Paljonko automyyjä saa palkkaa?

J. Rinta-Jouppi Oy

Katso avoimet työpaikat

Yksi usein kysytyimmistä kysymyksistä mitä autoliike saa, liittyy työntekijöidemme ansiotuloihin. Parhaimmillaan autokauppa voi taata hyvän toimeentulon osaavalle ja reippaalle ammattilaiselle.

Automyyjän palkka koostuu kiinteästä pohjapalkasta ja myynnin mukaan määräytyvästä provisio-osuudesta. Pohjapalkka on kuukausittainen vakaa summa, joka toimii ansainnan kivijalkana ja turvana vaikeimpinakin myyntikuukausina.

Automyyjän varsinaisessa provisiopalkassa vain taivas on rajana, eikä provisiokattoa ole. Provision määrä perustuu omaan kuukausittaiseen myyntitulokseen eli mitä enemmän myyt – sitä enemmän ansaitset. Autoja saa myydä niin paljon kuin haluaa, eikä tienaamiselle ole mitään ylärajaa.

Perinteisesti provisiota maksetaan ajoneuvojen myymisestä ja ostamisesta, mutta lisäksi provisiotuloa voi kerryttää myymällä lisäpalveluja. Ketjun lisäpalveluihin kuuluvat muun muassa autorahoitus ja autoturva.

Auto, jonka tuulilasissa on "kaupat tehty" lappu

Mitä automyyjältä vaaditaan?

Automyyjän työ on nykypäivänä erittäin monipuolista ja työtavat ovat muuttuneet hurjasti vuosien saatossa. Modernilta automyyjältä vaaditaan edelleen hyviä asiakaspalvelutaitoja ja myyntiosaamista. Näiden lisäksi digitaalisten myynti- ja viestintäkanavien hyödyntäminen autokaupassa on yleistynyt vahvasti ja niiden käyttöosaamisesta on parhaimmillaan valtava kaupallinen hyöty.

J. Rinta-Joupille automyyjäksi hakiessa automyynnin aikaisempi kokemus ei ole välttämätöntä, sillä koulutamme aina työntekijämme perusteellisesti tuleviin tehtäviinsä. Autokauppa sopii mainiosti vaikkapa alaa vaihtavalle, tai vailla kokemusta olevalle myynnin ammattilaiselle.

Roope Kahlos, 27, aloitti vuoden 2021 loppupuolella vaihtoautomyyjänä J. Rinta-Joupilla Seinäjoen yksikössä. Aikaisempaa automyynnin kokemusta hänellä ei ollut. Sen sijaan myynnin ammattitaitoa hän oli ehtinyt kerryttää aikaisemmin työurallaan.

– Minulta löytyi jo autokauppaan töihin tullessa perustieto autoista. Ajoneuvojen tarkemmat tekniset ominaisuudet toivat aluksi hiukan haasteita, mutta lopulta työ opetti ja kokeneemmilta kollegoilta sai aina tarvittaessa tietoa ja apua haastavissa tilanteissa. Sisäänajo uuteen työhön sujui mutkitta ja tietotaito autojen sekä myynnin ympärillä kasvaa päivittäin.

Kahloksen mielestä potentiaalisten myyntikanavien hyödyntäminen, oman myyntiosaamisen kehittäminen sekä periksiantamaton asenne ovat tärkeimpiä asioita automyyjänä toimiessa. Lisäksi hän kokee automyyjän ansaintamallin palkitsevana ja samaan aikaan innostavana.

– Palkkamalli kannustaa jatkuvasti parempiin suorituksiin ja antaa lisäpotkua arkeen. Meillä on henkilökohtaiset kuukausittaiset myyntitavoitteet, joihin jokainen yksilö pyrkii pääsemään ja välillä laitetaan jopa leikkimielisiä kilpailuja pystyyn kollegoiden kesken. Tavoitteellinen myynti ohjaa koko tekemistä ja innostaa kovempiin myyntimääriin. Lisäksi ketjun omat keskinäiset kilpailut ja bonukset ovat erinomainen kannustin. Parhaimpina kaupallisina kuukausina tienestit voivat nousta hyvinkin korkeiksi, loppusumma on paljon myyjästä itsestään riippuvainen.

