Paljonko sähköautolla ajaminen maksaa?

J. Rinta-Jouppi Oy

Sähköautojen suosio on kasvanut viime vuosina huomattavasti. Moni autoilija pohtiikin nyt, onko sähköauto taloudellisesti järkevä vaihtoehto. Ensimmäinen askel kohti vastausta on ymmärtää sähköauton käyttökustannukset perinteisen polttomoottoriauton rinnalla.

Jos haluat selvittää, paljonko sähköautolla ajaminen todella maksaa, varaa hetki aikaa ja jatka lukemista!

Klikkaa kysymystä ja katso vastaus:

sahkoauto ja latausasema

Paljonko maksaa 100 km sähköautolla?

Sähköauton kustannukset per 100 kilometriä voivat vaihdella useiden tekijöiden perusteella. Keskeisiä vaikuttavia tekijöitä ovat sähköenergian hinta, sähköauton energiatehokkuus ja latausmenetelmä.

Jotta voidaan tuottaa mahdollisimman todenmukainen esimerkkilaskelma, käytetään hyödyksi pörssisähkön keskihintoja (kotilatauslaite). Huhtikuussa 2023 pörssisähkön keskihinta oli 6,75 snt / kWh (HUOM! Laskelmassa ei ole huomioitu sähkönsiirrosta syntyvää kustannusta).

Saadaksemme selkeämmän käsityksen 100 km hinnasta, jaetaan autot ryhmiin kulutuksen mukaan:

100 km täyssähköautolla – hinta?

 • Kun pientä sähköautoa lataa kotilatauslaitteella, tulee sähkölatauskuluksi 1,01 € / 100 km (15 kWh / 100 km).
 • Kun keskikokoista sähköautoa lataa kotilatauslaitteella, tulee sähkölatauskuluksi 1,35 € / 100 km (20 kWh / 100 km).
 • Kun isoa sähköautoa lataa kotilatauslaitteella, tulee sähkölatauskuluksi 1,69 € – 2,36 € / 100 km (25 – 35 kWh / 100 km).

 

Laitettakoon tähän rinnalle vertailuksi perinteisen polttomoottoriauton keskimääräinen kulu sadan kilometrin ajomatkalta. Huhtikuussa 2023 dieselin keskihinta oli 1,96 € / litra, 95-oktaaninen bensiini maksoi keskimäärin 2,00 € / litra ja 98-oktaanisesta sai pulittaa jopa 2,09 € litralta.

Jos taloudellinen ja vähäkulutteinen dieselauto kuluttaa maantieajossa 4 litraa polttoainetta sataa kilometriä kohden, tulee 100 km hinnaksi 7,84 € (huhtikuussa 2023).

KATSO SÄHKÖAUTOT

Paljonko sähköauto maksaa kuukaudessa?

Sähköauton kuukausikustannukset koostuvat useista eri tekijöistä, ja ne voivat vaihdella merkittävästi riippuen sähköauton mallista, käyttötavasta ja yksilöllisistä olosuhteista.

Listasimme alle muutamia keskeisiä täyssähköautoon liittyviä kustannuksia, joista lopullinen kuukausikustannus voi koostua.

Sähköauton hankintahinta

Sähköautojen hankintahinnat vaihtelevat eri merkkien ja mallien välillä. Hintaan vaikuttavia tekijöitä ovat esimerkiksi auton akkukapasiteetti, ikä ja ajomäärä. Suurempi akkukapasiteetti tarkoittaa käytännössä pidempää toimintamatkaa, mutta toisaalta suurempi akkukapasiteetti nostaa myös auton hintaa.

Myös latausnopeus (auton suurin latausnopeus riippuu auton sisäisen laturin tehosta, joka on yleensä autokohtainen, ei rahalla ostettavissa), lisävarusteet, verohelpotukset ja tuet sekä muut lisäominaisuudet ja teknologia voivat vaikuttaa sähköauton hintaan.

Sähköauton rahoitus

Mikäli aikeissa ei ole ostaa sähköautoa kerralla omaksi, on otettava huomioon sähköauton rahoituskustannukset. Lopullinen kuukausittainen lyhennyssumma tulee koostumaan auton hankintahinnasta, rahoitustavasta, korkotasosta, lyhennysajasta ja käsirahan määrästä. Kokeile rahoituslaskuria ja laske sähköauton kuukausierän määrä!

