Milloin pitää vaihtaa kesärenkaat?

J. Rinta-Jouppi Oy

Lumen sulaminen, lämpötilan nousu ja tiestä pilkottava asfaltti ovat varmoja kevään merkkejä. Tällöin autoilijan on syytä alkaa suunnitella talvirenkaiden vaihtoa kesärenkaisiin.

Kesärenkaiden vaihtaminen on tärkeää, sillä talvirenkaat ovat suunniteltu erityisesti kylmään ja lumiseen talvikeliin. Sen sijaan kesärenkaat sopivat käytettäväksi kesällä, kun tieolosuhteet ovat lämpimät ja kuivat.

Tästä blogiartikkelista löydät vastaukset seuraaviin kysymyksiin:

Renkaiden vaihtoa ei kannata ajallisesti venyttää, sillä talvirenkaat menettävät nasta- ja kulumapintaansa mitä pidempään niillä kuivalla asfaltilla ajaa. Toisaalta takatalven tuomat yöpakkaset voivat olla petollisia, mikäli kesärenkaat vaihdetaan liian aikaisin alle. Tämän vuoksi renkaiden vaihtoajankohta kannattaa valikoida huolella.

J. Rinta-Joupilla kesärenkaiden vaihto onnistuu kätevästi autohuollon yhteydessä. Mikäli haluat ammattilaisen vaihtavan uudet renkaat kulkuneuvoosi – klikkaa alta ja ota rohkeasti yhteyttä!

Varaa aika huoltoon! 

uudet_kesarenkaatKesä- ja talvirenkaiden kunnosta on syytä pitää hyvää huolta ympäri vuoden.

Kesärenkaiden virallinen vaihtoaika tieliikennelain mukaan?

Kesärenkaiden vaihtamisen tarve on ajankohtaista maalis-huhtikuussa, jolloin talvirenkaiden käyttökausi alkaa olla loppumaisillaan. Renkaiden vaihdon kanssa ei kuitenkaan kannata kiirehtiä, sillä moni autokortin omaava kuljettaja tietää lehdistä tutun ikävän ilmiön, jossa ”takatalvi yllätti autoilijat”. Sää voi muuttua kavalasti vielä toukokuussakin ja renkaiden vaihto liian aikaisin on turvallisuusriski.

Milloin on siis oikea aika vaihtaa kesärenkaat nasta- tai kitkarenkaiden tilalle? Kesäkuun 1. päivä, vuonna 2020 voimaan tullut, uusi tieliikennelaki muutti aikoinaan renkaiden käyttöaikoja. Uusien sääntöjen mukaan nastarenkaiden käyttöaika on marraskuusta seuraavan vuoden maaliskuun loppuun saakka.

Varsinaista kesärengaspakkoa ei periaatteessa ole, vaan kesärenkaiden vaihto on ensi sijassa autoilijan itsensä vastuulla. Kannattaa tiedostaa, että väärillä renkailla ajo ympäristöolosuhteisiin nähden kuluttaa sekä tienpintaa, että renkaita. Samalla se aiheuttaa ylimääräistä melua ja vaikuttaa negatiivisesti ajokokemukseen, kun nastarenkaat hankaavat asfalttia vasten. Kesärenkaat ovat aina se taloudellisin rengasvaihtoehto kesäkäytössä.

Saako talvirenkaat vaihtaa kesärenkaisiin jo maaliskuussa?

Lain mukaan kesärenkaisiin saa vaihtaa aikaisintaan huhtikuussa 1.4. alkaen, mikäli sää on keväinen ja ajokelit huomioiden kesärenkaiden käyttö on turvallista. Talvirengaspakko on siis voimassa, mikäli sääolosuhteet ovat edelleen talviset tai kelit niiden käyttöä yleisesti edellyttävät.

Renkaiden_tarkastus

Milloin poliisi alkaa sakottaa talvirenkaiden käytöstä?

Talvirengaspakko loppuu virallisesti 31.3., mutta kesärenkaisiin vaihtamista suositellaan vasta lumisateiden ja pakkaskelien, erityisesti yöpakkasten, vaaran laannuttua. Poliisilla on lupa sakottaa nastarenkaiden käytöstä aikaisintaan 1.4., mutta käytännössä tämä on ajankohtaista vasta myöhemmin huhti-toukokuussa, kun lumet ovat poissa ja kesäkelit ovat selvästi alkaneet. Pitää muistaa, että virkavaltakin soveltaa asiassa hyvää harkintakykyä.

Vaikka renkaiden vaihdon ajankohta ajoittuu suurelta osin huhtikuulle, pohjoisessa tämä saattaa tapahtua osittain vasta toukokuun alkupuolella. Näin ollen Lapissa nasta- ja kitkarenkaiden aiheuttama sakkoriski ajoittuu aivan kesän kynnykselle.

