Kesärenkaiden vaihto

J. Rinta-Jouppi Oy

Kun talvi alkaa kääntyä kevääksi ja lämpötilat nousevat, on monen autoilijan mielessä kesärenkaiden vaihto omaan kulkuneuvoon.

Kesärenkaiden vaihtaminen on tärkeää, sillä talvirenkaat ovat suunniteltu erityisesti kylmään ja lumiseen talvikeliin. Sen sijaan kesärenkaat sopivat käytettäväksi kesällä, kun tieolosuhteet ovat lämpimät ja kuivat.

Kesärenkaiden oikea-aikainen vaihtaminen ja säänmukaisilla renkailla ajaminen ovat tärkeitä toimenpiteitä liikenneturvallisuuden kannalta. Lisäksi oikeat, vuodenajan sääolosuhteisiin sopivat renkaat ovat mukavammat ajaessa ja ne kuluvat vähemmän.

Vuoden 2020 jälkeen vastuu oikeilla renkailla ajamisesta on ollut yhä enemmän kuljettajalla itsellään. Uudistuksen myötä talvi- ja kesärenkaiden käytössä on enemmän tulkinnanvaraa. Mikäli siis mietit, milloin kesärenkaat pitäisi vaihtaa – jatka lukemista.

Laadukkaat_renkaat

J. Rinta-Joupilla kesärenkaiden vaihto onnistuu kätevästi autohuollon yhteydessä. Mikäli haluat ammattilaisen vaihtavan uudet renkaat kulkuneuvoosi – klikkaa alta ja ota rohkeasti yhteyttä!

Varaa aika huoltoon! 

Milloin kesärenkaat tulee vaihtaa vuonna 2023?

Talvirenkaita tulee käyttää marraskuun alusta maaliskuun loppuun (1.11.–31.3.). Huhtikuun alusta alkaen nastarenkaat tulisi siis vaihtaa pois. Säädös on kuitenkin keliriippuvainen. Kesäkuussa 2020 voimaan tulleen uuden tieliikennelain myötä talvirengasvaatimus muuttui Manner-Suomessa säähän perustuvaksi ja nastarenkaiden käyttöä rajoitettiin kevätkaudella.

Nastarenkaita saa käyttää sään tai kelin vaatiessa muulloinkin, joten nastarenkaiden käyttöajan pituus vaihtelee huomattavasti eri puolilla maata. Nykyisen tieliikennelain mukaan autoilijalla itsellään on suurempi vastuu renkaiden käytöstä sekä talvi- ja kesärenkaiden ajoissa vaihtamisesta.

Talvirengasmääräykset uudistettiin vastaamaan paremmin Suomen muuttuvia sääolosuhteita. Määräysten tavoitteena oli lisätä turvallisuutta, ympäristöystävällisyyttä sekä sujuvoittaa liikennettä.

Kia_EV6_renkaat

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom määrittää Suomessa ajoneuvojen tarkat rengasvaatimukset. Alle on listattu kesärenkaiden kulutuspintaa koskevat vaatimukset.

  • Moottorikäyttöisen ajoneuvon ja tällaisen ajoneuvon perävaunun renkaiden kulutuspinnan pääurien syvyyden pitää olla vähintään 1,6 millimetriä. Minimisyvyys koskee muitakin ajoneuvoja kuin autoja ja niiden perävaunuja.
  • Moottoripyörän ja moottoripyörän perävaunun renkaiden kulutuspinnan pääurien syvyyden pitää kuitenkin olla vähintään 1,0 mm.
  • Edellä mainitut vaatimukset eivät koske ajoneuvoa, jonka suurin sallittu nopeus on enintään 40 km/h.

Kesärenkaiden suositeltu urasyvyys on vähintään 4 mm, koska pienemmällä urasyvyydellä varustetut renkaat voivat olla turvallisuusriski etenkin vetisellä tiellä ajettaessa. Katso alta helppo konsti, jonka avulla voit nopeasti selvittää, ovatko kesärenkaasi vielä ajokelpoiset!

@jrintajouppi Ovatko kesärenkaasi jo liian kuluneet? Kokeile tätä kikkaa! 🚙🛞😱 #kesärenkaat #autot #autokauppajossaonjiitä #käytäjiitä #vinkki ♬ I Just Wanna Know - Luke Reeves

Mitä kesärenkaiden vaihto maksaa?

Kesärenkaiden vaihtaminen maksaa halvimmillaan alle 20 euroa, ja kalleimmillaan noin 60 euroa per auton rengassarja. Euron päälle ymmärtävän autoilijan kannattaa vertailla palvelujen hintoja ennen vaihtoa. On myös järkevää välttää pahimpia ruuhka-aikoja saadakseen edullisemman hinnan ja nopeaa palvelua. Renkaanvaihtopalvelun hinta koostuu yleensä työn määrästä, työhön käytettävistä varusteista ja tarvikkeista sekä liikkeen sijainnista ja alan yleisestä kilpailutilanteesta.

