Miten auton arvo määräytyy?

admin

Auton arvoon liittyvät kysymykset tulevat usein ajankohtaiseksi silloin, kun suunnitelmissa on hankkia uusi auto ja myydä vanha. Mitkä asiat vaikuttavat auton arvoon? J. Rinta-Joupin vinkeillä pääset auton jälleenmyyntihinnan jäljille ja säilytät autosi arvon.

Auton hinta-arviossa lähdetään liikkeelle auton vuosimallista ja siitä, kuinka paljon autolla on ajettu.

– Kaksi vuotta vanhalle, ammattikäytössä olleelle autolle on saattanut kertyä 200 000 ajokilometriä. Jos saman vuosimallin autolla on ajettu 20 000 kilometriä, on auton jälleenmyyntiarvossa vissi ero, kertoo J. Rinta-Joupin ostopäällikkö Ville Korpela.

Käytetyn auton arvon alenemiseen ja hinta-arvioon vaikuttaa moni asia. Iän ja ajokilometrien lisäksi yhä useampaa ostajaa kiinnostaa nykypäivänä auton varustetaso.

– 90-luvulla ei varusteille annettu niinkään painoarvoa – riitti, että autossa on lämmitin ja kahdet renkaat. Nykyään pienemmissäkin autoissa ilmastointi on itsestäänselvyys. Samanlaisten autojen varusteissa voi olla isojakin eroja, jotka vaikuttavat merkittävästi auton arvoon, Korpela sanoo.

Säännölliset huollot säilyttävät auton arvon

Auton omistajalla on suuri merkitys auton yleisilmeeseen ja sen kautta myös arvoon sekä sen alenemiseen. Perusteellinen huolenpito palkitaan viimeistään siinä kohtaa, kun tulee aika vaihtaa auto.

– Säännöllinen huoltaminen nostaa auton arvoa ja on erittäin tärkeää ihan vain takuunkin säilymisen kannalta. Nykyautot ovat myös herkempiä erilaisille vioille uuden tekniikan ja sähköjärjestelmien vuoksi. Siksi autosta kannattaa pitää hyvää huolta ja korjauttaa mahdolliset viat heti, Korpela muistuttaa.

Autojen etäkaupan yleistyessä ostajan tulee olla valppaana ja selvittää auton yleiskunto hyvin ennen ostopäätöstä.

– Auto olisi aina hyvä nähdä paikan päällä omin silmin, ettei ole liikaa myyjän puheiden varassa. Kannattaa tarkistaa, onko esimerkiksi tuulilasi ehjä ja mikä on renkaiden kunto. Näiden korjaamisesta voi aiheutua tuhansien eurojen kulut.

Suunnittele auton rahoitus etukäteen

Nykypäivänä asiakas pystyy helposti vertailemaan netissä autojen hintoja, mikä lisää autokauppatoiminnan läpinäkyvyyttä. Myyjän tulee pystyä perustelemaan, kuinka vaihtoauton hinta määräytyy.

– Siihen, meneekö auto hyvin kaupaksi, vaikuttaa myös yleinen markkinatilanne ja vuodenaika. Jos talvea vasten tarjotaan avoautoa vaihdossa, täytyy varautua siihen, että auto voi olla puoli vuotta varastossa ennen kuin se myydään, Korpela muistuttaa.

Yhä useampi auton ostaja valitsee autokaupan tarjoaman rahoituksen, sillä rahoitus on edullinen ja kätevä tapa maksaa autoa pois erissä. Auton arvon kannalta rahoituksessa tulee huomioida, että auton loppuvelka on järkevällä tasolla verrattuna markkinahintaan.

– Jos aikeissa on vaihtaa autoa kolmen vuoden päästä, kannattaa rahoitusta suunnitellessa arvioida, mikä tulee olemaan auton arvo silloin. Kun loppuvelka on hieman markkinahinnan alapuolella, riittää erotus käsirahaksi seuraavaan autoon vaihdettaessa, Korpela päättää.

Lue blogistamme vinkit auton rahoitukseen ja tutustu J. Rinta-Joupin kattavaan valikoimaan!

Suositellut artikkelit