Pakettiautosta retkeilyauto – Mitä ottaa huomioon?

J. Rinta-Jouppi Oy

Pakettiauton muuttaminen retkeilyautoksi on monelle houkutteleva ajatus, sillä se mahdollistaa vapaamman ja joustavamman matkustamisen sekä tarjoaa mahdollisuuden nauttia luonnosta ja seikkailuista ilman suuria rajoituksia. Pakettiautosta retkeilyauto -projekti voi vaikuttaa aluksi haastavalta, mutta oikeanlaisen suunnittelun ja käytännön vinkkien avulla voit tehdä siitä todellisuutta.

Mitä ottaa huomioon, kun remontoi pakettiautosta retkeilyauton?

Seuraavaksi perehdymme aiheisiin mitkä saattavat askarruttaa, jos olet suunnittelemassa retkeilyauton rakentamista. Käsittelemme mm. seuraavia seikkoja:

pakettiautosta_retkeilyauto_2Oululainen Kari Heljasvaara remontoi Citroen Jumper -pakettiautosta tyylikkään retkeilyauton. Katso kuvat projektin työvaiheista klikkaamalla tästä!

Retkeilyauton rakentaminen ja varustelu

  1. Auton valinta: Tässä on tärkeää kiinnittää huomiota useisiin seikkoihin, koska auton valinta vaikuttaa laajalti retkiauton rakentamisen onnistumiseen ja auton koko vaikuttaa muutoskatsastukseen. Valitse pakettiauto, joka tarjoaa tarpeeksi tilaa tarpeillesi ja ominaisuuksille, jotka haluat menopeliisi sisällyttää. Hyviä esimerkkejä tällaisista pakettiautoista ovat esimerkiksi Mercedes-Benz Sprinter, Ford Transit, Fiat Ducato, Citroen Jumper sekä Peugeot Boxer.

  2. Sisätilojen suunnittelu: Pakettiauton muuttaminen retkeilyautoksi alkaa sisätilojen suunnittelusta. Mieti, mitä tarvitset matkoillasi, ja suunnittele pohjaratkaisu, joka tarjoaa riittävästi tilaa mukavalle oleskelulle ja käytännölliselle säilytykselle.

  3. Aikataulu ja remontointitila: Laadi realistinen aikataulu pakettiautosta retkeilyauto -projektillesi, sillä itsetehty retkeilyauto ei valmistu päivässä. Ota huomioon kaikki vaiheet, kuten suunnittelu, rakentaminen ja viimeistely. Muista myös varata aikaa oikean pakettiauton löytämiseen. Aikataulu auttaa pitämään projektin hallinnassa ja varmistaa, että et jää jumiin kesken matkan. Remontointitila tulisi järjestää huolellisesti tarjoamaan riittävästi työskentelytilaa ja säilytystilaa työkaluille sekä muille materiaaleille.

  4. Tavaroiden ja rakennusvälineiden hankinta: Hanki tarvittavat tavarat ja rakennusvälineet etukäteen. Tämä sisältää muun muassa puutavaran, eristysmateriaalit, sähkötarvikkeet ja huonekalut. Tee ostoslista ja vertaile hintoja ennen hankintoja. Huomioi tavaroiden toimitusajat, ne saattavat yllättäen venyä pitkiksi tilattaessa ulkomailta.

  5. Eristys, lämmitys ja ilmastointi: Kun suunnittelet sisätiloja, kiinnitä erityistä huomiota eristykseen, lämmitykseen ja ilmastointiin. Varmista, että autossa on riittävä eristys kylmien öiden varalta ja harkitse erilaisia lämmitys- ja ilmastointiratkaisuja retkiesi tarpeisiin. Varmista, että ilmavirtaus pysyy esteettömänä välttäen ilmanvaihtoaukkojen tukkimista.

  6. Sähköjärjestelmä: Löytyy monia vaihtoehtoja, kuten perinteinen akusto, kevyet litiumioniakut aurinkopaneeleilla, hybridijärjestelmät eri akkutyypeillä, polttokennot pitkille matkoille, generaattorit ja älykkäät automatisoidut sähköjärjestelmät. Valinta riippuu omista tarpeista ja sähköasiantuntijan avulla voit suunnitella juuri sinulle sopivan järjestelmän.

  7. Sisätilojen rakennus: Aloita sisätilojen rakentaminen suunnitelman mukaisesti. Asenna seinäpaneelit, lattiamateriaalit ja muut sisustuselementit huolellisesti. Seuraa turvallisuusohjeita ja varmista, että rakennustyö sujuu suunnitellusti.