Eri rahoitusvaihtoehtoja kannattaa vertailla keskenään saadakseen selville, mikä vaihtoehto sopii parhaiten omiin taloudellisiin tavoitteisiin.

Sähköauton vakuutusmaksut

Vakuutusmaksujen kuukausittaiseen loppusummaan vaikuttaa moni tekijä ja ne vaihtelevat vakuutusyhtiöittäin. Vakuutusmaksujen suuruuteen vaikuttavat muun muassa vakuutettavan sähköauton hinta, teho, ja ikä sekä vakuutuksenottajan tiedot, kuten ikä, vahinkohistoria ja asuinpaikka.

Myös valitun vakuutuksen laajuus ja omavastuun suuruus vaikuttavat vakuutusmaksujen suuruuteen. Saadaksesi edullisimman kuukausihinnan sähköautosi vakuutuksista, on suositeltavaa tutustua huolella vakuutuksiin ja kilpailuttaa eri vakuutusyhtiöiden tarjoamia vakuutuksia.

Sähköauton latauskustannukset

Sähköautoista puhuttaessa nousee usein ilmoille kysymys: paljonko sähköauton lataus maksaa? No, latauksen hinta riippuu pääosin sen hetkisestä sähköenergian hintatasosta. Luettelimme alle muita sähköauton latauksen hintaan vaikuttavia tekijöitä.

Autoon voidaan ladata sähköenergiaa kotona tai julkisilla latauspisteillä, joista molemmista syntyy kustannuksia. Sähkölatauksen kuukausikustannuksiin vaikuttavat muun muassa nämä asiat:

 • Sähköenergian hinta – Sähköauton latauskustannukset riippuvat alueesi sähköenergian hinnasta. Sähkönhinta voi vaihdella eri sähköntoimittajien ja alueiden välillä. 
 • Latauspaikka – Kotona lataaminen on yleensä edullisempaa kuin julkisissa latauspisteissä tai pikalatausasemilla, joissa saatetaan periä latausmaksuja tai käyttömaksuja.
 • Latausnopeus – Nopeampi lataus (esim. pikalataus) voi olla kalliimpaa kuin hitaampi lataus (esim. kotilataus). 
 • Latausajankohta – Latausajankohta voi vaikuttaa kustannuksiin sähkön hinnan vaihdellessa eri vuorokaudenaikoina.

Sähköauton huolto- ja ylläpitokustannukset

Sähköautot ovat yleensä mekaanisesti yksinkertaisempia kuin polttomoottoriautot, mikä voi johtaa alhaisempiin huolto- ja ylläpitokustannuksiin. Sähköauton akun kunnon seuranta, renkaiden vaihto, jarruhuollot ja tarvittavat vuosittaiset tarkastukset ovat kuitenkin osa sähköauton ylläpitoa.

Sähköautoa huoltaessa kannattaa vertailla eri huoltopalveluntarjoajien hintoja. J. Rinta-Joupin ammattitaitoinen autohuolto hoitaa sähköautojen huollot merkistä tai mallista riippumatta. Pyydä tarjous ja varaa sähköauton huolto!

sahkoauto ford mustang mach-e

Sähköauto vs. bensa-auto – kumpi tulee halvemmaksi?

Monesti käyttövoimasta toiseen vaihdettaessa tehdään huolellinen taustatyö selvittääkseen kulut ja mahdolliset säästöt, joita uudesta käyttövoimasta syntyy.

Sähköauton ja bensiiniauton lopulliset kustannukset riippuvat useista eri tekijöistä. Siihen vaikuttavat mm. auton hankintahinta, käyttökustannukset ja henkilökohtaiset ajotottumukset. Vertailemalla eri käyttövoimia omien tarpeiden pohjalta, voi jokainen löytää itselleen sopivimman vaihtoehdon.

Hankintahinta

Sähköautojen hankintahinnat ovat keskimäärin hieman korkeammat kuin vastaavien bensa-autojen hinnat. Kuitenkin sähkökäyttöisten ajoneuvojen hintataso on viime vuosina laskenut, ja hallitukset sekä autovalmistajat tarjoavat usein erilaisia kannustimia ja tukea sähköautojen hankintaan.

