Naispuolinen automyyjä on asiakkaille positiivinen yllätys

J. Rinta-Jouppi Oy

Stereotypia miehen ja naisen roolista autokaupassa elää nykypäivänäkin vielä vahvana. Muutosta parempaan on nähtävissä, mutta nainen automyyjänä on silti enemmänkin poikkeus kuin sääntö. Haastattelimme J. Rinta-Joupin Kotkan liikkeen naismyyjää, Sari Tarvaista, näkemyksistään naisen asemaan autokaupassa sekä hänen omista kokemuksistaan alalta.

 

Tarvaisen vallannut kiinnostus autoihin ja jo olemassa oleva vankka myyntikokemus pesuaineiden saralta ohjasi hänet hakemaan automyyjän paikkaa Kotkan liikkeeseen. Rekrytointitilanne sujui kuin unelma ja Tarvaisen positiivinen asenne lopulta ansaitsi hänelle automyyjän tittelin. Liikkeessä hän on nyt ollut jo reilut kahdeksan kuukautta ja nauttinut joka hetkestä. Työn monipuolisuus jopa yllätti Tarvaisen.

 

-Jokainen päivä tuo erilaisia, mutta tervetulleita haasteita. Koko ajan oppii uutta, joskus kantapäänkin kautta.

 

Tarvainen kuvailee olevansa kuin Liisa Ihmemaassa, vaikka onkin ollut yrittäjänä jo huimat 25 vuotta. Roolit vaihtuivat täysin Tarvaisen työelämässä; aiemmin kouluttajanakin toiminut konkari astui aloittelijan saappaisiin. Miesvoittoisella alalla työskentely ei kuitenkaan pelottanut tuoretta automyyjää, sillä suuri innostus alaa kohtaan ja oppimisen halu olivat mielessä etusijalla.

 

-Tuntuu, että olen vihdoin löytänyt oman paikkani työelämässä.

 

Nainen automyyjänä rikkoo perinteisiä sukupuolirooleja. Ennakkoluuloisiin asiakkaisiin Tarvainen ei kuitenkaan ole juurikaan törmännyt, vaikka monet ovatkin yllättyneet naismyyjän liihotellessa paikalle. Monet naisasiakkaat ovat ottaneet yhteyttä ja hakeutuvat Tarvaisen palveltavaksi. Tarvainen pohdiskelee aihetta ja toteaa, että naispuoliset asiakkaat saattavat ajatella naisautomyyjän olevan samalla aaltopituudella heidän kanssaan ja näin ollen ymmärtävän heidän tarpeensa hyvin. Kuitenkin myös miehet ovat ottaneet Tarvaisen erittäin hyvin vastaan, eivätkä karta asioimista naismyyjän kanssa. Asiakaspalvelussa asiakaslähtöinen lähestymistapa onkin Tarvaiselle tähdellistä.

 

Mutta miksi nainen automyyjänä ei nykypäivänä vieläkään ole yleinen näky autoliikkeissä? Tarvainen kuvailee ammattiin liittyvän mielikuvia sen miesvoittoisesta luonteesta, joka saattaa osaltaan vaikuttaa naisten alalle tulemiseen. Tarvainen kannustaa jokaista ottamaan hypyn tuntemattomaan. 

 

- Kun löytyy kiinnostusta ja palavaa halua, niin kannattaa vain seurata sydäntään ja uskaltautua.

 

Monta vuotta kestänyt ja vain entisestään vahvistunut kiinnostus autoja kohtaan poiki Tarvaiselle ammatin, jossa hän viihtyy erinomaisesti. Uudet haasteet mahdollistavat jatkuvan kehittymisen ja työkavereiden apu on ollut Tarvaiselle kallisarvoinen voimavara uusien tilanteiden ratkaisemisessa.

 

- Vaikka nainen automyyjänä on edelleen harvinaisuus, tunnen olevani täysin tasavertainen myös kollegana. Olen unelmien työssäni!

 

Lue Kotkan paikallislehden artikkeli Sari Tarvaisesta täältä. Katso myös Kotkan myymälästä löytyvät autot ja käy Sarin juttusilla!

 

Suositellut artikkelit