  8. Viimeistely ja mukavuudet: Lisää retkeilyauton viimeistelyyn mukavuuksia, kuten sängyt, keittiö, istuimet ja säilytystilat. Huomioi myös valaistus, verhot ja muut yksityiskohdat, jotka tekevät retkeilyautostasi kodikkaan ja toimivan retkeilykumppanin.

  9. Testaus ja turvallisuus: Ennen kuin lähdet ensimmäiselle matkalle itsetehdyllä retkeilyautollasi, testaa kaikki järjestelmät ja varmista, että ne toimivat moitteettomasti. Tarkasta myös turvallisuusseikat, kuten palovaroitin ja ensiapuvälineet.

Tutustu pakettiautoihin!

Tutustu retkeilyautoihin!

Katso kuvat pakettiauton muuttamisesta retkeilyautoksi

Kari Heljasvaara
Kari remontoi pakettiautosta retkeilyauton. Klikkaa nuolesta oikealla ja katso kuvat projektin työvaiheista!
pakettiautosta_retkeilyauto_20
Projektissa pakettiautona toimi Citroen Jumper.
pakettiautosta_retkeilyauto_19
Citroen Jumperin tavaratila projektin lähtötilanteessa.
pakettiautosta_retkeilyauto_18
Matkustamon peltinen väliseinä sekä lattia- ja seinävanerit poistettu.
pakettiautosta_retkeilyauto_17

Ohjaamon apumatkustajien penkit siirretty matkustustilaan.

pakettiautosta_retkeilyauto_16

Lattian ja seinän eristäminen käynnissä.

pakettiautosta_retkeilyauto_15

Sivuikkunan rälläköinti.

pakettiautosta_retkeilyauto_14
Myös kattoikkunaa varten on tehty reikä.
pakettiautosta_retkeilyauto_13
Eristystä on lisätty ja puinen runko on asennettu seinävaneria varten.
pakettiautosta_retkeilyauto_12
Seinävanerien asennusta.
pakettiautosta_retkeilyauto_11
Sivuikkunan asennus kesken.
pakettiautosta_retkeilyauto_10
Sivuikkunan asennus valmis.
pakettiautosta_retkeilyauto_9
Aurinkopaneeli sekä kattoikkuna on viritetty katolle.
pakettiautosta_retkeilyauto_8
Sisätilat verhoiltu, valaistusta lisätty, sähköjä asenneltu sekä rengaskotelot lokeroitu.
pakettiautosta_retkeilyauto_7
Sänkyjen runkojen asennus käynnissä.
pakettiautosta_retkeilyauto_6
Sähköjen asennusta.
pakettiautosta_retkeilyauto_5
Kaapistojen ja sisustan rakentamista.
pakettiautosta_retkeilyauto_4
Sisustusvaiheessa on lisätty mm. patjat ja verhot.
pakettiautosta_retkeilyauto_3

Lopptulos on upea! Ohjaamon kahden istuttava penkki on hyödynnetty matkustustilassa yhdessä pöytäryhmän kanssa.

Verotus, rekisteröinti, vakuutus ja muutoskatsastus

Rakentamisen vaatimukset ja erilaiset luvat tulee aina tarkistaa Trafin ja katsastuskonttorin kanssa. Itse rakennetut ja mukautetut retkeilyautot voivat olla monimutkaisempia verotettavia ja ne voidaan rekisteröidä eri tavalla kuin valmiit mallit.

Ajoneuvon muuttaminen retkeilyautoksi voi vaikuttaa myös vakuutuskustannuksiin. Muista siis ilmoittaa vakuutusyhtiöllesi muutoksista, jotta voit päivittää vakuutuksesi asianmukaisesti.

Suomessa, kun muutat pakettiauton retkeilyautoksi ja teet siihen muutoksia, kuten makuutilan lisäämisen, on suoritettava muutoskatsastus. Siinä tarkistetaan, että autossa on vaadittavat turvallisuusvarusteet ja että se täyttää retkeilyautolle asetetut vaatimukset.

Budjetti ja kustannukset

Paljonko maksaa muuttaa pakettiauto retkeilyautoksi? Menopelin kustannukset vaihtelevat suuresti yksilöllisten tekijöiden mukaan. On tärkeää suunnitella huolellisesti, asettaa realistinen budjetti ja harkita tarkasti, mitä mukavuuksia ja ominaisuuksia haluat itsetehtyyn retkeilyautoosi.