Polttoaine- ja sähkökustannukset

Sähköauton käyttö on yleisesti ottaen edullisempaa kuin bensa-auton käyttö. Kuten ylempänä tässä tekstissä vertailimme, sähköenergia maksaa vähemmän 100 kilometriä kohden verrattuna polttoaineeseen.

Huolto- ja ylläpitokustannukset

Yleensä sähköautot voivat tarjota alhaisemmat huolto- ja ylläpitokustannukset bensa-autoihin verrattuna. Sähkömoottorit ovat polttomoottoreihin verrattuna yksinkertaisempia ja sisältävät vähemmän liikkuvia osia, joka taas vähentää huoltotarvetta.

HUOM! Sähköauton huoltotarve on aina tapauskohtaista, eikä sitä voida yleistää kaikkien sähköautojen osalta.

Verot ja tuet

Hallitukset tarjoavat usein veroetuja, alennuksia tai muita taloudellisia kannustimia sähköautojen omistajille. Kannustimia ovat olleet mm. hankintatuki sähköautoille, alennettu tai kokonaan vapautettu ajoneuvovero ja alennuksia sähköauton pysäköinnistä.

Myös latausinfrastruktuurin kehittämistä on tuettu valtion ja kuntien toimesta. Kannustimien tavoitteena on kannustaa ihmisiä siirtymään vähäpäästöiseen vaihtoehtoon.

Ajomatkat ja latausmahdollisuudet

Sähköauton taloudellisuuteen vaikuttavat myös ajomatkat ja latausmahdollisuudet. Jos teet pitkiä matkoja tai latausmahdollisuudet ovat rajoitetut, voi se vaikuttaa sähköauton käytännöllisyyteen ja lisätä kustannuksia.

On tärkeää tehdä henkilökohtainen kustannusvertailu käyttövoimien välillä ja ottaa huomioon omat ajo-olosuhteet, ajotarpeet ja budjetti ennen päätöksen tekemistä sähkö- tai bensa-auton hankinnasta.

Paljonko maksaa sähköauton latauspisteen asennus?

Loppusumma muodostuu latauspisteen ja latauspisteen asennuksen hinnasta. Hinnat vaihtelevat eri palveluntarjoajien sekä latauspisteiden kesken. Sähköauton kotilatausaseman hankintaa miettiessä kannattaa vertailla eri vaihtoehtoja.

J. Rinta-Jouppi tarjoaa sähköauton latauspisteet ammattitaitoisesti asennettuna kotiin tai työpaikalle. Meiltä hankittavissa sähköautojen latauslaitteet alkaen 809 €. Tutustu tarkemmin ja hanki sähköauton latauspiste kotiin!

sahkoauton atauspiste kotiin

Kenen kannattaa ostaa sähköauto?

Sähköauto sopii varmasti kaikille kuljettajille, eikä sähköauton omistajalta vaadita mitään erityistä osaamista. Sähköauto kannattaa ostaa, mikäli se sopii budjettiin ja omiin ajotarpeisiin ja -tottumuksiin.

Sähköautot soveltuvat erityisen hyvin kaupunkiasukkaille, jolloin ajoetäisyydet ovat lyhyet ja latausinfrastruktuuri tiheä. Toki uusimmilla sähköautoilla taittuu jo reilusti pidempikin matka, sillä akkuteknologia on kehittynyt merkittävästi.

Sähköauton hankinta voi olla myös arvokysymys. Mikäli ympäristönäkökohdat ja kestävä liikkuminen ovat tärkeitä arvoja, voi sähköauto olla erityisen houkutteleva vaihtoehto, sillä sähköautot eivät tuota lainkaan päästöjä ajon aikana.

Sähköauton ja latausaseman hankintakustannukset ovat yleensä suurimpia menoeriä täyssähköiseen käyttövoimaan vaihdettaessa. Mikäli budjetti, ajotottumukset ja latausmahdollisuudet sen mahdollistavat, voi sähköauto olla sinulle sopiva vaihtoehto.

Sähkölatauspisteiden määrä Suomessa kasvaa jatkuvasti, jmikä tukee sähköautoilun yleistymistä. Kun käytettyjen sähköautojen määrä markkinoilla kasvaa, voivat niiden hankintahinnat laskea huomattavasti.

