Sport-, custom- vai nakupyörä? – Eri moottoripyörätyypit vertailussa

J. Rinta-Jouppi Oy

Kun moottoripyörän hankinta on ajankohtaista, moni ensikertalainen ja kokeneempikin kuski saattaa miettiä, mikä moottoripyörätyyppi sopisi parhaiten omiin tarpeisiin ja mieltymyksiin. Erilaisia moottoripyörätyyppejä löytyy useita, ja ne ovat suunniteltu vastaamaan erilaisiin ajotyyleihin ja käyttötarkoituksiin.

Tässä tekstissä käymme läpi suosituimmat moottoripyörätyypit auttaaksemme sinua löytämään juuri sen oikean prätkän omiin seikkailuihisi.

Minkälaisia moottoripyörätyyppejä on olemassa ja mihin käyttöön ne soveltuvat?

Markkinoilla on lukuisia moottoripyörätyyppejä, joista jokainen on suunniteltu erityisiin tarkoituksiin ja ajotyyleihin. Oli kyse sitten pitkistä moottoritiematkoista, kaupunkiajosta, maastoajosta tai vain rennonletkeästä kruisailusta, kaikkiin käyttötarkoituksiin löytyy sopiva moottoripyörätyyppi.

J. Rinta-Joupilta löydät laajan valikoiman käytettyjä moottoripyöriä. Valikoimamme pitää sisällään monipuolisesti kaikkia eri moottoripyörätyyppejä. Tutustu eri moottoripyörätyyppeihin selaamalla alas ja löydä sinulle sopivin!

adventure_pyoratAdventure-moottoripyörät selviytyvät loistavasti niin maantie- kuin maastoajosta ja ne ovat oiva vaihtoehto pidemmällekin matkalle.

Nakupyörät

Nakupyörät ovat monipuolisia, riisuttuja moottoripyöriä, joissa on vähän tai ei lainkaan katteita. Ne tunnetaan myös nimillä "streetfighter", "street bikes" tai "standard bikes". Nakupyörät sopivat erinomaisesti kaupunkiajoon ja päivittäiseen käyttöön niiden ketteryyden ja helpon käsiteltävyyden ansiosta.

Nakupyörät saivat alkunsa 1980-luvulla, kun moottoripyöräilijät alkoivat poistaa vaurioituneita katteita onnettomuuksien jälkeen tai muuten vain muokata pyöriään kevyemmiksi ja riisutummiksi. Suosituimpia nakupyörämalleja ovat mm. Yamaha MT-07, Honda CB, Kawasaki Z ja Triumph Street Triple.

Katso kaikki nakupyörät >>

Sporttipyörät

Urheilulliset sporttipyörät, toisin sanoen kyykkypyörät tai kansainvälisemmin superbikes, ovat suorituskykyisiä moottoripyöriä, jotka on suunniteltu nopeiksi ja ketteriksi, erityisesti kilparadalle. Sporttipyörissä on huolellisesti suunniteltu aerodynamiikka sekä kevyet materiaalit, joiden ansiosta pyörä on helpompi hallita kaarteissa ja suorilla.

Sporttipyörissä kuljettajalla on aggressiivinen ajoasento, jossa kyykistytään matalan ohjaustangon ylle. Ne sopivat parhaiten kokeneemmille ajajille, jotka etsivät adrenaliinintäyteistä ajokokemusta. Suosituimpia sport-moottoripyörämalleja ovat mm. Yamaha YZF, Honda CBR, Kawasaki Ninja, Suzuki GSX ja BMW S.

Katso kaikki sporttipyörät >>

Touring-pyörät

Touring-moottoripyörät ovat suunniteltu pitkiä matkoja ja mukavuutta silmällä pitäen. Touring-pyörät ovat yleensä varustettu suurilla polttoainesäiliöillä, mukavan tuntuisilla istuimilla sekä monilla muilla matkustusmukavuutta lisäävillä ominaisuuksilla.

Touring-moottoripyörät on suunniteltu erityisesti kuljettajille, jotka arvostavat mukavuutta, suorituskykyä ja pitkiä ajomatkoja. Suosituimpia touring-pyörämalleja ovat mm. BMW R, Yamaha FJR, Triumph Tiger ja Ducati Multistrada.