Automyyja Roope Kahlos palvelupisteen tuntumassaKaupallisen koulutustaustan omaava Roope Kahlos kokee myyntityön erittäin innostavana. Hän uskoo automyynnin sekä koko alan muuttuvan ajan myötä entistä digitaalisempaan suuntaan.

Miten tienata huipputienestiä automyyjänä?

Autoalan Keskusliiton mukaan alan keskiansio on 4 432 €/kk. Palkka muodostuu kiinteästä osasta, luontoiseduista sekä provisio-osasta. Tilastokeskuksen 2020 teetettyjen lukujen mukaan suomalaisten kokopäiväistä työtä tekevien palkansaajien mediaaniansio oli 3 228 €/kk. Mikäli tilastoihin otettiin mukaan vielä osa-aikatyötä tekevät palkansaajat, niin mediaaniansio oli noin 2 992 €/kk. Tästä on pääteltävissä, että autoalalla työskentelevän keskiansiot ovat keskivertosuomalaisen tienestejä selkeästi korkeammat.

Kahloksen mukaan automyyjän kuukausipalkan suuruuteen vaikuttaa monta erilaista tekijää, niin sisäistä kuin ulkoista. Näistä hän nostaa myyjän aktiivisuuden ja positiivisen asenteen kaikkein suurimmaksi vaikuttavaksi asiaksi.

– On omasta asenteesta kiinni paljonko tienaat ja jaksat tehdä töitä. Pitkälle pääsee, kun tekee töitä hymy huulilla ja iloisella asenteella. Sillä tavoin positiivinen fiilis tarttuu myös asiakkaisiin ja kollegoihin ympärillä. On ollut mahtavaa huomata, että meillä saa epäonnistua ja tehdä virheitä, niistä opitaan, eikä rokoteta.

Muita automyyjän palkan suuruuteen vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa sesonkiaika sekä uskokaa tai älkää, pihalla vallitseva keli – silläkin on vaikutusta päivän myyntimääriin.

Edes automyynnin toimipaikan sijainti ei ole este hyville kuukausiansioille. Myyjä voi myydä autoja mille tahansa paikkakunnalle, mistä tahansa J. Rinta-Joupin toimipisteestä. Myyjän oman toimipisteen varaston koolla tai sijainnilla ei ole merkitystä, sillä kauppaa käydään nykyään ahkerasti verkossa.

Verkkosivuilta löytyvä chat-palvelu kuuluu automyyjän tärkeimpiin työkaluihin. Se on erittäin tehokas asiakaspalvelukanava, jossa kuluttaja voi ottaa yhteyttä myyjään matalalla kynnyksellä. Automyyjän työaika sijoittuu yleisesti klo 10–18 välille, mutta chat palvelee jokaisena päivänä aamukahdeksasta iltakymmeneen. Chat-palvelu mahdollistaa asiakaspalvelun ja kaupanteon paikasta riippumatta.

Automyyja puhuu tyopisteellaan puhelimeenLaadukas ja monikanavainen asiakaspalvelu vaatii automyyjältä arjessa aktiivista puhelimen ja tietokoneen käyttöä.

Töihin J. Rinta-Joupille!

Mikäli ura autokaupan erilaisissa myyntitehtävissä kuulostaa sinulle sopivalta urapolulta, niin katso avoimet työpaikkamme ja lähetä hakemuksesi meille jo tänään!

J. Rinta-Joupilla on jo 20. toimipistettä ympäri Suomen maan ja ketjun juuret ulottuvat jopa 1950-luvulle. Me tiedämme, että jokainen käytetty auto on ainutlaatuinen yksilö. Aivan kuten työntekijämme. Siinä on jiitä, että sinä hoidat työsi ja palvelet asiakkaita sinulle ominaisella tyylilläsi, omaa personaasi parhaiten hyödyntäen. Meillä ajat omaa juttuasi.

Lähteet: AKL, Tilastokeskus

Katso avoimet työpaikat

Suositellut artikkelit