Kun haluat luopua pihalla lojuvasta, käyttämättömästä autonromustasi, on kierrättäminen oikea ratkaisu. Metsien ja tien laidoilta löytyy edelleen vanhoja auton romuja pilaamassa ympäristöä, eikä tämä ole toivottava näky. Auton kierrätys tarkoittaa käytännössä auton rekisteristä poistoa ja itse ajoneuvon romuttamista kierrätyspisteessä. Auton toimittaminen kierrätykseen on omistajan oma päätös, joka voi johtua muutamista eri syistä.
Monesti vanha romutettava auto on alun perin katsastuskonttorin hylkäämä yksilö, jossa on todettu olevan useita merkittäviä vikoja. Nämä viat ovat johtaneet suoraan ajokieltoon, eikä ajoneuvoa voi enää tien päällä käyttää. Toinen mahdollinen syy romuttaa auto on kolaritilanne ja sen aiheuttamat kriittiset vauriot autolle. Näissä tapauksissa autoa on usein mahdoton tai aivan liian kallista korjata entiselleen ja ainoa mahdollinen ratkaisu on kierrättää se romutuksen avulla.
Vanhat tarpeettomaksi jääneet autonromut tulisikin kierrättää romuttamalla ne romuautojen virallisissa vastaanottopaikoissa, eli Suomen Autokierrätys Oy:n valtuutetuissa vastaanottopisteissä ja autoromuttamoissa ilmaiseksi. Romuttamalla vanhan, pihan perällä lojuvan ajoneuvosi pidät huolta ympäristöstä ja saatat vanhat materiaalit arvokkaaseen uusiokäyttöön. Valitsemalla virallisen vastaanottopisteen pidät huolta, että auto tulee käsitellyksi oikein ja prosessi sujuu helposti. Alta löydät vastauksia seuraaviin auton romuttamista koskeviin kysymyksiin:
- Miten kierrättää tai romuttaa vanha auto?
- Romuttaako autoliike autonromuja?
- Mitä papereita ja asiakirjoja tarvitaan romutukseen?
- Mikä on romutustodistus ja mistä sen saa?
- Mitä etua on vanhan auton romutuksesta?
- Saako vanhasta autonromusta rahaa?
- Paljonko auton romuttaminen maksaa?
- Onko autonromun nouto maksullista?
- Voiko moottoripyörän, peräkärryn tai pakettiauton romuttaa?
- Minne kierrätettävän autonromun teräs päätyy?
- Mikä on auton romutuspalkkio?
Miten kierrättää tai romuttaa vanha auto?
Vanhan auton voi kierrättää, eli romuttaa Suomen Autokierrätys Oy:n valtuutetuissa vastaanottopisteissä veloituksetta. Pisteet hoitavat puolestasi koko romutus- ja kierrätysprosessin paperitöineen. Pisteiden yhteystiedot löydät verkosta. Tarvittaessa voit tilata autonromulle myös noudon kotipihasta. Virallisessa pisteessä asioidessasi voit luottaa siihen, että ajoneuvosi poistetaan rekisteristä virallisen kaavan mukaan, eikä päädy enää tien päälle. Vanha auto romutetaan ja romutuksen päätteeksi saat romutustodistuksen.
Romuttaako autoliike autonromuja?
Autoliikkeet tai autokaupat eivät romuta yksityisasiakkaiden autoja, muulloin kuin erityistapauksissa. Tällainen voi olla esimerkiksi erityinen autoliikkeen romuttamon kanssa yhdessä järjestämä romutuskampanja. Normaalisti auton viimeisen omistajan tulee olla itse yhteydessä lähimpään Suomen Autokierrätys Oy:n valtuutettuun vastaanottopisteeseen ja järjestää romutus kuntoon.
Mitä papereita ja asiakirjoja tarvitaan romutukseen?
Auton romutus ei onnistu ilman vaadittavia papereita. Vastaanottopisteellä ollessasi sinulla tulee olla mukana auton rekisteriote tai rekisteröintitodistus. Lisäksi tarvitset oman henkilöllisyystodistuksesi. Tarvittavat dokumentit osoittavat, että sinä olet ajoneuvon viimeinen omistaja. Tämä on tärkeää siksi, että ainoastaan auton omistajalla on oikeus romuttaa auto. Mikäli auton vie romutettavaksi joku muu henkilö, tulee heillä ole mukana aiemmin mainittujen asiakirjojen lisäksi myös valtakirja omistajilta romuttamista varten. Mikäli asiakirjoja tai auton papereita ei ole, kannattaa olla etukäteen yhteydessä vastaanottopisteeseen, jotta he voivat auttaa asiassa eteenpäin.