Jokaisen sähköauton hankintaa miettivän on järkevää puntaroida omia tarpeitaan ja ajotottumuksiaan sekä tehdä huolellinen vertailu ennen uuden tai käytetyn sähköauton hankintaa.

KATSO SÄHKÖAUTOT

Kannattaako ostaa käytetty sähköauto?

Aiemmin omistuksessa ollut sähköauto, eli käytetty sähköauto voi olla sopiva valinta monelle kuljettajalle. Yleensä käytetty sähköauto on hankintahinnaltaan uutta sähköautoa edullisempi vaihtoehto. Käytetyllä sähköautolla on aiempia omistajia, ajettuja kilometrejä ja kulumaa, joiden vuoksi edullisempi hinta on perusteltua.

Käytettyjen sähköautojen hintahaitari on todella laaja, ja sellaisen voi saada jopa muutamalla tuhannella eurolla. Yleisesti pienten sähköautojen hinnat pyörivät noin 10 000 – 20 000 euron paikkeilla. Suuremmalla akulla varustetun käytetyn sähköauton voi saada arviolta noin 30 000 – 60 000 euron hintaan.

Tarkista ja tee ainakin nämä asiat ennen käytetyn sähköauton ostamista:

 • Tarkista akun kunto, sillä se on sähköauton tärkein ja kallein osa. Varmista, että se toimii hyvin ja tarjoaa riittävän toimintamatkan täyteen ladattuna. Varmista myös latauskaapelin toimivuus.
 • Tarkista auton huoltokirja ja takuu. Käytetyssä sähköautossa voi olla mahdollisesti takuuta jäljellä, selvitä siirtyykö takuu uudelle omistajalle. Selvitä myös, onko sähköauto asianmukaisesti huollettu.
 • Tarkista onko auto pintapuolisesti hyvässä kunnossa. Naarmut, kiveniskemät, lommot tai muut auton sisä- tai ulkopinnoista löytyvät jäljet voivat vaikuttaa käytetyn sähköauton hintaan.
 • Koeaja huolella! Tee riittävän pitkä lenkki, jossa pääset ajamaan sekä alhaisilla, että korkeammilla nopeuksilla. Täten saat parhaimman käsityksen käytetyn sähköauton toimivuudesta. Testaa myös jarrujen toimivuus huolella. Koeajon avulla saat hyvän käsityksen sähköauton yleisestä ajotuntumasta.

OSTA KÄYTETTY SÄHKÖAUTO

Mikä sähköauto kannattaa ostaa?

Tähän kysymykseen ei ole olemassa yhtä oikeaa vastausta. Sen oikean ja sinulle sopivan sähköauton löytämiseksi kannattaa tehdä tutkimustyötä: vertaile eri vaihtoehtoja, selvitä muiden ihmisten kokemuksia eri sähköautoista ja kaikkein tärkeimpänä: varmista, että hankkimasi sähköauto palvelee sinun ajotarpeitasi ja sopii budjettiisi. Listasimme alle muutamia suosituimpia käytettyjä sähköautoja:

Tesla Model 3

Myydyin sähköautomalli Suomessa. Tesla Model 3 on hyvin suorituskykyinen ja siitä on tarjolla eri tehovaihtoehtoja. Auton toimintamatka voi vaihdella malliversion mukaan, mutta se voi olla jopa yli 500 km yhdellä latauksella (WLTP-mittaustavan mukaan).

Model 3:sta löytyy modernit ja minimalistiset sisätilat. Iso kosketusnäyttö toimii keskusnäyttönä ja käyttöliittymänä auton eri toimintojen hallintaan. Teslan kehittämän Supercharger-latausverkoston ansiosta voi Tesla Model 3:n akun ladata nopeasti täyteen.

 • Käytetty Tesla Model 3 hinta: noin 32 000 – 65 000 € (tarkistettu 6/2023).
 • Kulutus mallista riippuen: 17,9 – 23,4 kWh / 100 km (EPA-mittaustavan mukaan).

Teslalta löytyy myös muita suosittuja sähköautomalleja, esimerkiksi Tesla Model Y.

Renault Zoe

Hyvin suosittu kompaktin kokoinen sähköauto. Auto on suunniteltu erityisesti kaupunkiajoon, tarjoten käytännöllisen ja ympäristöystävällisen vaihtoehdon liikkumiseen. Uudemmissa Renault Zoe-malleissa on parannettu akkuteknologia, jonka ansiosta toimintamatka voi olla jopa yli 300 km (WLTP).