Miten oma ajoympäristö vaikuttaa renkaiden vaihtotarpeeseen?

Tärkeimmät määrittelevät tekijät kesärenkaiden vaihtamisajankohdan osalta ovat sääolosuhteet ja maantieteellinen alue, jossa itse kukin suorittaa ajonsa. Kun pääkaupunkiseutu alkaa olla kauttaaltaan sulanut, muualla Suomessa voidaan vielä nauttia viimeisistä talvipäivistä.

Mikäli työn tai vapaa-ajan reissujen puolesta tulee matkattua paljon, kannattaa huomioida, että kelit voivat vaihdella hyvinkin paljon pohjoisen ja etelän sekä eri kellonaikojen välillä. Yöpakkaset ja niiden vaikutus ajokeleihin on myös hyvä ottaa huomioon.

autohuolto_renkaiden_vaihtoOsaava ja ammattitaitoinen autohuoltomme vaihtaa tarvittaessa kesärenkaat autoosi huollon yhteydessä.

Mikä merkitys kesärenkaiden kunnolla on turvallisuuteen?

Kansankielessä sanotaan, että hyvät renkaat ovat melkein kuin edullinen henkivakuutus. Kesärenkaiden kunto tulee tarkistaa hyvissä ajoin ennen vaihtoa. Näin ehdit hankkia uudet, tuliterät kumit alle, mikäli vanhat renkaat eivät ole enää turvalliset käyttää. Renkaat ovat yksi tärkein ajoturvallisuuden takaava asia.

Auton hallinta, ajo-ominaisuudet ja ajettavuus ovat kaikki riippuvaisia renkaiden kunnosta ja pitävyydestä. Vaikka lain edellyttämä vähimmäisvaatimus urasyvyydelle kesärenkaissa on 1,6 mm, heikkenee kumien suorituskyky märillä tienpinnoilla jo pienemmilläkin kulumilla. Kehnot renkaat ovatkin yksi yleisimmistä riskialttiista tekijöistä onnettomuustapauksissa. Uusiin renkaisiin vaihtamista suositellaan urasyvyyden ollessa jo hieman alle neljä millimetriä.

Katso alta helppo konsti, jonka avulla voit nopeasti selvittää, ovatko kesärenkaasi vielä ajokelpoiset!

@jrintajouppi Ovatko kesärenkaasi jo liian kuluneet? Kokeile tätä kikkaa! 🚙🛞😱 #kesärenkaat #autot #autokauppajossaonjiitä #käytäjiitä #vinkki ♬ I Just Wanna Know - Luke Reeves

Miten tarkistetaan auton kesärenkaiden kunto?

Tarkista renkaiden vaihdon yhteydessä ainakin renkaiden urasyvyys, rengaspaineet, vanteiden kunto ja tarvittaessa ikä.

Autosi renkaat kuluvat käytössä ja samalla kumien suorituskyky heikkenee, mutta ne kärsivät myös varastoinnista. Ellei varastointia ole sitten tehty valmistajan tarkkojen ohjeiden mukaisesti varsinaisessa autonrenkaiden rengashotellissa. J. Rinta-Joupin Kuopion autohuollon yhteydessä tarjoamme asiakkaillemme rengashotellipalvelua.

Yleinen ohje renkaiden iän osalta on, että renkaiden kokonaisikä, valmistusajankohdasta laskettuna, tulisi olla enintään kymmenen vuotta ja varsinainen käyttöikä enintään kuusi vuotta. Renkaidesi valmistusajankohta on DOT-merkittynä renkaan kylkeen. Koodi 1110 tarkoittaa viikko 11 vuonna 2010.

Kesärenkaiden urasyvyys saa olla vähintään 1,6 millimetriä. Uusien kumien ostaminen tulee ajankohtaiseksi, kun syvyyttä on jäljellä alle 4 millimetriä. Helpoin tapa tarkistaa urasyvyys on asettaa kahden euron kolikko kesärenkaan uraan ja verrata syvyyttä kolikon noin 4 millimetriä paksuun, hopeaan reunuksen. Mikäli näkyy selvästi yli renkaan uran, ovat renkaasi selvästi kuluneet ja esimerkiksi vesiliirron riski sadekeleillä kasvaa. Muista tarkastaa kaikki renkaat erikseen ja kiinnitä samalla huomiota vanteisiin ja niiden yleiskuntoon.

Myös rengaspaineet ovat turvallisuusseikka ja ne tulee tarkastaa renkaiden vaihdon yhteydessä. Lisäksi niitä tulisi pitää silmällä muutenkin pitkin vuotta. Rengaspainearvot ovat ajoneuvokohtaisia ja usein suositellut lukemat tarkempine tietoineen löytyvät kuskin puoleisen ovenpielestä, polttoainetankin luukun sisäpuolelta tai auton ohjekirjasta. Muista tarkistaa myös aika ajoin vararenkaan paineet ja paikkauspullon eräpäivä, jotta olet varautunut ikävien tilanteiden varalle.

kesarenkaat_urasyvyysKesärenkaiden urasyvyyden tulee olla vähintään 1,6 millimetriä.