Katso kaikki touring-pyörät >>

Cruiserit

Cruiser-moottoripyörät edustavat moottoripyöräilyn rentoa ja tyylikästä puolta. Cruiserit tunnetaan niiden matalasta istuinkorkeudesta, pitkästä akselivälistä ja usein massiivisesta ulkonäöstä, jonka ansiosta ne varmasti erottuvat tiellä.

Cruiser-pyörät sopivat niille, jotka arvostavat matkan tekemisen nautintoa enemmän kuin itse määränpäähän saapumista. Cruisereissa on yleensä ajomukavuus ja tyylikkyys etusijalla. Suosituimpia Cruiser-malleja ovat mm. Indian Scout, Triumph Rocket 3, Kawasaki Vulcan ja Ducati Diavel.

Katso kaikki cruiserit >>

Adventure-moottoripyörät

Adventure-moottoripyörät, tai ADV-pyörät, ovat täydellinen valinta kuljettajille, jotka etsivät pyörältä monipuolisuutta ja kykyä suoriutua sekä maantiellä että maastossa. Adventure-pyörillä taittuu pidempikin matka, jossa maasto-ominaisuudet voivat vaihdella sujuvasti asfaltista sorateihin ja polkuihin.

Adventure-moottoripyörät, joita All-road-pyöriksikin kutsutaan, ovat yleensä varustettu vahvalla jousituksella, korkealla maavaralla ja usein myös lisäsuojilla, kuten moottorin suojapanssarilla ja käsien suojilla. Suosituimpia adventure-moottoripyörämalleja ovat mm. KTM 1290 Super Adventure, BMW R, BMW F ja Triumph Tiger.

Katso kaikki adventure-pyörät >>

Custom-pyörät

Custom-moottoripyörät, tai tuttavallisemmin customit, ovat moottoripyöriä, jotka on muokattu tai rakennettu alusta alkaen vastaamaan omistajansa esteettisiä ja suorituskykyisiä toiveita. Custom-pyörät voivat perustua mihin tahansa olemassa olevaan moottoripyörämalliin, mutta niitä muokataan merkittävästi alkuperäisestä, mukaan lukien rungon muutokset, maalaus, moottorin päivitykset ja ainutlaatuisten osien lisääminen.

Customit heijastavat kuljettajansa persoonallisuutta ja ovat usein enemmän taideteoksia kuin pelkkiä kulkuvälineitä. Suosittuja moottoripyörämalleja custom-projekteissa ovat mm. Harley-Davidson Sportster, Triumph Bonneville, Ducati Scrambler ja Moto Guzzi V7.

Katso kaikki customit >>

Chopperit

Chopperit ovat moottoripyöräilyn ikoninen ja erottuva genre, joka syntyi alun perin Amerikassa 1950- ja 1960-luvuilla, kun moottoripyöräharrastajat alkoivat "chopata" eli poistaa tarpeettomia osia pyöristään, kuten etuhaarukat katteet ja ylimääräiset istuimet. Choppaajien tavoitteena on luoda yksinkertaisempia, kevyempiä ja näyttävämpiä pyöriä. Kaikki tämä johti uniikin tyylilajin syntymiseen, jolle on ominaista pitkät etuhaarukat, matala istuinasento, minimalistinen muotoilu ja usein räätälöidyt, taiteelliset maalaukset.

Suosittuja Chopper-moottoripyörämalleja ovat mm. Harley-Davidson Softail, Harley-Davidson Dyna ja Victory Vegas.

Katso kaikki chopperit >>

Enduro-pyörät

Enduro-moottoripyörät ovat maastoajoon ja kilpailukäyttöön erikoistuneita ja suunniteltuja moottoripyöriä. Ne ovat eräänlainen hybridi off-road-pyörien ja adventure-pyörien välillä. Endurot ovat rakennettu kestämään vaativia maasto-olosuhteita ja suunniteltu erityisesti enduro-ajon haasteisiin, jossa kuljettajan taito ja pyörän suorituskyky testataan vaihtelevissa ja usein vaikeakulkuisissa maastoissa.

Enduro-pyörissä on tyypillisesti korkea maavara, tehokas jousitus ja maastoon soveltuvat renkaat, jotka yhdessä mahdollistavat kuljettajalle luotettavan ja hallitun ajokokemuksen monenlaisissa olosuhteissa. Enduro-moottoripyörämalleja ovat mm. BMW G ja Husaberg FE.

