Onko haaveenasi matkailuauto? Huomioi nämä seikat!

J. Rinta-Jouppi Oy

Matkailuauto tai -vaunu on kannattava sijoitus arvokkaaseen vapaa-aikaan. Matkailuajoneuvo toimii samanaikaisesti niin liikkumisen välineenä kuin yöpymispaikkana. Käytetty matkailuauto tai -vaunu on oiva valinta matkailuajoneuvosta haaveilevalle ensiostajalle tai vaikkapa menopeliä vaihtavalle konkarille. Huomioi nämä seikat, niin oikean ajokin valitseminen ja ostaminen käy mutkatta!

 

Valitse sopiva pohjaratkaisu

ZubgA4MY

Auton käyttötarkoitus määrittelee pitkälti vaadittavan varustetason ja sopivimman pohjaratkaisun. Matkailuauton ollessa koko perheen käytössä on tilantarve luonnollisesti suurempi kuin pariskunnilla. Myös toimivuus ja käytännöllisyys nousevat tärkeään asemaan varsinkin lapsiperheissä. Huomiota on hyvä kiinnittää sänkyjen lukumäärään. Matkailuautot, joissa parivuode on auton elintilaan aseteltuna ovat usein riittäviä muutamalle henkilölle. Laskuvuoteet taas ovat hyviä vaihtoehtoja perheille, sillä ne eivät vie tilaa päiväsaikaan ja tuovat loistavan ratkaisun lisävuodetarpeeseen. Perheille kätevin valinta on lisäksi usein matkailuauto, josta löytyy mahdollisuus muuttaa etupään istuinryhmä tilapäisvuoteeksi.

 

Huomioi säilytystila ja tarvittavat lisävarusteet

Matkailuajoneuvon tullessa suuremman perheen käyttöön on säilytystilojen kuten vaatekaappien koko hyvä ottaa huomioon, jotta kaikkien tavarat mahtuvat kyytiin huolettomasti. Matkailuauton takana oleva säilytystila on myös olennaisessa roolissa asuntoautomatkailussa. Jos harrastuksena on esimerkiksi kalastusta tai laskettelua, tulee asiaankuuluvien tarvikkeiden sopia kuljetustilaan hyvin.

Matkailuauto alla reissaten tulee erilaisten lisävarusteiden tarve helposti esille. Niitä kannattaa miettiä jo huolella etukäteen, jotta yllättäviltä tilanteilta voitaisiin välttyä. Huomiota sopii kiinnittää käytännön asioihin kuten ajoneuvon suoristamiseen käytettäviin ajokiiloihin tai suuren ajoneuvon ajamista helpottavaan läpälliseen peruutuskameraan. Yleistä viihtyvyyttä lisääviä seikkoja kuten polkupyörätelinettä, matkustamon ilmastointilaitetta tai ulkokäyttöön tarkoitettuja retkikalusteita ei myöskään kannata unohtaa.

 

Pidä mielessä käyttövuodenaika

NoYSHOvS

Suunnitteletko matkailevasi matkailuautolla pelkästään kesäisin vai myös kylmempinä kuukausina? Jos ajoneuvon käyttötarve ajoittuu viileämpiinkin kuukausiin, on hyvä varmistaa, että valitun matkailuajoneuvon lämmitysmuoto soveltuu kyseisiin olosuhteisiin. Lämmitys on mahdollista vesikeskus- tai ilmakeskuslämmityksellä, joista ensimmäinen takaa tasaisen lämmön jakautumisen ja toinen nopean lämmön leviämisen. Pakkaskeleillä kannattaa harkita myös auton etuosan ulkopuolella käytettävää talvietupeittoa, joka varmistaa sisätilojen lämmön säilymisen ja ohjaamon ikkunoiden kuivina pysymisen.

 

Varmista ajokorttisi sopivuus

Muista varmistaa ajokorttisi sopivuus ennen tietyn matkailuauton tai -vaunun ostamista, sillä perinteisellä henkilöautokortilla saa ajaa vain alle 3500 kg painoista matkailuautoa tai vaunuyhdistelmää. BE-luokan kortti on usein riittävä yhdistelmävaihtoehdoissa, sillä tällöin kokonaismassa saa olla 7000 kg. Jos matkailuauto painaa enemmän kuin henkilöautokortilla on hyväksyttyä, on kuorma-autokortti eli C-kortti sopiva vaihtoehto. Se sallii sellaisen ajoneuvon ajamisen, jonka kokonaismassa on yli 3500 kg tai yhdistelmää, jolloin vetoauto saa olla 3500 kg, mutta hinattava ajoneuvo vain 750 kg. Suurempaan hinattavaan massaan tarvitaan jo C1E-kortti.

kwXsczzU-1

Oli kyseessä sitten iso, tai pieni matkailuauto, J. Rinta-Joupin liikkeiden ammattilaisilta saat lisää matkailuajoneuvojen hankintaan liittyviä neuvoja. Katso käytettyjen matkailuajoneuvojen valikoima täältä ja löydä juuri sinun tarpeisiisi sopiva menopeli! Jos mielenkiintosi heräsi matkailuajoneuvojen suhteen voit lukea lisää blogistamme, jossa käsitellään aihetta aina retkeilyautoista matkailuauton huoltamiseen.

Suositellut artikkelit