Renault Zoe on kompaktin koonsa ansiosta helppo ajettava, ja sillä pysäköinti onnistuu ahtaampiinkin parkkipaikkoihin.

 • Käytetty Renault Zoe hinta: noin 11 000 – 35 000 € (tarkistettu 6/2023).
 • Kulutus mallista riippuen: keskikulutus 17,8 kWh / 100 km (WLTP-mittaustavan mukaan).

Nissan Leaf

Nissan Leaf on yksi maailman myydyimmistä sähköautoista. Positiivista palautetta se on saanut erityisesti toimintamatkastaan, luotettavuudestaan ja käytännöllisyydestään. Yhdellä latauksella toimintamatka voi olla jopa yli 300 km (WLTP), joka tarjoaa riittävän kantaman päivittäisille ajomatkoille.

Nissan Leaf pitää sisällään edistyksellistä teknologiaa. Kosketusnäytöstä voi hallita auton erilaisia toimintoja. Leaf-mallissa on myös lukuisia turvallisuusominaisuuksia, jotka parantavat matkustajien turvallisuutta ja lisäävät ajomukavuutta.

 • Käytetty Nissan Leaf hinta: noin 10 000 – 42 000 € (tarkistettu 6/2023).
 • Kulutus mallista riippuen: 15,9 – 22,3 kWh / 100 km (EPA-mittaustavan mukaan).

Kia Niro electric

Suositun Kia Niro -mallin sähköversio. Tilava ja käytännöllinen crossover-muotoilulla varustettu sähköauto. Uudemmat mallit voivat tarjota jopa yli 400 km toimintamatkan (WLTP).

Sähköautoksi e-Niro tarjoaa hyvin tilaa sekä matkustajille että tavaroille, ja sen vuoksi se on käytännöllinen vaihtoehto esimerkiksi perheille. 

 • Käytetty Kia Niro electric hinta: noin 29 000 – 38 000 € (tarkistettu 6/2023).
 • Kulutus mallista riippuen: 16,7 – 20,1 kWh / 100 km (EPA-mittaustavan mukaan).

Volkswagen ID.3

Sähköautomalli täynnä uusia ominaisuuksia ja innovaatioita. Volkswagen ID.3:n toimintamatka on noin 300–400 km (WLTP). Mallin muotoilu on moderni ja aerodynaaminen, ja vaikka se on ulkomitoiltaan kompakti, siitä löytyy tilava matkustamo ja käytännöllinen tavaratila.

Autosta löytyy digitaalinen mittaristo ja suuri keskikonsolin kosketusnäyttö, josta voi hallita auton toimintoja. ID.3 -mallin valmistuksessa on kiinnitetty huomiota kestävyyteen ja ympäristöystävällisyyteen.

 • Käytetty Volkswagen ID.3 hinta: noin 29 000 – 45 000 € (tarkistettu 6/2023).
 • Kulutus mallista riippuen: 13,6 – 15,5 kWh / 100 km (WLTP-mittaustavan mukaan).

Lisäksi Volkswagenilta on saatavilla toinenkin suosittu sähköautomalli, Volkswagen ID.4.

Käytetyt sähköautot J. Rinta-Joupilta

Kun liikenne sähköistyy, myös autovalikoimamme sähköistyy. Meiltä löydät satoja erilaisia sähkökäyttöisiä ajoneuvoja. Valikoima pitää sisällään käytettyjä sähköautoja suosituimmilta merkeiltä, kuten Volkswagen, Mercedes-Benz, BMW, Tesla, Polestar, Kia, Ford, Renault, Audi, Jaguar, Volvo, Peugeot, Nissan, Porsche, Skoda ja Hyundai.

Mikäli tarvitset apua sen oikean sähköauton löytämiseksi, voit luottaa asiantuntevaan henkilökuntaamme – he palvelevat mielellään. Ota siis rohkeasti yhteyttä, kysy apua tai vaikkapa tarjous haluamastasi sähköautosta!

Me myös ostamme sähköautoja! Mikäli haluat sähköautostasi eroon tai vaihtaa sen johonkin toiseen – tarjoa sitä meille!

MYY SÄHKÖAUTO

OSTA SÄHKÖAUTO

Suositellut artikkelit