Mitkä asiat vaikuttavat projektin budjettiin?

Kulkuneuvon valinta: Vanha käytetty pakettiauto voi olla halpa alkuinvestointi, mutta muutostöistä aiheutuvat kustannukset voivat kasvaa yllättävän suuriksi.

Henkilökohtaiset mieltymykset ja tarpeet: Remontoinnin laajuus ja monimutkaisuus riippuvat omista mieltymyksistäsi ja tarpeistasi. Haluatko täysin varustellun retkeilyauton vai yksinkertaisen majoituksen?

Materiaalit ja tarvikkeet: On järkevää harkita tarkkaan, mistä hankkia materiaalit ja tarvikkeet retkeilyautoprojektiin. Budjettiystävällisempiä vaihtoehtoja voivat olla esimerkiksi erilaiset kierrätyskeskukset ja lahjoitukset.

Työvoima: Mieti etukäteen, kuinka paljon aiot osallistua työhön itse ja kuinka paljon aiot antaa ammattilaisten hoidettavaksi?

Ympäristöystävällisyys ja vastuullisuus

Maailman muuttuessa, ympäristöystävällisten ja vastuullisten matkailutapojen merkitys korostuu entisestään. Retkeilyautomatkailua suunnitellessasi voit tehdä ympäristöystävällisiä valintoja esimerkiksi hyödyntämällä uusiutuvaa energiaa ja välttämällä ylikulutusta.

Lisäksi on olennaista muistaa säilyttää luonto koskemattomana, huolehtimalla jälkiesi siistimisestä ja noudattamalla paikallisia sääntöjä ja rajoituksia. Retkeilyautoilu tarjoaa upean mahdollisuuden kokea vapaus ja luonto, samalla kantaen vastuuta ympäristöstä ja yhteiskunnasta.

Miksi juuri tämän tyylinen ratkaisu?

Retkeilyauton rakentaminen tai itsetehty retkeilyauto on budjettiystävällisempi vaihtoehto kuin valmis matkailuauto, sekä hankintahinnan että polttoainekulutuksen suhteen. Retkeilyautoa on suhteellisen helppo ohjata, ja ajettavuus on hyvä myös kapeilla teillä sekä kaupunkiympäristössä. Se tarjoaa vaivattoman tavan astua karavaanielämään, ja vaikkei se olisikaan sinun juttusi, retkeilyautoille on jatkuvasti kasvava kysyntä, jonka ansiosta myös myynti- tai vuokrausmahdollisuudet ovat houkutteleva vaihtoehto. Näissä autoissa on monipuolisuutta, ja sisätilat voi usein räätälöidä omien tarpeiden mukaisesti. Voit suunnitella nukkumisjärjestelyt, säilytystilan ja muut mukavuudet aivan oman makusi mukaan.

Matkustuksen vapaus

Retkeilyautoilu tarjoaa ainutlaatuisen vapauden tunteen matkailijoille. Se yhdistää liikkuvuuden, mukavuuden ja luonnonläheisyyden, mahdollistaen spontaanisuuden ja itsenäisyyden. Retkeilyautolla voi matkustaa ilman tiukkoja aikatauluja ja varattuja majoituksia, tutustua uusiin paikkoihin, ja nauttia luonnon rauhasta. Retkeilyautoilu tarjoaa mahdollisuuden herätä upeissa maisemissa ja kokea luonnonläheisyyttä, tuoden mielenrauhaa ja yhteyden ympäröivään maailmaan. Se on tapa elää hetkessä ja nauttia jokaisesta hetkestä maailmalla.

Yhteenveto

Pakettiauton muuttaminen retkeilyautoksi tai retkiauton rakentaminen pakettiautosta voi olla haastava ja aikaa vievä projekti, mutta varmasti palkitseva niille, jotka rakastavat vapautta ja seikkailuja. Ota aikaa suunnitteluun ja varmista, että kaikki muutokset tehdään turvallisesti ja laillisesti. Lopputulos voi olla täysin räätälöity ja toimiva itsetehty retkeilyauto, joka tarjoaa vapauden matkustaa ja nauttia luonnosta omilla ehdoillaan.

Mikäli tarvitset pakettiautoa projektiisi, käy tutustumassa monipuoliseen pakettiautovalikoimaamme. Toisaalta, jos muutosprojekti tuntuu liian vaativalta, meiltä löydät myös käytetyt retkeilyautot sekä upouudet retkeilyautot.

Tutustu pakettiautoihin!

Tutustu retkeilyautoihin!

Suositellut artikkelit