Katso kaikki endurot >>

Off-road-pyörät

Off-road-moottoripyörät ovat suunniteltu maastoajoon, ja niissä korostuu keveys, ketteryys ja hyvä jousitus.  Ne ovat parhaimmillaan vaikeakulkuisessa maastossa, kuten metsäpoluilla, hiekkadyyneillä ja kivikkoisilla reiteillä. Off-road-pyörillä ajamiseen kuuluu usein hyppyjä, kallionousuja ja muita haastavia esteitä.

Näissä pyörissä on yleensä karkeat renkaat, erittäin korkea maavara ja voimakas jousitus, jotka kaikki auttavat selviytymään vaikeista maasto-olosuhteista. Off-road-moottoripyörämalleja ovat mm. Kawasaki KX450, Beta RR ja GasGas EC.

Katso kaikki off-road-pyörät >>

Skootterit

Skootterit ovat erinomainen valinta kaupunkiliikenteeseen ja lyhyemmille matkoille. Ne ovat käytännöllisiä, taloudellisia ja helposti käsiteltäviä menopelejä. Skoottereita on saatavilla eri kuutiotilavuuksilla, yleisimmin 50cc, 125cc ja suuremmilla moottoreilla. Pienemmät 50cc skootterit ovat loistavia nimenomaan lyhyen matkan ajoon ja siirtymiin, kun taas 125cc tarjoavat enemmän tehoa ja siksi ovat kykeneväisempiä liikkumiseen myös suuremmilla teillä.

Monet arvostavat skoottereiden matalaa istuinkorkeutta ja sitä, että jalat voi asettaa suoraan alustalle, mikä lisää mukavuutta ja turvallisuuden tunnetta erityisesti aloitteleville kuljettajille. J. Rinta-Joupin valikoimasta löydät myös käytetyt skootterit. Suosituimpia skootterimalleja ovat mm. Yamaha T-Max, Kymco Downtown ja Peugeot Satelis.

Katso kaikki skootterit >>

Dual-sport-moottoripyörät

Dual-sport-pyörät tarjoavat ainutlaatuisen yhdistelmän maasto- ja maantieajon ominaisuuksia. Dual-sport-pyörissä yhdistyvät off-road-pyörien keveys ja ketteryys sekä street-pyörien mukavuus ja pitkän matkan ominaisuudet.

Ne ovat ihanteellisia seikkailunhaluisille kuskeille, jotka haluavat yhden pyörän, joka soveltuu kaikkeen ajoon kaupungista maaseudun vaativiin reitteihin. Ne ovatkin varustettu tarvittavilla valoilla, peileillä ja muilla tieliikenteen vaatimuksilla.

Katso kaikki dual-sport-pyörät >>

Sähkömoottoripyörät

Sähkömoottoripyörät edustavat moottoripyöräilyn tulevaisuutta, tarjoten päästöttömän vaihtoehdon perinteisille polttomoottoripyörille. Ne tarjoavat hiljaisen ajokokemuksen, välitöntä vääntöä alhaisista kierrosluvuista lähtien ja alhaisia käyttökustannuksia.

Sähkömoottoripyörät ovat ihanteellisia kaupunkiajoon, mutta uudemmat mallit tarjoavat myös riittävän toimintasäteen ja suorituskyvyn pidempiä matkoja varten.

Katso kaikki sähkömoottoripyörät >>

Moottoripyorat_lahtiJ. Rinta-Joupin jättimäinen käytettyjen moottoripyörien valikoima pitää sisällään jokaista eri moottoripyörä- ja runkotyyppiä.

J. Rinta-Jouppi myy, ostaa ja vaihtaa moottoripyöriä

J. Rinta-Jouppi myy käytetyt moottoripyörät alueellasi. Tutustu valikoimaan ja hanki omasi, ennen kuin muut ehtivät. Katso myös tarjouksessa olevat ale-moottoripyörät.

Jos sen sijaan haluat päästä moottoripyörästäsi eroon, myy se meille! Me ostamme moottoripyöriä jatkuvasti, tarjoa omaasi jo tänään! Meillä onnistuu myös vaikkapa moottoripyörän vaihtaminen autoon tai matkailuajoneuvoon, ja toisinpäin. Toimi siis nyt!

Suositellut artikkelit