Miten pidennän kesärenkaiden käyttöikää?

Toisinaan kesärenkaat saattavat kulua nopeastikin. Ajamalla taloudellisesti ja välttämällä turhia äkkipysähdyksiä tai kiihdytystilanteita ennaltaehkäiset renkaiden ennenaikaista kulumista. Myös tarkastamalla rengaspaineet kuukauden välein vältät alhaisten rengaspaiden aiheuttamat vierintävastukset ja sen aiheuttamat ylimääräiset kulumat. Mikäli ajettavuus ei tunnu oikealta, tulisi auton aurauskulmat tarkastuttaa suurien kulumien välttämiseksi.

Pyörien paikkaa vaihtamalla kesärenkaita voi kierrättää ja näin auttaa niitä kulumaan tasaisemmin. Paikan vaihdossa kannattaa kuitenkin huomioida, että renkaiden pyörimissuuntaa ei saa muuttaa, sekä se, että parempikuntoiset renkaat tulisi laittaa aina taakse.

Kuinka kesärenkaat vaihdetaan autoon?

Kesärenkaiden vaihto koetaan puoliraskaaksi manuaaliseksi työksi. Kiireinen henkilö turvautuukin usein autohuollon tai rengasasentajan puoleen. J. Rinta-Joupin autohuollossa vaihdatat kesärenkaat autoosi kätevästi määräaikais- ja kausihuoltojen yhteydessä.

Pyöränvaihto on melko helppoa, mikäli sinulta löytyy tarvittavat laitteet työn tekoon. Hallitunkki ja rengasavain auttavat jo pitkällä, mutta useamman auton kohdalla kannattaa harkita koneellisen pyöränmutterin vääntimen hankintaa.

Ajoita kesärenkaiden vaihto sopivaan ajankohtaan, kuitenkin aikaisintaan huhtikuun alkuun. Tarkista kumien kunto ja urasyvyydet, älä unohda vanteita. Tarvittaessa osta uudet, tuliterät renkaat J. Rinta-Joupin autohuollon kautta tilaamalla. Tarkista rengaspaineet ja nosta auto tunkilla. Muista poistaa myös pintaruoste asennettavien renkaiden vanteista, jotta ne ovat mutkattomat asentaa ilman ylimääräistä kitkaa. Vaihda renkaat kiristämällä pultteja ristikkäisessä järjestyksessä, ns. tähtikuvion muodossa. Jälkikiristä pultit ajettuasi autolla 50–100 kilometriä. Jos olet epävarma missään vaiheessa, pyydä apua osaavalta kaverilta tai ota yhteys ammattilaiseen.

Heräsikö sinulla kysyttävää kesärenkaiden vaihdosta tai uusien renkaiden ostosta? J. Rinta-Joupin autohuoltojen varaosa- ja rengaspalvelut auttavat sinua rengasasioissa Kuopiossa, Seinäjoella ja Helsingissä.

Varaa aika huoltoon! 

Miten kesärenkaat eroavat talvirenkaista?

Kesärenkaat ja talvirenkaat eroavat toisistaan monellakin tapaa ja ne sopivat ominaisuuksiltaan erilaisiin sääolosuhteisiin. Kesärenkaat ovat yleensä valmistettu kovemmasta kumiseoksesta, ja niissä on vähemmän uria kuin talvirenkaissa, mikä parantaa niiden pitoa kuivalla ja lämpimällä säällä. Kesärenkaissa kulutuspinta on yleensä sileämpi, jonka ansiosta ajomukavuus on parempi ja vierintävastus vähempi.

Talvirenkaissa on sen sijaan pehmeämpi kumiseos ja enemmän uria, joka antaa paremman pidon jäisellä ja lumisella tiellä. Lisäksi talvirenkaissa on syvempi kulutuspinta ja erityiset lamellit (pienet viillot renkaan kulutuspinnassa) tai nastaus, jotka parantavat renkaan pitoa haastavissa olosuhteissa ja antavat paremman pidon ja jarrutuskyvyn. Talvirenkaiden nastojen ansiosta renkaat pureutuvat jäähän paremmin, joka auttaa ajoneuvoa pysymään hallinnassa liukkailla teillä.

Turvallisen ajamisen kannalta laadukkaat kesärenkaat ovat hyvin tärkeät. Ne tarjoavat hyvän pidon erilaisissa tieolosuhteissa, kestävät pidempään ja ovat taloudellisempi vaihtoehto pitkällä aikavälillä, koska ne eivät kulu yhtä nopeasti kuin halvemmat renkaat.

Siirry takaisin Kärryillä-blogiin!

 

Suositellut artikkelit