten tekeminen ja varusteiden tarkistaminen, on olennainen osa matkailuauton ylläpitoa.
Matkailuauton huolto kannattaa jättää ammattilaisen harteille. J. Rinta-Joupin osaava caravanhuolto ja -korjaus Kuopiossa ja Seinäjoella ovat apunasi ja pitävät huolen, että matkailuajoneuvosi läpäisee katsastuksen muitta mutkitta.
Asuntoauton markiisin korjaus
Matkailuauton tai asuntoauton markiisin korjaaminen on aihe, jota moni asiakas on kysellyt. Yleisimpiä ongelmia ovat repeämät kankaassa, toimintahäiriöt avaus- ja sulkumekanismeissa sekä vaurioituneet kiinnikkeet.
Kun markiisin vaurio on tunnistettu ja sen laajuus huolellisesti arvioitu, voidaan tehdä päätelmä, onko markiisi korjattavissa vai tuleeko se vaihtaa kokonaan uuteen. Kangasrepeämät voidaan usein paikata erityisillä teipeillä tai korjaussarjoilla, kun taas mekaanisten osien ongelmat saattavat vaatia osien säätöä, voitelua tai kokonaan uusien osien asentamista.
Monimutkaisemmissa tapauksissa tai silloin, kun vaaditaan osien täydellistä vaihtoa, ammattilaisen apu on suositeltavaa. Säännöllisellä huollolla ja oikea-aikaisella korjauksella varmistetaan, että asuntoauton markiisi pysyy toimivana ja ulkonäöltään hyvänä pitkään. Jos markiisi repsottaa tai sen kiinnitys on hajalla, varaa aika caravanhuoltoon Seinäjoelle tai Kuopioon.
Katso alla olevasta videosta perusteelliset vinkit matkailuajoneuvon käyttöön.