Mikä on romutustodistus ja mistä sen saa?
Valitsemasi vastaanottopiste antaa sinulle autonromun romutustodistuksen vastaanottaessaan ajoneuvon romutettavaksi. Todistus takaa sen, että vastaanottopiste huolehtii ajoneuvon rekisteristä poistosta, lopullisesta käsittelystä, lajittelusta ja teollisuuden hyötykäyttöön toimituksesta. Samalla romutustodistus vapauttaa sinut, ajoneuvon viimeisen omistajan kaikista ajoneuvoon liittyvistä veroista, vakuutusmaksuista ja muista vastuista. Tämä tieto menee myös Liikenne- ja viestintävirasto Traficomiin.
Mitä etua on vanhan auton romutuksesta?
Kierrättämällä vanhan romuauton ansaitset helposti rahaa ja pääset eroon turhista roskista ja jätteistä pihamaallasi. Samalla teet ekoteon, jolloin autonromun teräs hyödynnetään teollisuuden uusiokäytössä. On myös hyvä muistaa, että puhdas piha on viihtyisä ja turvallinen ja nostaa lisäksi kiinnostusta kiinteistöä kohtaan myyntitilanteissa.
- Lue myös: Auton romutuspalkkio – mistä on kyse?
Saako vanhasta autonromusta rahaa?
Autoromuttamo maksaa romutettavasta ajoneuvosta tai autosta rahaa, eli saat auton romutuksesta hyvityksen. Vanhasta autonromusta maksetaan usein päivän hinta, joka perustuu romumetallin markkinahintaan. Markkinahinta voi vaihdella eri ajankohtina. Maksu suoritetaan usein suoraan tilille, eikä ylimääräisiä maksuja laskutuksesta peritä.
Paljonko auton romuttaminen maksaa?
Moni vanhan henkilö- tai pakettiauton viimeinen omistaja kysyy, onko auton romuttaminen ilmaista vai joutuuko siitä maksamaan romuttamolle ekstraa. Vastaus on, että ei joudu – auton romuttaminen Suomessa on maksutonta.
Onko autonromun nouto maksullista?
Romuauton noudon hinta vaihtelee. Osa romuautojen vastaanottopaikoista saattaa tehdä noudon ilmaiseksi tai järjestää vaihtuvia tarjouskampanjoita, jolloin nouto maksaa tavallista vähemmän. Kuljetuksesta perittävän maksun hinnan määrittelee kukin vastaanottopaikka erikseen.
Voiko moottoripyörän, peräkärryn tai pakettiauton romuttaa?
Autokierrätyksen verkostoon kuuluvat, valtuutetut autonromujen vastaanottopisteet ottavat vastaan kaikenlaisia ajoneuvoromuja. Voit romuttaa henkilöauton lisäksi moottoripyörän, mönkijän, traktorin, peräkärryn, moottorikelkan, työkoneen tai polkupyörän. Vastaanottopiste kirjoittaa ajoneuvosta romutustodistuksen, mikäli se on rekisterissä, sekä poistaa ajoneuvon lopullisesti rekisteristä.
- Lue myös: Kuinka kuolinpesän auto myydään?
Minne kierrätettävän autonromun teräs päätyy?
Auton kierrättäminen kannattaa. Romutettavan auton teräksestä suurin osa päätyy metsä-, auto- ja keittiöteollisuuteen. Kaiken kaikkiaan autonromun painosta pystytään hyödyntämään jopa 95 % suuruinen osa, jolloin vain murto-osa päätyy loppusijoitukseen.
Mikä on auton romutuspalkkio?
Auton romutuspalkkio on kausiluontoinen kampanjatarjous, jossa auton romutuksesta voi ansaita ylimääräistä rahaa valtion takaamien tukien muodossa. Lue tarkemmat tiedot romutuspalkkiosta täältä.
Mikäli kaipaat romutetun auton tilalle uutta kulkupeliä, tutustu J. Rinta-Joupin kattavaan autojen valikoimaan.