Renkaat voi myös vaihtaa itse. Vaihtamiseen tarvitaan asiaankuuluvia työvälineitä ja riittävää osaamista. Lue alta, miten renkaat vaihdetaan turvallisesti.

Miten kesärenkaat vaihdetaan?

Kesärenkaiden vaihtaminen vaatii yleensä erityisiä välineitä ja osaamista, joten vaihtaminen onnistuu helpoiten autokorjaamossa tai rengasliikkeessä. Kesärenkaiden vaihtoprosessi koostuu yleisimmin seuraavista vaiheista:

  • Valmistele renkaat ja vaihtopaikka: Varmista, että uudet tilalle vaihdettavat renkaat ovat kooltaan ja mallitiedoiltaan autollesi soveltuvat. Tarkista, että niissä on riittävästi ilmaa ja pidä huoli, että työhön tarvittavat välineet ovat käden ulottuvilla. Etsi tasainen ja turvallinen paikka renkaiden vaihtamiseen.
  • Löysää pultteja: Toimenpide on järkevää toteuttaa vielä silloin, kun auto on maassa. Kierrä pultit löysälle, mutta älä vielä irrota niitä. Löysää sen verran, ettei irrottamiseen tarvitse myöhemmin käyttää paljoa voimaa.
  • Nosta auto: Käytä tunkkia ja nosta auto siten, että se on vakaa ja turvallinen. Auton ohjekirjasta löydät tarkat ohjeet auton noston ja renkaiden vaihdon turvalliseen suorittamiseen. Kotioloissa on turvallisinta nostaa tunkilla yksi rengas kerrallaan ylös.
  • Irrota pultit: Irrota pyörän pultit ja poista rengas varovasti paikaltaan.
  • Aseta kesärengas: Aseta kesärengas paikoilleen pyörännavalle ja kiristä pultit käsin niin tiukalle kuin mahdollista, voit myös käyttää varovasti ohjekirjan suosittelemaa kiristysvälinettä.
  • Kiristä pultit: Laske auto varovasti tunkilla maan tasalle ja kiristä pultit.
  • Varmistus: Tarkista vielä renkaiden ilmanpaineet ja varmista, että kaikki pultit tai mutterit ovat kunnolla kiristettyjä. Toimenpide auttaa varmistamaan, että renkaat on asennettu turvallisesti ja oikein.

Renkaiden_tarkastus

Kesärenkaiden vaihtamiseen sisältyy monia erilaisia yksityiskohtia ja vaiheita, joten jos olet epävarma siitä, miten toimenpide suoritetaan turvallisesti, on suositeltavaa hakeutua ammattilaisen apuun. Ammattilainen voi tarkistaa renkaiden kunnon ja suorittaa muita huoltotoimenpiteitä, kuten pyöränkulmien tarkastuksen ja säädön, joka auttaa pidentämään renkaiden käyttöikää ja parantaa ajoturvallisuutta.

Mikäli haluat ammattilaisen hoitavan homman, ota yhtettä J. Rinta-Joupin autohuoltoon. Vaihdamme kesä- tai talvirenkaat autoosi kätevästi määräaikais- ja kausihuoltojen yhteydessä. Klikkaa alta ja ota rohkeasti yhteyttä!

Varaa aika huoltoon! 

Miten kesärenkaat eroavat talvirenkaista?

Kesärenkaat ja talvirenkaat eroavat toisistaan monellakin tapaa ja ne sopivat ominaisuuksiltaan erilaisiin sääolosuhteisiin. Kesärenkaat ovat yleensä valmistettu kovemmasta kumiseoksesta, ja niissä on vähemmän uria kuin talvirenkaissa, mikä parantaa niiden pitoa kuivalla ja lämpimällä säällä. Kesärenkaissa kulutuspinta on yleensä sileämpi, jonka ansiosta ajomukavuus on parempi ja vierintävastus vähempi.

Talvirenkaissa on sen sijaan pehmeämpi kumiseos ja enemmän uria, joka antaa paremman pidon jäisellä ja lumisella tiellä. Lisäksi talvirenkaissa on syvempi kulutuspinta ja erityiset lamellit (pienet viillot renkaan kulutuspinnassa) tai nastaus, jotka parantavat renkaan pitoa haastavissa olosuhteissa ja antavat paremman pidon ja jarrutuskyvyn. Talvirenkaiden nastojen ansiosta renkaat pureutuvat jäähän paremmin, joka auttaa ajoneuvoa pysymään hallinnassa liukkailla teillä.

Turvallisen ajamisen kannalta laadukkaat kesärenkaat ovat hyvin tärkeät. Ne tarjoavat hyvän pidon erilaisissa tieolosuhteissa, kestävät pidempään ja ovat taloudellisempi vaihtoehto pitkällä aikavälillä, koska ne eivät kulu yhtä nopeasti kuin halvemmat renkaat.

Rengasvarasto

Siirry takaisin Kärryillä-blogiin!

Suositellut artikkelit